Миланова племенитост руши границе - поклонио краву манастиру Заграђе

11.12.2020. 14:55
0
ИЗВОР: Радио Фоча

Неуморни добротвор из Фоче Милан Гаговић поклонио је краву манастиру Заграђе у Црној Гори, а његова племенитост надјачала је и административне баријере, па му је црногорска гранична служба, упркос забрани уласка у Црну Гору на Шћепан Пољу, дозволила да необични поклон преведе преко моста на Тари.

Са друге стране ријеке, са великом радошћу дочекали су их игуман Заграђа архимандрит Лазар и његов комшија Вуко Јововић, који ће бринути о крави.

Слика

Фото: Радио Фоча

Помогао је и Ранко Обренић из Фоче који је уступио бесплатан превоз.

Гаговић, који је иначе припадник Државне граничне службе БиХ, а познат је и као вриједан пољопривредник, каже да се са родитељима договорио да краву Шараву поклоне манастиру Заграђе, задужбини херцега Стефана из 15. вијека, који се налази на граници Црне Горе и Српске.

Он је истакао да су богатство једног народа свети и добри људи, а да су то управо игуман Лазар и његова братија.

- Сви кажу да је на овим просторима мало тако охристовљених и гостољубивих људи, они се једноставно моле за све нас, без обзира коме припадамо. Знам да овдје многи људи долазе да би се излијечили, да би ријешили неке своје проблеме и пошто радим овдје на граници знам да су многи добили помоћ - рекао је Гаговић.

Он је навео да је Шарава, након што је од родитеља, који су у позним годинама и више не могу да брину о њој, превео у своју шталу била једна од његових најбољих крава.

- Треба да се тели за два мјесеца и, ако Бог да, биће теленце - додао је Гаговић.

Поклоном је узвратио и игуман Лазар, па ће дом Гаговића красити икона Богородице Тројеручице.

Слика

Фото: Радио Фоча

С обзиром на то да у манастиру не постоје услови за држање стоке, јер недостаје стајски објекат, Шарaву је преузео Вуко Јововић из села Заграђа.

- Изашли смо у сусрет оцу Лазару и ми ћемо гледати краву. Што буде од ње користи, отац Лазар ће да користи. Свака част Милану на овом поклону. Тара јесте граница, али са обје стране ријеке је исти народ - поручио је Вуко.

Архимандрит Лазар срећан је, прије свега, што је након дуго времена могао да се види са пријатељима из Фоче.

- Наш брат Милан Гаговић поклонио нам је лијепу краву, што је диван гест, али за нас није изненађење пошто је он годинама велики пријатељ манастира Заграђе и није му први пут да је помогао. Људи и шире знају за његово опредјељење, да је и по Републици Српској и овдје у Пиви и у Острогу познат као човјек који помаже манастирима, прије свега за благослов своје породице, а и шире, а и да би можда инспирисао и друге да се просто сјете да је увијек добро помоћи манастир - рекао је игуман Лазар.

Он је нагласио да је сваки, и најмањи, прилог манастиру велики благослов за дародавца, који тим чином свједочи ријечи из Јеванђеља: „Сјети ме се, Господе кад дођеш у Царство своје“.

Манастир Заграђе налази се подно Соко града, престонице српског средњовјековног владара херцега Стефана, по коме је Херцеговина добила име, а изнад саставака Пиве и Таре, гдје почиње Дрина.

Слика

Фото: Радио Фоча

Од Фоче је удаљен свега двадесетак километара, па је због свог историјског и духовног значаја, али и близине, Фочацима омиљено мјесто ходочашћа.

Од прољетос, откако се на граничном прелазу на Шћепан Пољу не може ући у Црну Гору, чак ни са тестом, у манастиру је доста мање посјетилаца из Српске.

- То сам срочио кроз неку бројку, па сам, више у шали, изговорио да 70 одсто манастира немамо, што је заиста тако. Али прије неки дан смо имали дивно крштење једне породице из Фоче, која је овдје долазила и молила се Богу и у међувремену добила дивну ћерку. На Ваведење су дошли и ту смо је крстили, али су прешли 250 километара да би дошли и просто је већ ургентно да неко рјешава проблем преласка границе на Шћепан Пољу - прича игуман.

Он је истакао да није ријеч само о набавци намирница становника пивског краја, који гравитира према Фочи, већ да су људи са обје стране ријеке родбински повезани.

- Бивало је и горе, тако да ће се и ово завршити. Манастир наставља да живи својим током, мало су можда сада иницирани људи са ове стране да се просто више интересују и посјећују манастир. Хвала Богу за све - закључио је игуман Лазар.

На граничном прелазу Шћепан Поље, и поред тога што се налази на путу који повезује два главна града - Сарајево и Подгорицу, није дозвољен улазак у Црну Гору ни са тестом, наводно, због недостатка санитарног инспектора.

Коментари 0
Повезане вијести
Папратна њива: Служен парастос за жртве некажњеног злочина Папратна њива: Служен парастос за жртве некажњеног злочина
Одговор краља Петра књазу Николи 1904: Да живи таст мој, да живи српски народ јуначке Црне Горе! Одговор краља Петра књазу Николи 1904: Да живи таст мој, да живи српски народ јуначке Црне...
Научно истраживање "Вучје стопе" на Алпима Научно истраживање "Вучје стопе" на Алпима
Најчитаније
  • Преминуо кошаркаш Небојша Еркић
    21h 51m
    0
  • Ухапшено лице из Источног Новог Сарајева код којег је пронађен кокаин
    3h 26m
    0
  • Млади кошаркаш Славије каријеру наставља у Меги
    20h 0m
    0
  • Жене не могу у затвор у Војковићима
    8h 41m
    0
  • Двојац пао због крађе, у њиховим кућама пронађен арсенал оружја
    6h 27m
    0