Milica Ijačić iz Trebinja ruši predrasude o osobama sa invaliditetom

08.08.2023. 18:00
0
IZVOR: novosti.rs

Prepreke za ostvarenje ciljeva i želja postoje samo u našoj glavi. Mi mladi možemo i moramo graditi našu Srpsku svojim pozitivnim primjerima, trudom, radom i svojim idejama.

Sa ovom krilaticom nosi se Milica Ijačić (32), reprezententivka BiH u parakajaku, jedna od 14 u svijetu koja se bavi ovom disciplinom. Milica je rođena u Čapljini, ali je odrasla u Trebinju, i za svojih 32 godine može se pohvaliti pozamašnom biografijom.

Život u kolicima ne sprječava je da živi punim plućima. Po zanimanju je tehničar elektronike, a takođe je i student Fakulteta za proizvodnju i menadžment Trebinje. Vesla u kajaku već pet godina, njen nastup na međunarodnoj sceni zapažen je 2021, kada je veslala u finalu Svetskog kupa i osvojila deveto mjesto.

– Iste godine na Međunarodnom takmičenju u kajaku u Trebinju sam osvojila treće mjesto i tada sam se okitila se svojom prvom, bronzanom medaljom. Na državnom prvenstvu lani sam u trci na 500 metara osvojila četvrto mjesto, dok sam u trci na 200 završila kao peta. Početkom ove godine osvojila sam zlatnu medalju na 500 i srebrnu na 200 metara na Međunarodnoj regati u Zvorniku – rekla je za „Novosti“ Milica.

Pored sporta, ova djevojka je godinama aktivna u politici, u koju je ušla s ciljem da poboljša položaj mladih u Srpskoj, a naročito onih sa invaliditetom. Nekoliko godina bila je odbornik u Skupštini grada Trebinja, a danas je poslanik SNSD u Narodnoj skupštini RS. Milica je prvi poslanik sa invaliditetom u NSRS.

Slikarstvo i fotografija

Ova svestrana djevojka pored sporta i politike ima i druga zanimanja, i nastoji da svaki trenutak živi punim plućima.

– Kako sam hiperaktivna i kreativna, često svoje slobodno vreme upotpunim raznim zanimanjima. Pa se tako pojavi povremeno slikarstvo, fotografija, šivenje, a moram napomenuti i da sam zaposlena u Elektroprivredi RS – rekla je Milica.

– Politika je u moj život ušla iz želje da mijenjam ovaj naš svijet nabolje. kada sam 2015. ostala bez posla, konkurisala sam na oko 30 oglasa i na svakom sam bila odbijena jer sam lice sa invaliditetom. Tada sam započela svoju životnu političku borbu – rekla je Milica.

Ističe da se osobe sa invaliditetom u Srpskoj i BiH susreću sa mnogim poteškoćama.

– Moj invaliditet je takav da funkcionišem u potpunosti samostalno, što mnogi ne mogu. Zbog toga je potrebno razvijati usluge poput personalne asistencije koje će osobama sa invaliditetom pružiti život dostojan svakog čovjeka – ističe ona.

Da bi osoba bila uspešna iza nje moraju stojati podrška i ljubav porodice, kaže Milica. Rođena kao treće dijete u jednoj hercegovačkoj porodici, ponosna je na svoje korijene.

– Prva i osnovna stvar je da sami sebe zavolimo takvim kakvi smo, posle toga je najvažnija podrška porodice i okoline – kaže Milica.

Komentari 0
Povezane vijesti
Maturanti i profesori obnovili tradiciju: Meč u malom fudbalu za kraj škole Maturanti i profesori obnovili tradiciju: Meč u malom fudbalu za kraj škole
Mještani i sveštenik u radnoj akciji: Počela obnova Crkve Svetih Arhangela u naselju Hrupjela (FOTO) Mještani i sveštenik u radnoj akciji: Počela obnova Crkve Svetih Arhangela u naselju Hrupj...
Najbolji učenici trebinjske Gimnazije na pokloničkom putovanju u Grčku (FOTO) Najbolji učenici trebinjske Gimnazije na pokloničkom putovanju u Grčku (FOTO)
Najčitanije
  • Godišnjica smrti sarajevskih Romea i Julije
    16h 37m
    10
  • Vozač kamiona poginuo u sudaru sa autobusom
    14h 39m
    0
  • Kod Budve ulovljena plava ajkula teška skoro 200 kilograma
    13h 32m
    1
  • Direktoru Srednjoškolskog centra Foča gorjelo vozilo
    13h 37m
    0
  • Božović: Mi branimo Republiku Srpsku, a vi svoj prljavi kapital!
    12h 40m
    1