Мартовска "Филмотека" посвећена Алфреду Хичкоку

28.03.2022. 13:33
0
ИЗВОР: katera.news

Кинотека Републике Српске кроз мартовску "Филмотеку" 29. и 30. марта текуће године у Палама организује пројекцију филмова посвећених највећем мајстору мистерије и хорора Алфреду Хичкоку.

Пројекције оба филма биће приказане у амфитеатру Економског факултета Пале, Универзитета у Источном Сарајеву, у терминима од 19.00 часова.

Први на програму "Филмотеке" је филм "Конопац" из 1948. године. У питању је први Хичкоков филм снимљен у техниколору, снимљен је по истоименој представи Патрика Хамилтона. Прича се базира на истинитом догађају. Брендон (Џон Дал) и Филип (Фарли Грејнџер), два су млада интелектуалца пред којима је свијетла будућност. Но, они бирају да све ставе на коцку.

Након хипотетичке дебате са својим бившим професором (Џејмс Стјуарт) о томе како не постоји савршен злочин, њих двојица се договарају да изврше убиство и извуку се са тиме. Но, не лежи права генијалност овог филма у сценарију, већ у експерименту са техниколором. Хичкок је желео да зна да ли је могуће направити филм који делује као да је снимљен из једног јединог кадра, као представа у којој завеса никада не пада.

У оно вријеме критичари на ескперимент нису одреаговали позитивно - назвали су филм промашајем. Али зато данас, седам деценија касније, овај психолоши трилер изгледа модерно и узбудљиво за гледање, што свакако показује колико је Хичкок био испред свог времена.

Слика

Други филм на програму „Филмотеке“ је „Странци у возу“ (Strangers on a Train) из 1951. године. Овај психолошки трилер, заснован на роману Патрише Хајсмит, је прича о договору о убиству, који су као шалу склопила два младића, Бруно и Гај. Они су се случајно срели у возу и договорили да сваки од њих убије ону особу која стоји другоме на путу.

Но један од њих неочекивано испуњава свој дио овог шаљивог договора... Филм је имао једну номинацију за Оскара и то за најљољу фотографију, а директор фотографије за овај филм Роберт Беркс, уз само један изузетак, остао је Хичкоков стални сарадник до краја живота.

Улаз на пројекције филмова биће бесплатан.

Коментари 0
Повезане вијести
Априлска филмотека посвећена Горану Паскаљевићу Априлска филмотека посвећена Горану Паскаљевићу
Билборд у Палама: „Не псуј Бога“ (ФОТО) Билборд у Палама: „Не псуј Бога“ (ФОТО)
Прикупљено 55 доза крви у Палама Прикупљено 55 доза крви у Палама
Најчитаније
  • Породица Крунић из Источног Сарајева добила кров над главом
    22h 29m
    5
  • Билборд у Палама: „Не псуј Бога“ (ФОТО)
    20h 4m
    7
  • Годишњица нуклеарне катастрофе у Чернобиљу
    6h 3m
    0
  • Деветоро жртава бомбардовања у Сурдулици у кући Милићевих
    4h 30m
    0
  • Прије 26 годинa срушен Жежељев мост преко Дунава
    6h 22m
    0