Martovska "Filmoteka" posvećena Alfredu Hičkoku

28.03.2022. 13:33
0
IZVOR: katera.news

Kinoteka Republike Srpske kroz martovsku "Filmoteku" 29. i 30. marta tekuće godine u Palama organizuje projekciju filmova posvećenih najvećem majstoru misterije i horora Alfredu Hičkoku.

Projekcije oba filma biće prikazane u amfiteatru Ekonomskog fakulteta Pale, Univerziteta u Istočnom Sarajevu, u terminima od 19.00 časova.

Prvi na programu "Filmoteke" je film "Konopac" iz 1948. godine. U pitanju je prvi Hičkokov film snimljen u tehnikoloru, snimljen je po istoimenoj predstavi Patrika Hamiltona. Priča se bazira na istinitom događaju. Brendon (Džon Dal) i Filip (Farli Grejndžer), dva su mlada intelektualca pred kojima je svijetla budućnost. No, oni biraju da sve stave na kocku.

Nakon hipotetičke debate sa svojim bivšim profesorom (Džejms Stjuart) o tome kako ne postoji savršen zločin, njih dvojica se dogovaraju da izvrše ubistvo i izvuku se sa time. No, ne leži prava genijalnost ovog filma u scenariju, već u eksperimentu sa tehnikolorom. Hičkok je želeo da zna da li je moguće napraviti film koji deluje kao da je snimljen iz jednog jedinog kadra, kao predstava u kojoj zavesa nikada ne pada.

U ono vrijeme kritičari na eskperiment nisu odreagovali pozitivno - nazvali su film promašajem. Ali zato danas, sedam decenija kasnije, ovaj psihološi triler izgleda moderno i uzbudljivo za gledanje, što svakako pokazuje koliko je Hičkok bio ispred svog vremena.

Slika

Drugi film na programu „Filmoteke“ je „Stranci u vozu“ (Strangers on a Train) iz 1951. godine. Ovaj psihološki triler, zasnovan na romanu Patriše Hajsmit, je priča o dogovoru o ubistvu, koji su kao šalu sklopila dva mladića, Bruno i Gaj. Oni su se slučajno sreli u vozu i dogovorili da svaki od njih ubije onu osobu koja stoji drugome na putu.

No jedan od njih neočekivano ispunjava svoj dio ovog šaljivog dogovora... Film je imao jednu nominaciju za Oskara i to za najljolju fotografiju, a direktor fotografije za ovaj film Robert Berks, uz samo jedan izuzetak, ostao je Hičkokov stalni saradnik do kraja života.

Ulaz na projekcije filmova biće besplatan.

Komentari 0
Povezane vijesti
Aprilska filmoteka posvećena Goranu Paskaljeviću Aprilska filmoteka posvećena Goranu Paskaljeviću
Bilbord u Palama: „Ne psuj Boga“ (FOTO) Bilbord u Palama: „Ne psuj Boga“ (FOTO)
Prikupljeno 55 doza krvi u Palama Prikupljeno 55 doza krvi u Palama
Najčitanije
  • Sjećanje na majora Vuka Čvoru: Osam godina od smrti
    3h 1m
    7
  • Radnik pao sa stuba i poginuo
    21h 23m
    0
  • Radno vrijeme za predstojeće republičke praznike u Istočnoj Ilidži
    22h 38m
    1
  • Božović: Istočna Ilidža - svjetionik istočnog dijela Srpske
    18h 31m
    0
  • Skupština Džudo saveza Srpske bez kvoruma
    21h 37m
    1