Милица Ијачић из Требиња руши предрасуде о особама са инвалидитетом

08.08.2023. 18:00
0
ИЗВОР: novosti.rs

Препреке за остварење циљева и жеља постоје само у нашој глави. Ми млади можемо и морамо градити нашу Српску својим позитивним примјерима, трудом, радом и својим идејама.

Са овом крилатицом носи се Милица Ијачић (32), репрезентентивка БиХ у паракајаку, једна од 14 у свијету која се бави овом дисциплином. Милица је рођена у Чапљини, али је одрасла у Требињу, и за својих 32 године може се похвалити позамашном биографијом.

Живот у колицима не спрјечава је да живи пуним плућима. По занимању је техничар електронике, а такође је и студент Факултета за производњу и менаџмент Требиње. Весла у кајаку већ пет година, њен наступ на међународној сцени запажен је 2021, када је веслала у финалу Светског купа и освојила девето мјесто.

– Исте године на Међународном такмичењу у кајаку у Требињу сам освојила треће мјесто и тада сам се окитила се својом првом, бронзаном медаљом. На државном првенству лани сам у трци на 500 метара освојила четврто мјесто, док сам у трци на 200 завршила као пета. Почетком ове године освојила сам златну медаљу на 500 и сребрну на 200 метара на Међународној регати у Зворнику – рекла је за „Новости“ Милица.

Поред спорта, ова дјевојка је годинама активна у политици, у коју је ушла с циљем да побољша положај младих у Српској, а нарочито оних са инвалидитетом. Неколико година била је одборник у Скупштини града Требиња, а данас је посланик СНСД у Народној скупштини РС. Милица је први посланик са инвалидитетом у НСРС.

Сликарство и фотографија

Ова свестрана дјевојка поред спорта и политике има и друга занимања, и настоји да сваки тренутак живи пуним плућима.

– Како сам хиперактивна и креативна, често своје слободно време употпуним разним занимањима. Па се тако појави повремено сликарство, фотографија, шивење, а морам напоменути и да сам запослена у Електропривреди РС – рекла је Милица.

– Политика је у мој живот ушла из жеље да мијењам овај наш свијет набоље. када сам 2015. остала без посла, конкурисала сам на око 30 огласа и на сваком сам била одбијена јер сам лице са инвалидитетом. Тада сам започела своју животну политичку борбу – рекла је Милица.

Истиче да се особе са инвалидитетом у Српској и БиХ сусрећу са многим потешкоћама.

– Мој инвалидитет је такав да функционишем у потпуности самостално, што многи не могу. Због тога је потребно развијати услуге попут персоналне асистенције које ће особама са инвалидитетом пружити живот достојан сваког човјека – истиче она.

Да би особа била успешна иза ње морају стојати подршка и љубав породице, каже Милица. Рођена као треће дијете у једној херцеговачкој породици, поносна је на своје коријене.

– Прва и основна ствар је да сами себе заволимо таквим какви смо, после тога је најважнија подршка породице и околине – каже Милица.

Коментари 0
Повезане вијести
Најбољи ученици требињске Гимназије на поклоничком путовању у Грчку (ФОТО) Најбољи ученици требињске Гимназије на поклоничком путовању у Грчку (ФОТО)
Требињски гениje Вук Јанковић ријешио математички проблем стар 58 година Требињски гениje Вук Јанковић ријешио математички проблем стар 58 година
Млада Требињка једва чека да се шлепером запути на отворени пут Млада Требињка једва чека да се шлепером запути на отворени пут
Најчитаније
  • Преминула Вера Гргић
    16h 45m
    0
  • Прослава Васкрса у Сарајеву кроз вијекове: Привржени вјери и у најтежим временима
    17h 29m
    0
  • Васкрси васкрсле српске војске
    21h 34m
    0
  • Срећно и Богом благословљено Христово васкрсење – Христос васкрсе!
    21h 38m
    2
  • Милан треба нашу помоћ – позови 17047
    7h 5m
    0