Маслина – дрво живота са златном течношћу

20.07.2019. 19:16
0
ИЗВОР: nezavisne.com

Често се каже да су у рају била два дрвета: смоква и маслина.

Смоква је дрво истине, а маслина је дрво живота. Старе латинске мисли које се налазе у многим светим књигама различитих религија глорификују ову биљку ријечима “Олес прима арборум омниум ест” или “Маслина је прва међу дрвећем“.

То је биљка која симболизује светост, обиље, правичност, здравље, понос, побједу, успјех, мудрост, интелигенцију, чистоћу, ново рађање и многе значајне људске врлине. Ако сте у овом периоду негдје на јадранском приморју лако ћете доћи и до домаћих маслињака, које готово сваки домаћин тамо има.

Маслине су воће од којег се прави најпопуларније и у свијету најчешће употребљавано јестиво уље. А од самог плода можете имати само здравствену добробит.

Маслине имају мононезасићене масти и влакна. Ове двије компоненте вас чине задовољним и ситим. Осим тога, маслине имају и “негативан унос калорија“, што значи да је потребно више калорија за варење маслине од саме маслине. А ту су и оне добре масне киселине које стимулишу производњу адипонектина – хемикалије која сагоријева масти пет сати након узимања.

Штити срце

Главна масна киселина која се налази у маслинама је олеинска киселина.

Откривено је да ова здрава маст побољшава здравље срца, регулише ниво холестерола и штити ЛДЛ холестерол (лош холестерол) од оксидације. Неке студије су откриле да маслине и маслиново уље могу смањити крвни притисак.

Оснажује имунолошки систем

Маслине садрже антиоксиданте, посебно полифенол познат као олеуропеин који можете добити само из биљака.

Показало се да ове моћне хемикалије штите и чак ослобађају тијело од штетних слободних радикала који изазивају вирусне инфекције, па чак и болести.

Штити од неких типова канцера

Због способности маслине да подстакне ваш имунолошки систем и заштити од болести, она такође има моћ да заштити ћелијске мембране од рака.

Многе студије потврдиле су ове налазе. И док се на људима не спроводе тестови, занимљиво је примијетити да је у медитеранској регији одакле маслине потичу и гдје се најчешће конзумирају, појава рака нижа него у другим европским или америчким земљама.

Побољшава памћење

Олеуропеин није само од помоћи у одржавању здравља вашег тијела, већ и вашег ума!

Полифеноли помажу у смањивању оксидативног стреса у мозгу и као резултат могу помоћи у побољшању памћења. Истраживање које је спровело Одјељење за неурохирургију Универзитета у Калифорнији открило је да полифеноли попут оних који се налазе у маслинама имају позитиван утицај на мождане функције.

Коментари 0
Повезане вијести
Ове зачине треба додавати у сва јела: Чине чуда код упала Ове зачине треба додавати у сва јела: Чине чуда код упала
Јод – Моћан минерал против упале плућа Јод – Моћан минерал против упале плућа
Пет навика које убрзавају метаболизам Пет навика које убрзавају метаболизам
Најчитаније
  • Сутра обустава саобраћаја на подручју Полицијске управе Источно Сарајево
    23h 28m
    0
  • Хуманитарна група „Вукови“ покренулa хуманитарну акцију за породицу Чечар са Пала
    21h 42m
    0
  • У току средњошколски хуманитарни базар у Источном Сарајеву (ФОТО)
    19h 32m
    0
  • Власника воле више од себе: Топ 10 раса паса који су љековити за душу и мисли
    11h 57m
    0
  • У уторак бесплатни прегледи дојке у Источном Старом Граду
    17h 30m
    0