Mastilović: Dan srpskog jedinstva – putokaz za zajedničku kulturu sjećanja

15.09.2022. 14:14
0
IZVOR: srna.rs

Uspostavljanje Dana srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave kao nacionalnog praznika vaskolikog srpskog naroda jako je važno, jer je to putokaz i preduslov za izgradnju kolektivne kulture pamćenja koja u narednom periodu mora biti izgrađivana na principu jedan narod – jedna kultura pamćenja, rekao je istoričar Draga Mastilović.

- Prebilovački i surdulički mučenici, Jasenovac i Kosovo, Kajmakčalan i Mojkovac, Knin i Negotin, Sent Andreja i Krf, sve je to dio naše kolektivne kulture pamćenja koju jednako moramo izgrađivati i njegovati u svim srpskim krajevima i svim srpskim domovima bez obzira gdje se oni nalazili - navodi Mastilović, koji je dekan Filozofskog fakulteta Univerziteta u Istočnom Sarajevu.

Srpska pravoslavna crkva, ističe on, kao i epska tradicija vijekovima su bili stožeri koji su izgrađivali i njegovali našu kulturu pamćenja, držali neugaslim nemanjićka kandila, a glavu naroda uspravnom i u najtežim vremenima i na svim srpskim prostorima.

Prema njegovim riječima, zato su svi neprijatelji srpskog naroda kroz vijekove nastojali da unište ili makar rastoče upravo te stožere nacionalnog okupljanja i pribiranja, a to rade i danas.

- Zbog toga, kultura pamćenja mora postati naš nacionalni državni projekat, a ne stvar entuzijazma pojedinaca i grupa. Zato je dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave važan stožer nacionalnog okupljanja i očuvanja nacionalne svijesti - poručuje Mastilović.

On dodaje da ne treba da brine ni to što će nedobronamjerni u tome opet vidjeti “velikosrpski projekat” jer, od kada je austrougarski okupator smislio tu floskulu, svi koji su kretali da unište srpski narod, posebno u rubnim područjima srpskog etničkog prostora, koristili su baš tu floskulu kao izgovor.

Komentari 0
Povezane vijesti
Predstavljena knjiga Jelene Guskove o spoljnoj politici Rusije na Balkanu Predstavljena knjiga Jelene Guskove o spoljnoj politici Rusije na Balkanu
Promovisana knjiga o odlikovanim pripadnicima Jugoslovenske vojske u otadžbini Promovisana knjiga o odlikovanim pripadnicima Jugoslovenske vojske u otadžbini
Srednjoškolci u Palama proslavili Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave (FOTO) Srednjoškolci u Palama proslavili Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave (FOTO)
Najčitanije
  • Žena pobijedila pet karcinoma i živi bez 11 organa
    21h 35m
    2
  • Episkop Nikolaj Velimirović na današnji dan proglašen svetim
    7h 8m
    0
  • Djevojčica iz Crne Gore uhapšena u Austriji: Planirala teroristički napad?
    21h 45m
    2
  • Na današnji dan proglašen Zakon o Vojsci Srpske
    7h 14m
    0
  • Skupština ozvaničila odbijanje Vens-Ovenovog plana
    7h 12m
    0