Матија Бећковић – први пјесник лауреат велике повеље “Бранковог кола”

04.09.2020. 17:09
0
ИЗВОР: Agencije

У Сремским Карловцима данас је академику Матији Бећковићу уручена Велика повеља “Бранковог кола”, као првом пјеснику који је добио то престижно признање – за надахнути допринос љепоти и моћи поезије, стваралачку радост и љубав према пјесницима и људима на трагу божанског дара Бранка Радичевића.

Повељу је Бећковићу уручио Ненад Грујичић, предсједник “Бранковог кола”, институције културе која носи име једног од највећих српских пјесника Бранка Радичевића, у башти палате Илион у Сремским Карловцима, некадашњој резиденцији чувеног митрополита карловачког Јосифа Рајачића (1848-1861).

Бећковић је новинарима прије церемоније уручења Велике повеље “Бранковог кола” рекао да је Радичевић био први пјесник за којег је чуо, да је управо тако замишљао да изгледа пјесник, те да није слутио да ће бити лауреат великог признања.

“Не смемо заборавити да је Бранко Радичевић био први који је рекао да неће писати док не оде и види Косово. Он је први опевао цео наш народ у свом чувеном ‘Колу’. Бранко је први опевао Карловачку гимназију, коју је учио, тако да је она постала оно што је Карловачка богословија међу богословијама. Радичевић је први певао о Његошу. Ја једини нисам слутио да бих могао бити први песник добитник Велике повеље ‘Бранковог кола'”, истакао је Бећковић.

Он је нагласио да постоје неке сличности његове са животном линијом Радичевића, наводећи да је велики пјесник рођен уочи празника Светог Алексија Човјека Божијег, по којем је добио крштено име Алексије, које је послије посрбио у Бранко.

“Ја сам рођен у Сенти на Светог апостола Матеја, па сам тако и ја донео своје име на овај свет. Кад сам у 12 години доспео из Црне Горе у Славонски Брод са леве стране гимназије коју ћу учити био је бронзани лик Бранка Радичевића, тако да ја више нисам био сам. Са мном је увек био Бранко, човек Божији. Ето, ја сам данас у Карловцима и имам част да вам ово говорим”, рекао је Бећковић.

Он је навео и да не вјерује да је вријеме пјесника прошло и да су сада на сцени неки други хероји културе и апостоли слободе, како сви говоре.

“У то ниједан песник, па ни ја, једноставно не верује”, нагласио је Матија Бећковић.

За Грујичића дилеме нема зашто је Бећковић први пјесник добитник Велике повеље “Бранковог кола”.

“Матија Бећковић је највећи живи песник у српском језику и као такав представља за ‘Бранково коло’ велику драгоценост и, уопште, српску културу”, рекао је Грујичић медијима прије церемоније уручења Повеље.

Он је истакао да је Бећковић градитељ “Бранковог кола”, подсјећајући да је награђени пјесник прије 30 година отворио ту велику пјесничку манифестацију.

“Без Бећковића и неких других песника тешко да би било данашњег ‘Кола’ и мени је изузетно драго што је Матија понео престижно признање. Видим и осећам задовољство Бећковићево повељом. А, можете и сами видети сву ту песникову виталност упркос озбиљним годинама, због чега га и називамо младићем српске поезије”, рекао је Грујичић.

Послије уручења Повеље, Бећковић је пригодном бесједом отворио велику пјесничку манифестацију “Бранково коло” и на задовољство присутних говорио стихове својих легендарних пјесмама.

Због епидемије вируса корона, традиционална књижевна манифестација “Бранково коло” ће од 4. до 14. септембра приредити двије обједињене манифестације у Сремским Карловцима.

Ријеч је о 49. “Бранковом колу” и “Прољећним Бранковим данима 2020”, такође пјесничкој манифестацији, која је требало да буде одржана у марту, али је одгођена због епидемије вируса корона.

Програми ће бити реализовани у термину матинеа, од 10.00 часова на отвореним просторима у Новом Саду и Стражилову.

Коментари 0
Повезане вијести
Бећковић говорио стихове из пјесме "Косово поље" Бећковић говорио стихове из пјесме "Косово поље"
Ћераћемо се још: Све може бити – сем да се нећемо ћерати! Ћераћемо се још: Све може бити – сем да се нећемо ћерати!
Бећковић: Треба да постоји духовна мапа Српске Бећковић: Треба да постоји духовна мапа Српске
Најчитаније
  • Источна Илиџа: Радник фирме проневјерио већу количину новца
    20h 5m
    0
  • Пале: Узео мотоцикл, није доставио резану грађу у замјену
    20h 12m
    3
  • Власник фирме из Новог Сада довео запослене у родно Невесиње
    16h 54m
    0
  • Студенти са Електротехничког факултета показали су да знају добро и са лоптом
    11h 32m
    0
  • Кандидат за градоначелника убијен на предизборном скупу!
    12h 4m
    0