Мастиловић: Назначајнији догађај у изградњи колективне културе памћења

14.09.2023. 13:52
0
ИЗВОР: srna.rs

Обиљежавање Дана српског јединства, слободе и националне заставе почело је данас на Палама пењањем виа-фератом и истицањем заставе на Романији, а чланови мото-клубова прошли су улицама и дијелили заставице грађанима са молбом да их окаче на прозоре својих кућа.

Директор Института историјских наука Универзитета у Источном Сарајеву Драга Мастиловић рекао је новинарима да је успостављање Дана српског јединства, слободе и националне заставе један од најзначајнијих догађа у изградњи колективне културе памћења.

Мастиловић је нагласио да је било вријеме да се успостави заједнички празник и почне успостављати култура памћења за јединствен народ.

- Све док не схватимо да су Јасеновац, Косово, Книн, Неготин и остали српски простори дио једног истог националног корпуса, да су сва наша страдања и све побједе кроз историју побједе једног народа, ми као народ не можемо успоставити колективну културу памћења - рекао је Мастиловић.

Он је истакао да је због тога од пресудног значаја био овај корак да се успостави један дан за цјелокупан српски народ који ће се славити од Битоља, па све до простора у којима данас живе Срби.

Према његовим ријечима, јако је значајно то што је узет датум 15. септембар када је пробијен Солунски фронт у Првом свјетском рату.

- Управо тај датум симболизује оно што се хтјело рећи са успостављањем Дана српског јединства, слободе и националне заставе - рекао је Мастиловић.

Предсједник Предсједништва Борачке организације општине Пале Јасна Лазаревић Гавриловић истакла је да у обиљежавању Дана српског јединства учествује 16 организација, институција, удружења на челу са општином Пале.

- Ово је почетак буђења националне свијести нашег народа, који за циљ има очување националног идентитета, али и оног биолошког - нагласила је Гавриловићева.

Предсједник Мото-клуба "Лонг рајдер" са Пала Зоран Благојевић рекао је да су се данас окупили у Олимпијском парку да испоштују овај дан који је од посебног значаја и интереса за српски народ.

Слика

Фото: srna.rs

На Дан српског јединства, слободе и националне заставе ученици ће извести пригодне приредбе, као и дјеца из вртића, а онда ће се сви окупити испред храма гдје ће дјеца пуштати балоне у бојама застава Републике Српске и Србије.

Манифестација се завршава у суботу, 16. септембра, историјским часом.

Владе Републике Српске и Србије одлучиле су да Дан српског јединства, слободе и националне заставе заједнички празнују 15. септембра.

На овај дан, 15. септембра 1918. године, почео је пробој Солунског фронта. 

Коментари 0
Повезане вијести
Кошаркаши „Славије“ у недјељу дочекују „Посушје“ Кошаркаши „Славије“ у недјељу дочекују „Посушје“
Породица Крунић из Источног Сарајева добила кров над главом Породица Крунић из Источног Сарајева добила кров над главом
Новчана подршка матурантима од општина Источна Илиџа и Источно Ново Сарајево Новчана подршка матурантима од општина Источна Илиџа и Источно Ново Сарајево
Најчитаније
  • Сјећање на мајора Вука Чвору: Осам година од смрти
    20h 37m
    9
  • У храму у Војковићима служено празнично вечерње богослужење (ФОТО)
    11h 32m
    0
  • Сутра празник Цвијети
    20h 43m
    0
  • Несрећа код Градишке са трагичним епилогом: Погинуо мушкарац!
    12h 58m
    0
  • Мање склопљених бракова, млади све касније ступају у брачну заједницу
    20h 51m
    0