Mastilović: Naznačajniji događaj u izgradnji kolektivne kulture pamćenja

14.09.2023. 13:52
0
IZVOR: srna.rs

Obilježavanje Dana srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave počelo je danas na Palama penjanjem via-feratom i isticanjem zastave na Romaniji, a članovi moto-klubova prošli su ulicama i dijelili zastavice građanima sa molbom da ih okače na prozore svojih kuća.

Direktor Instituta istorijskih nauka Univerziteta u Istočnom Sarajevu Draga Mastilović rekao je novinarima da je uspostavljanje Dana srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave jedan od najznačajnijih događa u izgradnji kolektivne kulture pamćenja.

Mastilović je naglasio da je bilo vrijeme da se uspostavi zajednički praznik i počne uspostavljati kultura pamćenja za jedinstven narod.

- Sve dok ne shvatimo da su Jasenovac, Kosovo, Knin, Negotin i ostali srpski prostori dio jednog istog nacionalnog korpusa, da su sva naša stradanja i sve pobjede kroz istoriju pobjede jednog naroda, mi kao narod ne možemo uspostaviti kolektivnu kulturu pamćenja - rekao je Mastilović.

On je istakao da je zbog toga od presudnog značaja bio ovaj korak da se uspostavi jedan dan za cjelokupan srpski narod koji će se slaviti od Bitolja, pa sve do prostora u kojima danas žive Srbi.

Prema njegovim riječima, jako je značajno to što je uzet datum 15. septembar kada je probijen Solunski front u Prvom svjetskom ratu.

- Upravo taj datum simbolizuje ono što se htjelo reći sa uspostavljanjem Dana srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave - rekao je Mastilović.

Predsjednik Predsjedništva Boračke organizacije opštine Pale Jasna Lazarević Gavrilović istakla je da u obilježavanju Dana srpskog jedinstva učestvuje 16 organizacija, institucija, udruženja na čelu sa opštinom Pale.

- Ovo je početak buđenja nacionalne svijesti našeg naroda, koji za cilj ima očuvanje nacionalnog identiteta, ali i onog biološkog - naglasila je Gavrilovićeva.

Predsjednik Moto-kluba "Long rajder" sa Pala Zoran Blagojević rekao je da su se danas okupili u Olimpijskom parku da ispoštuju ovaj dan koji je od posebnog značaja i interesa za srpski narod.

Slika

Foto: srna.rs

Na Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave učenici će izvesti prigodne priredbe, kao i djeca iz vrtića, a onda će se svi okupiti ispred hrama gdje će djeca puštati balone u bojama zastava Republike Srpske i Srbije.

Manifestacija se završava u subotu, 16. septembra, istorijskim časom.

Vlade Republike Srpske i Srbije odlučile su da Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave zajednički praznuju 15. septembra.

Na ovaj dan, 15. septembra 1918. godine, počeo je proboj Solunskog fronta. 

Komentari 0
Povezane vijesti
Promovisani romani „Srpsko srce Johanovo“ i „Ustaša“ u Istočnom Sarajevu (FOTO) Promovisani romani „Srpsko srce Johanovo“ i „Ustaša“ u Istočnom Sarajevu (FOTO)
Milošević Šošo: Nedovoljno znanja o važnosti mentalnog blagostanja rađa predrasude i stereotipe Milošević Šošo: Nedovoljno znanja o važnosti mentalnog blagostanja rađa predrasude i stereotipe
Film naše sugrađanke najbolji kratki dokumentarac festivala u Beogradu Film naše sugrađanke najbolji kratki dokumentarac festivala u Beogradu
Najčitanije
  • Mošti četiri srpska svetitelja stigle u Hram Svetog Save
    12h 41m
    0
  • Program proslave slave Hrama Svetog Vasilija Ostroškog
    22h 45m
    0
  • Veliki uspjeh našeg tenisera Nikole Golijanina
    20h 12m
    0
  • Nađa Rudakijević, učenica OŠ „Petar Petrović Njegoš“, nagrađena na likovnom konkursu Crvenog krsta
    19h 30m
    0
  • Dan pobjede nad fašizmom i Dan Evrope
    23h 32m
    0