Мед у служби здравља и љепоте лица

20.01.2021. 17:26
0
ИЗВОР: nezavisne.com

Ова моћна намирница је у комбинацији с другим састојцима прави савезник на путу до љепшег изгледа коже лица. Због антибактеријских и антисептичких својстава, мед је одличан у борби против акни, бора и разних блажих кожних обољења.

Када је у питању њега лица, циљ сваке жене је да има чисту, нахрањену, блиставу и чврсту кожу. Ако вам то до сада није био циљ, требало би да постане јер мејк-ап производи које наносимо на лице неће лијепо изгледати на кожи ако није здрава и његована. Како бисмо то постигли, потребно је редовно и правилно чистити и хидратизовати кожу. Тај процес се састоји од неколико корака, а један од њих је наношење маске за лице.

Маске за лице би требало да буду саставни дио  рутине за љепоту сваке жене јер могу значајно побољшати изглед коже. Иако је на тржишту доступан велики избор различитих маски за све типове коже, увијек је боља варијанта испробати нешто припремљено од природних састојака, а једна од намирница коју сигурно имате у вашем дому и коју можете наносити на лице је мед.

Моћно дјеловање меда познато је већ хиљадама година: садржи аминокиселине, минерале и вриједне органске киселине као што су мравља, јабучна, лимунска и јантарна киселина, а не треба изоставити ни елементе витамина Б комплекса.

Ова моћна намирница је у комбинацији с другим састојцима прави савезник на путу до љепшег изгледа коже лица. Због антибактеријских и антисептичких својстава, мед је одличан у борби против акни, бора и разних блажих кожних обољења.

Маска од меда и цимета

Цимет је у средњем вијеку сматран луксузом и цијенили су га више него злато, а данас га захваљујући његовом префињеном укусу и мирису додајемо топлим напицима, колачима и питама. Али, цимет је пуно више од обичног зачина - има антивирусно, антибактеријско, противгљивично, противупално и антиоксидативно дјеловање. Када је кожа у питању, цимет смањује црвенило и упалу, побољшава циркулацију и уклања мртве ћелије коже, а у комбинацији с медом је одличан третман против акни.

Састојци:

2 кашике меда

2 чајне кашике цимета

Припрема:

Добро промијешани мед и цимет нанесите на чисто лице и врат, избјегавајући подручје око очију и уста. Оставите да дјелује 10 минута, а затим лице исперите топлом водом и посушите тапкајући пешкиром.

Мед из маске ће нахранити лице, а цимет ће дјеловати као благи пилинг. Иако нема довољно доказа о томе помажу ли цимет и мед у ублажавању акни и ожиљака, показало се да су особе које су користиле ову маску за повремено чишћење лица примијетиле мању појаву акни на лицу. У складу с тим, маску за лице од меда и цимета можете користити као помоћ код зачепљених пора и проблема које оне узрокују, али за озбиљније кожне поремећаје треба се обратити дерматологу.

Маска од меда и лимуна

Лимун може благо изблиједити кожу лица, а због киселине коју садржи добар је и за благу ексфолијацију. Ако бисмо га наносили самог на лице, лимун би могао исушити кожу, али у комбинацији с медом, који дјелује противупално и смирује кожне проблеме, лице ће бити прочишћено и нахрањено.

Састојци:

2 чајне кашике меда

сок од једног лимуна

Припрема:

Сједините мед и сок од лимуна. Потребну количину сока можете одредити сами - смјеса не би требало да буде ни превише густа ни ријетка. Састојке добро промијешајте па добијену смјесу нанесите на чисто лице и оставите да дјелује 10 минута. Након тога исперите маску топлом водом и посушите кожу лаганим тапкањем пешкиром. Маску од лимуна и меда најбоље је наносити онда када знате да нећете излазити ван, јер би сунчева свјетлост након кориштења лимуна могла оштетити кожу.

Коментари 0
Повезане вијести
Зелени смути је идеалан прољећни детокс Зелени смути је идеалан прољећни детокс
Честе промјене температуре могле би нас коштати меда Честе промјене температуре могле би нас коштати меда
Ове зачине треба додавати у сва јела: Чине чуда код упала Ове зачине треба додавати у сва јела: Чине чуда код упала
Најчитаније
  • Преминула Вера Гргић
    23h 43m
    0
  • Милан треба нашу помоћ – позови 17047
    14h 3m
    0
  • "Ђурђевдан" први пут запјеван у возу смрти
    3h 16m
    0
  • Годишњица одбијања Венс-Овеновог плана
    3h 10m
    0
  • Побједник туцијаде у Палама Филип Илић
    18h 7m
    0