Масакр секте "Храм народа" - најбруталнији секташки злочин у новијој историји

17.11.2023. 11:24
0
ИЗВОР: srna.rs

У Џонстауну, у Гвајани, 18. новембра 1978. године, догодио се најбруталнији секташки злочин у новијој историји.

Испијањем отрова, колективно самоубиство извршило је 914 Американаца, припадника секте "Храм народа", укључујући вођу секте Џима Џоунса.

Чланови секте који су одбили да испију отров убијени су.

Џонстаун или, формално, пољопривредни пројекат "Храма народа" била је комуна коју је 1974. године основао Џим Џоунс, вођа секте "Храм народа", у сјеверозападном дијелу Гвајане.

На том мјесту догодило се масовно убиство и самоубиство припадника секте. Они су заједно са својим вођом попили цијанид помијешан са воћним соком.

"Храм народа" је основан средином педесетих година прошлог вијека у Индијанаполису, а касније је пресељен у Сан Франциско. "Храм" није имао много успјеха. Био је праћен скандалима и почетком седамдесетих година покрет је био на издисају.

Џоунс је закључио да мора да напусти САД и у Гвајани је основао утопистичку заједницу названу Џонстаун.

Од почетка је било пуно проблема као што су недостатак хране, болести и честе епидемије. Наоружани људи су се старали о дисциплини. Они који су кршили правила били су кажњавани стављањем у кавезе или електрошоковима, а потенцијални дезертери су често умиривани дрогом.

Становници, који су, упрокос свему, успјели да побегну, извјештавали су о тешким кршењима људских права. Родитељи су морали дјецу да предају Џоунсу, којег су сви називали "отац" или "тата".

Џим Џоунс је са становницима кампа редовно вјежбао масовно самоубиство. У такозваним "бијелим ноћима" пили су, наводно, затровану лимунаду.

Дана 14. новембра 1978. године конгресмен Лео Рајан је са делегацијом од осамнаест људи долетио у Џонстаун како би истражио злоупотребе.

Џоунс је покушао да остави утисак да је све у реду. Међутим, 16 припадника комуне молило је конгресмена да их поведе са собом. Фанатични поборници Џоунса напали су авион и убили конгресмена, три новинара, једног камермана и ранили још 11 људи.

Становници насеља су позвани преко разгласа. Џим Џоунс је објаснио: "Када није могуће да живимо у слободи, онда хоћемо бар да умремо у слободи. Смрт је само прелазак на један други ниво".

Подијељени су валијум и цијанид помијешан са соком. Прво су убијене бебе и дјеца. Онда су дошли на ред млади и одрасли.

Много родитеља је попило отров након што су дјеца умрла. Неки су покушали да побјегну, али је највећи број био побијен и само је неколицина успјела да се склони.

Џоунс је умро од пуцња у главу. Непознато је да ли је извршио самоубиство. Укупно је погинуло 913 од 1.110 припадника секте, од којих 276 дјеце.

Џонстаун је 1980. године уништен у пожару. 

Коментари 0
Повезане вијести
Цијене нафте у благом порасту Цијене нафте у благом порасту
Цијена нафте у паду за више од долар Цијена нафте у паду за више од долар
БиХ земља са највише регистрованих кладионица у Eвропи БиХ земља са највише регистрованих кладионица у Eвропи
Најчитаније
  • Погледајте маршруту уличне трке у Источном Новом Сарајеву (ФОТО)
    13h 19m
    0
  • План редукције воде за недјељу, 8. септембар
    5h 42m
    6
  • Преминуо Славо Кукић
    10h 15m
    1
  • У Источном Новом Сарајеву данас привремена обустава саобраћаја
    13h 12m
    0
  • На Сокоцу и у Источном Старом Граду сутра обиљежавање дана Треће сарајевске пјешадијске бригаде
    13h 3m
    0