Маринковић: Превенција важна код вршњачког насиља

09.06.2022. 21:43
0
ИЗВОР: srna.rs

Вршњачко насиље је изузетно озбиљан проблем и веома је битно радити на његовој превенцији, рекла је вечерас на Палама Бојана Маринковић, професор психологије са ове катедре Филозофског факултета Универзитета у Источном Сарајеву.

Маринковићева је истакла да су организовали трибину о вршњачком насиљу у знак сјећања на колегиницу Јелену Малинић која је 2014. године трагично страдала са својим сином, а писала је о теми вршњачког насиља.

Маринковићева је истакла да је веома битно да се о том проблему разговара, и са професорима, наставницима, родитељима, а као најчешће примјере тог насиља је навела физичко, психилошко, електронско, социјално. Показало се, истакла је, да физичко насиље највише врше дјечаци.

Она је додала да је сада све више електронског насиља, те да се мора бити посебно опрезан када је та врста насиља у питању.

Психолог у Центру за ментално здравље Пале Вања Тешановић рекла је да се на Палама са вршњачким насиљем боре на различите начине и на локалном нивоу и кроз акциони план које ресорно министарство спроводи на нивоу цијеле Републике Српске.

Она је додала да једном или два пута мјесечно имају позив из школе, а исто толико буде позива и од родитеља.

Према њеним ријечима, вечерас су се се окупили поводом обиљежавања погибије колегинице Малинић која је била један од покретача овог Центра.

- Основна активност Центра за ментално здравље јесте промоција и превенција, а једна од најважнијих тема јесте вршњачко насиље. Центар и стручњаци који раде у њему су дио тимова у свакој школи на Палама и чим се нешто деси на ту тему позвани смо да у оквиру једног тима заједнички сједнемо са дјететом, родитељима и осталима те покушамо да ријешимо проблем - навела је Тешановићева.

Тешановићева је додала да, осим превенције, раде и на конкретним ситуацијама са жртвом и са починиоцем вршњачког насиља, којима се поклања иста пажња, а насиље је најзаступљеније путем интернета, друштвених мрежа, вибер група.

Коментари 0
Повезане вијести
У недјељу промоција књиге "Српско срце Јоханово" у Палама У недјељу промоција књиге "Српско срце Јоханово" у Палама
Хуманитарна премијера филма „Љубав Твоја и непослушност моја“ у Палама Хуманитарна премијера филма „Љубав Твоја и непослушност моја“ у Палама
Хуманитарна група „Вукови“ покренулa хуманитарну акцију за породицу Чечар са Пала Хуманитарна група „Вукови“ покренулa хуманитарну акцију за породицу Чечар са Пала
Најчитаније
  • Сутра обустава саобраћаја на подручју Полицијске управе Источно Сарајево
    7h 2m
    0
  • Јереј Видак Вујадиновић - Дјечак
    18h 35m
    0
  • У Средњој школи „28. јуни“ одржан округли сто о значају и заштити менталног здравља (ФОТО)
    18h 16m
    0
  • Повеља општине Источна Илиџа Средњошколском центру „Источна Илиџа“
    23h 27m
    0
  • Премијера документарног филма "Прича поносног пука"
    22h 41m
    0