Мастиловић: Дан српског јединства – путоказ за заједничку културу сјећања

15.09.2022. 14:14
0
ИЗВОР: srna.rs

Успостављање Дана српског јединства, слободе и националне заставе као националног празника васколиког српског народа јако је важно, јер је то путоказ и предуслов за изградњу колективне културе памћења која у наредном периоду мора бити изграђивана на принципу један народ – једна култура памћења, рекао је историчар Драга Мастиловић.

- Пребиловачки и сурдулички мученици, Јасеновац и Косово, Кајмакчалан и Мојковац, Книн и Неготин, Сент Андреја и Крф, све је то дио наше колективне културе памћења коју једнако морамо изграђивати и његовати у свим српским крајевима и свим српским домовима без обзира гдје се они налазили - наводи Мастиловић, који је декан Филозофског факултета Универзитета у Источном Сарајеву.

Српска православна црква, истиче он, као и епска традиција вијековима су били стожери који су изграђивали и његовали нашу културу памћења, држали неугаслим немањићка кандила, а главу народа усправном и у најтежим временима и на свим српским просторима.

Према његовим ријечима, зато су сви непријатељи српског народа кроз вијекове настојали да униште или макар расточе управо те стожере националног окупљања и прибирања, а то раде и данас.

- Због тога, култура памћења мора постати наш национални државни пројекат, а не ствар ентузијазма појединаца и група. Зато је дан српског јединства, слободе и националне заставе важан стожер националног окупљања и очувања националне свијести - поручује Мастиловић.

Он додаје да не треба да брине ни то што ће недобронамјерни у томе опет видјети “великосрпски пројекат” јер, од када је аустроугарски окупатор смислио ту флоскулу, сви који су кретали да униште српски народ, посебно у рубним подручјима српског етничког простора, користили су баш ту флоскулу као изговор.

Коментари 0
Повезане вијести
Представљена књига Јелене Гускове о спољној политици Русије на Балкану Представљена књига Јелене Гускове о спољној политици Русије на Балкану
Промовисана књига о одликованим припадницима Jугословенске војске у отаџбини Промовисана књига о одликованим припадницима Jугословенске војске у отаџбини
Средњошколци у Палама прославили Дан српског јединства, слободе и националне заставе (ФОТО) Средњошколци у Палама прославили Дан српског јединства, слободе и националне заставе (ФОТО)
Најчитаније
  • Обиљежена крсна слава и Дан општине Источна Илиџа (ФОТО)
    22h 2m
    1
  • Позив бабице један од најљепших, најхуманијих и најодговорнијих позива
    17h 57m
    6
  • У ријеци Бојани пронађено тијело још једне дјевојчице
    14h 27m
    0
  • Сахрана попа Жуће у порти Храма Светог великомученика Георгија у Миљевићима
    2h 38m
    0
  • Лов газда са Јадрана не престаје
    13h 36m
    1