Масовни откази у Њемачкој: Укида се 16.000 радних мјеста

19.02.2024. 17:11
1
ИЗВОР: nezavisne.com

Софтверска компанија SAP намјерава да укине 8.000 радних мјеста широм свијета, Цонтинентал 7.150, Bosh 1.200. И ZF Friedrichshafen i Volkswagenобјавили су да им више неће бити потребно толико запослених, а ту је и грађевинска индустрија гдје су откази већ почели.

Није боље стање ни када су банке у питању, а нови шеф Баyера, Бил Андерсон, најавио је нову структуру фармацеутског гиганта и ставио до знања да ће бити мање запослених.

Како се наводи, један од разлога јесу трошкови енергије која је у Њемачкој све скупља, а ту је још и политика која тражи климатски неутралну производњу.

- Наш свијет рада постаје све бржи и комплекснији. Промјена је нормално стање, а на то морамо да пронађемо одговор – каже Јута Румп из Института за запошљавање и свијет рада у Лудвигсхафену - преноси DW.

Економска истраживања ИФО из Минхена, показала су да није најбоља ситуација ни за самозапослене и компаније са мање од девет запослених у Њемачкој. Džimdo-ifo индекс пословног расположења за самозапослене, који минхенски институт објављује од августа 2021. године, у јануару је пао на минус 22,6 поена са децембарских минус 17,5 поена.

Вриједност овог индекса је у протеклим мјесецима такорећи у константном паду. Велики број анкетираних самозапослених, чак 47,9 посто, се у јануару жалио на мали број наруџбина, наводи се на сајту IFO.

- Опште економско окружење је све неповољније за самозапослене - закључује стручњак IFO Katrin Demelhuber, преноси Тањуг.

Коментари 1
  • Generic placeholder image
    Realista 19.02.2024. 17:37
    Propade Njemačka...otvara se Bjelorusija...joj kad tamo navale...
Повезане вијести
БиХ недостаје радника, погледајте којих БиХ недостаје радника, погледајте којих
Сјећање на страдале – 25 година од НАТО бомбардовања РТС-а Сјећање на страдале – 25 година од НАТО бомбардовања РТС-а
Леверкузен први пут у историји првак Њемачке Леверкузен први пут у историји првак Њемачке
Најчитаније
  • Сјећање на мајора Вука Чвору: Осам година од смрти
    2h 34m
    7
  • Радник пао са стуба и погинуо
    20h 56m
    0
  • Радно вријеме за предстојеће републичке празнике у Источној Илиџи
    22h 11m
    1
  • Божовић: Источна Илиџа - свјетионик источног дијела Српске
    18h 4m
    0
  • Скупштина Џудо савеза Српске без кворума
    21h 10m
    1