Мигранти осванули мокри и болесни на аутобуској станици у Тузли

03.12.2019. 18:53
0
ИЗВОР: nezavisne.com

Око 200 миграната ноћ је провело спавајући на бетону на аутобуској станици у Тузли, гдје су данашње јутро дочекали под снијегом, а због екстремних и нехуманих услова у којима бораве њихово здравствено стање се погоршало.

Под снијегом ноћ је провео и Фазал Абзел, који је већ 15 дана у Тузли.

- Не може се бити овдје. Хладно је, немамо ни тоалета ни воде. Све је проблем. Јутрос снијег, ноћас сам попио четири таблете јер имам температуру - испричао нам је он.

Како су казали из Црвеног крста ТК, који помаже мигрантима, неколико њих је током ноћи добило високу темепратуру.

- Један број њих се већ јавио с повишеном температуром, главобољом, прехладом, тако да мислим да је ово најбољи показатељ данас да је заиста велика потреба за смјештајем за мигранте - рекао је Абдурахман Аљић, вођа мобилног тима Црвеног крста ТК.

Волонтери који помажу мигрантима кажу да су до иза помоћи боравили на станици дијелећи деке, гардеробу и остале потрепштине. Покривали су их са по три деке да их заштите од хладноће.

- Људи, све је то узалуд. Ујутру кад смо дошли све три деке су биле мокре. По људима пада снијег. Све се мора изнова радити. Ово тешко функционише. Ноћ је била хладна. Они нам шаљу поруке и питају могу ли гдје преспавати. То је немогуће јер овдје борави велики број људи - испричао је волонтер Сенад Пирић.

Он истиче да се све више људи акумулира јер многи од њих оду до Бихаћа па се поново врате у Тузли те не прелазе границу нигдје и не одлазе ван БиХ.

- Ово све ствара фрустрацију и људима који раде на станици, таксистима, радницима у ресторану итд. - нагласио је овај волонтер.

За мигранте у Тузли рјешења још нема јер могућност отварања мигрантског кампа у касарни на Љубачама није наишла на одобравање локалног становништва нити градске и кантоналне власти.

Коментари 0
Повезане вијести
Судар два камиона и аутомобила, интервенисали и ватрогасци Судар два камиона и аутомобила, интервенисали и ватрогасци
Ухапшене двије особе због кријумчарења миграната Ухапшене двије особе због кријумчарења миграната
Албанска лука прима мигранте послате из Италије Албанска лука прима мигранте послате из Италије
Најчитаније
  • Годишњица срамне арбитраже за Добрињу
    4h 7m
    0
  • Трудница теже повријеђена након напада пса луталице
    21h 50m
    0
  • Приказан филм о одбрани Српске Илиџе
    16h 7m
    5
  • Поште Српске привремено затвориле испоставу у шалтер сали Општине Источна Илиџа
    23h 5m
    0
  • Јуначки синови Српске Илиџе одбранили своја огњишта (ФОТО)
    23h 41m
    0