Milica Puhalo - jedan od najboljih studenata "muškog" fakulteta

15.07.2023. 12:49
0
IZVOR: srna.rs

Dvadesetdvogodišnja Milica Puhalo iz Bijeljine proglašena je za najboljeg studenta treće godine smjera Mikroračunarska elektronika na Fakultetu tehničkih nauka Univerziteta u Novom Sadu sa prosjekom ocjena 10,00.

Milica je bivša učenica bijeljinske Gimnazije "Filip Višnjić", koju je završila 2019. godine kao učenik generacije.

Ona kaže za Srnu da je ljubav prema matematici naslijedila od bake, koja je nastavnik matematike i fizike u penziji.

U osnovnoj i srednjoj školi Milica je bila redovan učesnik regionalnih, republičkih i državnih takmičenja iz matematike i fizike na kojima je postizala zapažene rezultate.

Kao gimnazijalac bila je polaznik programa Istraživačke stanice Petnica, gdje joj je pažnju privukla i astronomija.

S obzirom na dugogodišnju ljubav prema matematici, prilikom izbora studija orijentisala se u tom pravcu, a "izbor je pao" na Fakultet tehničkih nauka u Novom Sadu, studijski program Energetika, elektronika i telekomunikacije. Taj fakultet studirao je i njen tata.

- Tehnički fakulteti su po pravilu `muški`, ali to je predrasuda, jer ih upisuje sve više djevojaka koje tokom studija postižu izuzetne rezultate. Konkretno, na mom smjeru tri najbolja studenta su djevojke - navodi Milica.

Ona pojašnjava da je Mikroračunarska elektronika jedan od pet smjerova osnovnih studija na studijskom programu Energetika, elektronika i telekomunikacije.

Na ovom smjeru, prema njenim riječima, stiče fundamentalna i praktična znanja iz raznih oblasti elektronike, kao što su mikroprocesorska i računarska elektronika, računarski hardver, mikroelektronika, nanoelektronika i optoelektronika.

Milica ističe da je Mikroračunarska elektronika jedan od najperspektivnijih smjerova i nudi bezbroj mogućnosti za napredovanje i usavršavanje.

- Granice su samo u našoj glavi, a mogućnosti neograničene kada posjedujete znanje - navodi ona.

Održavanje prosjeka ocjena nikada nije smatrala poslom ili zadatkom koji mora da ispuni već da je to, kako kaže, posljedica proizašla iz truda i rada.

- Motivacija za to dolazi iz više izvora - odličnih kolega studenata sa kojima je zadovoljstvo raditi i učiti, te dobrih profesora koji nam postavljaju zanimljive izazove - priča ona.

Kada se uči i radi u takvom podsticajnom okruženju, kaže Milica, onda nema potrebe za velikom žrtvom, a pola posla je i dobra organizacija.

- Najvažnije mi je da steknem što više znanja koja mogu primijeniti u poslu. Učimo za život, a ne samo za ispite, dok ocjene dolaze kao potvrda toga - navodi ona.

Govoreći o balansu između studentskih obaveza, postizanja sjajnih rezultata i privatnih obaveza, Milica kaže da je ključ u dobrom planiranju i postavljanju prioriteta, ali da treba biti spreman i na određene žrtve.

- Kada se stvari dobro slože i kada je prisutno razumijevanje bližnjih, sve je lakše - dodaje Milica.

Porodica joj je, ističe ona, neiscrpan izvor podrške.

Sav trud i vrijeme koje ulaže u studiranje smatra investicijom koja će se višestruko isplatiti u budućnosti.

- Diploma Fakulteta tehničkih nauka ima značajnu vrijednost na tržištu rada i očekujem da će mi pomoći u lansiranju buduće poslovne karijere - navodi Milica, koja tečno govori engleski i njemački.

Osim matematike i fizike, talenat je iskazivala i za recitovanje, koji je, kaže ona, naslijedila od mame. Osvajala je nagrade na takmičenjima recitatora na tradicionalnoj manifestaciji "Višnjićevi dani".

Njenu svestranost upotpunjuje i ljubav prema slikanju, a koliko je i u tome bila uspješna pokazuje činjenica da su njeni radovi izlagani u Muzeju "Semberija".

Bavila se i sportom i sa odbojkaškom ekipom svoje škole učestvovala na republičkom takmičenju.

Milica nakon osnovnih studija planira da upiše master, a potom slijede dalja usavršavanja i posao u industriji informacionih tehnologija.

Ova ambiciozna i disciplinovana mlada djevojka i budući inženjer elektrotehnike i računarstva svim budućim i sadašnjim studentima poručuje da budu uporni, jer će se njihov trud i rad isplatiti.

Profesor fizike u bijeljinskoj Gimnaziji "Filip Višnjić" i Miličin razredni starješina Vera Elez kaže za Srnu da je Milica Puhalo biser koji su uspjeli očuvati i odnjegovati i na kraju, na neki način, poslati u drugu sredinu gdje je opet pokazala da je najbolja.

- Trend koji je počeo u osnovnoj školi nastavila je kroz Gimnaziju, a rezultati koje postiže na Fakultetu tehničkih nauka u Novom Sadu samo su potvrda da je riječ o jednoj sjajnoj mladoj djevojci koja zna šta želi i zna način kako to da ostvari - navodi Elezova.

Ona ističe da je Milica beskrajno vrijedna, odgovorna i dobro organizovana osoba.

- Imala je neki svoj pravac od koga nije odstupala i put na kojem su mnogi mogli da utiču na nju, ali je ona do svog cilja stizala vrlo odlučno. Sve što je postigla do sada - postigla je samo zahvaljujući svom radu - kaže Elezova.

Ona navodi da je Milica tokom školovanja bila jednako sjajna iz oblasti prirodnih i društvenih nauka, ali da je imala vremena i za druge aktivnosti.

- Nije tu u potpunosti bio zanemaren društveni život, ali je bila mnogo ozbiljnija od svojih školskih drugara - kaže Elezova.

Ona ističe da kroz sve srednje škole u Bijeljini prolazi veoma mnogo đaka i da uspijevaju da iznjedre bisere koji su sjajni sami po sebi.

- Profesori su tu samo neka vrsta katalizatora koji njihova intereseovanja usmjere na jednu stranu - ukazuje Elezova.

Komentari 0
Povezane vijesti
Motociklista teško povrijeđen u udesu kod Bijeljine Motociklista teško povrijeđen u udesu kod Bijeljine
Povrijeđeni pješak i motociklista u Bijeljini Povrijeđeni pješak i motociklista u Bijeljini
Oslobađanje Bijeljine 1992. godine Oslobađanje Bijeljine 1992. godine
Najčitanije
  • Preminuo Vojislav Čarkić - naš dobri prota Vojo
    20h 46m
    13
  • Proslava Vaskrsa u Sarajevu kroz vijekove: Privrženi vjeri i u najtežim vremenima
    3h 41m
    0
  • Preminula Vera Grgić
    2h 57m
    0
  • Vaskrsi vaskrsle srpske vojske
    7h 46m
    0
  • Srećno i Bogom blagoslovljeno Hristovo vaskrsenje – Hristos vaskrse!
    7h 50m
    2