Медвједи Урош и Миша предвидјели до кад ће трајати зима

15.02.2023. 09:26
0
ИЗВОР: kurir.rs

Кажу да се данас, на Сретење, срећу и раздвајају зима и љето, дани постају дужи, а ноћи краће.

А да ли се зима продужава или је вријеме за топлије дане, може да нам покаже и понашање медвједа. Управо је један пар медвједа из Београдског зоолошког врта предвидио какав нас остатак зиме чека.

Слика

Фото: Курир ТВ

На лицу мјеста била је новинарка "Курир ТВ" Ивана Јовановић која је разговарала с биологом Бео зоо врта Кристијаном Оваријем. Прије почетка разговора Ивана је обрадовала гледаоце вјешћу:

- Медведи Урош и Миша су изашли пре неких пола сата, завршена је хибернација што значи да стиже топлије време.

На ову информацију надовезао се биолог запослен у Бео зоо врту Кристијан Овари.

- Ове године су се медведи сложили с нашим метеоролозима и потврдили прогнозу да ће бити топлије време. Треба рећи да медведи у зоолошком врту не спавају прави зимски сан, па у ово доба излазе како би јели. Питање је да ли се после доручка вратити у брлоге или се неће уплашити сенке. Колико видим, добро су расположени и остаће напољу - каже Овари.

О њиховим прогнозама Овари каже да, колико је њему познато, нису оманули, али да је изазов како ће погађати убудуће због климатских промјена.

Медвједи Урош и Миша су отац и син, међутим, не проводе много времена заједно, па је Овари дао појашњење за овакво понашање.

- Медведи су врло самачки расположене животиње, мужјак и женка се срећу само током парења. Мајка медведица је веома брижан родитељ, брани своје мечиће, али их најури кад напуне две године. Они још пар месеци прате своју мајку, али она је непоколебљива, па на крају одустану.

Коментари 0
Повезане вијести
Након више од 30 година: Од сутра из Београда до Мостара за 50 минута Након више од 30 година: Од сутра из Београда до Мостара за 50 минута
Нацистичка Њемачка прије 83 године бомбардовала Београд Нацистичка Њемачка прије 83 године бомбардовала Београд
Који је најскупљи, а који најјефтинији аутомобил на Сајму у Београду Који је најскупљи, а који најјефтинији аутомобил на Сајму у Београду
Најчитаније
  • Више од двије деценије од срамне арбитраже за Добрињу
    16h 15m
    0
  • Крађа у Палама
    14h 33m
    0
  • Радник пао са зграде, тешко повријеђен
    11h 0m
    0
  • Са тржишта повучена женска торба из "Пепка"
    13h 48m
    0
  • Аутобус слетио у провалију код Макарске (ВИДЕО)
    7h 9m
    0