Милица Пухало - један од најбољих студената "мушког" факултета

15.07.2023. 12:49
0
ИЗВОР: srna.rs

Двадесетдвогодишња Милица Пухало из Бијељине проглашена је за најбољег студента треће године смјера Микрорачунарска електроника на Факултету техничких наука Универзитета у Новом Саду са просјеком оцјена 10,00.

Милица је бивша ученица бијељинске Гимназије "Филип Вишњић", коју је завршила 2019. године као ученик генерације.

Она каже за Срну да је љубав према математици наслиједила од баке, која је наставник математике и физике у пензији.

У основној и средњој школи Милица је била редован учесник регионалних, републичких и државних такмичења из математике и физике на којима је постизала запажене резултате.

Као гимназијалац била је полазник програма Истраживачке станице Петница, гдје јој је пажњу привукла и астрономија.

С обзиром на дугогодишњу љубав према математици, приликом избора студија оријентисала се у том правцу, а "избор је пао" на Факултет техничких наука у Новом Саду, студијски програм Енергетика, електроника и телекомуникације. Тај факултет студирао је и њен тата.

- Технички факултети су по правилу `мушки`, али то је предрасуда, јер их уписује све више дјевојака које током студија постижу изузетне резултате. Конкретно, на мом смјеру три најбоља студента су дјевојке - наводи Милица.

Она појашњава да је Микрорачунарска електроника један од пет смјерова основних студија на студијском програму Енергетика, електроника и телекомуникације.

На овом смјеру, према њеним ријечима, стиче фундаментална и практична знања из разних области електронике, као што су микропроцесорска и рачунарска електроника, рачунарски хардвер, микроелектроника, наноелектроника и оптоелектроника.

Милица истиче да је Микрорачунарска електроника један од најперспективнијих смјерова и нуди безброј могућности за напредовање и усавршавање.

- Границе су само у нашој глави, а могућности неограничене када посједујете знање - наводи она.

Одржавање просјека оцјена никада није сматрала послом или задатком који мора да испуни већ да је то, како каже, посљедица произашла из труда и рада.

- Мотивација за то долази из више извора - одличних колега студената са којима је задовољство радити и учити, те добрих професора који нам постављају занимљиве изазове - прича она.

Када се учи и ради у таквом подстицајном окружењу, каже Милица, онда нема потребе за великом жртвом, а пола посла је и добра организација.

- Најважније ми је да стекнем што више знања која могу примијенити у послу. Учимо за живот, а не само за испите, док оцјене долазе као потврда тога - наводи она.

Говорећи о балансу између студентских обавеза, постизања сјајних резултата и приватних обавеза, Милица каже да је кључ у добром планирању и постављању приоритета, али да треба бити спреман и на одређене жртве.

- Када се ствари добро сложе и када је присутно разумијевање ближњих, све је лакше - додаје Милица.

Породица јој је, истиче она, неисцрпан извор подршке.

Сав труд и вријеме које улаже у студирање сматра инвестицијом која ће се вишеструко исплатити у будућности.

- Диплома Факултета техничких наука има значајну вриједност на тржишту рада и очекујем да ће ми помоћи у лансирању будуће пословне каријере - наводи Милица, која течно говори енглески и њемачки.

Осим математике и физике, таленат је исказивала и за рецитовање, који је, каже она, наслиједила од маме. Освајала је награде на такмичењима рецитатора на традиционалној манифестацији "Вишњићеви дани".

Њену свестраност употпуњује и љубав према сликању, а колико је и у томе била успјешна показује чињеница да су њени радови излагани у Музеју "Семберија".

Бавила се и спортом и са одбојкашком екипом своје школе учествовала на републичком такмичењу.

Милица након основних студија планира да упише мастер, а потом слиједе даља усавршавања и посао у индустрији информационих технологија.

Ова амбициозна и дисциплинована млада дјевојка и будући инжењер електротехнике и рачунарства свим будућим и садашњим студентима поручује да буду упорни, јер ће се њихов труд и рад исплатити.

Професор физике у бијељинској Гимназији "Филип Вишњић" и Миличин разредни старјешина Вера Елез каже за Срну да је Милица Пухало бисер који су успјели очувати и одњеговати и на крају, на неки начин, послати у другу средину гдје је опет показала да је најбоља.

- Тренд који је почео у основној школи наставила је кроз Гимназију, а резултати које постиже на Факултету техничких наука у Новом Саду само су потврда да је ријеч о једној сјајној младој дјевојци која зна шта жели и зна начин како то да оствари - наводи Елезова.

Она истиче да је Милица бескрајно вриједна, одговорна и добро организована особа.

- Имала је неки свој правац од кога није одступала и пут на којем су многи могли да утичу на њу, али је она до свог циља стизала врло одлучно. Све што је постигла до сада - постигла је само захваљујући свом раду - каже Елезова.

Она наводи да је Милица током школовања била једнако сјајна из области природних и друштвених наука, али да је имала времена и за друге активности.

- Није ту у потпуности био занемарен друштвени живот, али је била много озбиљнија од својих школских другара - каже Елезова.

Она истиче да кроз све средње школе у Бијељини пролази веома много ђака и да успијевају да изњедре бисере који су сјајни сами по себи.

- Професори су ту само нека врста катализатора који њихова интересеовања усмјере на једну страну - указује Елезова.

Коментари 0
Повезане вијести
Мотоциклиста тешко повријеђен у удесу код Бијељине Мотоциклиста тешко повријеђен у удесу код Бијељине
Повријеђени пјешак и мотоциклиста у Бијељини Повријеђени пјешак и мотоциклиста у Бијељини
Ослобађање Бијељине 1992. године Ослобађање Бијељине 1992. године
Најчитаније
  • Распоред богослужења за васкршње празнике у Источном Сарајеву и Сарајеву
    1h 19m
    0
  • Сјећање на Миломира Јањића Зеку
    43m
    0
  • Фочански светац Будимир Соколовић - Дражин исповједник и Христов мученик
    21h 36m
    1
  • Ходочасници из Сокоца на Ђурђевдан полазе на петнаесто поклоњење моштима Светог Василија Острошког
    15h 27m
    1
  • Годишњица херојске погибије пилота Миленка Павловића
    37m
    0