Милош Поповић: Сликарство захтијева вријеме промишљања (ФОТО)

02.05.2020. 12:25
0
ИЗВОР: Srna

Академски сликар из Источног Сарајева Милош Поповић истиче да сликарство захтијева вријеме промишљања, прави тренутак за рад, и да зато да не слика сваки дан, али у овој ванредној епидемилошкој ситуацији готово да је посвећен само сликарству.

Овај млади сликар каже да нема тачан број насликаних дјела, али је то отприлике сведено опус од 15 слика у три године.

-Када сам у процесу сликања, то никада не буде дуже од четири часа на дневном плану. Више од тога није могуће посветити суптилном раду. Ријетко када континуирано сликам цијели мјесец- прича Поповић за Срну.

Недавно је осликао фотографију Дијега Марадоне из документарног филма о овом славном фудбалеру, који, истиче Поповић, није инспирација само спортистима и филмским режисерима, него и њему као сликару.

 • Слика
 • Слика
 • Слика

-Инспирисала ме је фотографија за истоимени документарни филм због узбудљивих композицијских рјешења, односа између фигура на слици и тренутка у којем је издвојен лик Марадоне у маси других. Свакако да радећи по фотографији, умјетничко дјело губи ауру и има далеко мању тежину естетског вредновања. Кроз ово дјело настојао сам да не репродукујем фотографију догађаја него да сликарским медијем-уљем на платну кроз симболичан начин разбијајући класичну форму представим неку врсту духовне снаге и симболике свега онога што представља лик Марадоне- објашњава Поповић.

Поповић примат над техником даје естетици, а о правцу ни не размишља.

-Правац се наметне сам и дефинише временом, а свакако да има примјеса реализма, надреализма, симболизма, то је најближе мом сензибилитету. Служим се свим техникама осим акаварела, највише уљаним бојама из разлога што су најзахвалније у интерпретацији мојих идеја- истакао је Поповић.

Школа сликања и цртања

Он наводи да је са много ентузијазма Културни центар Источно Ново Сарајево недавно покренуо школу сликања и цртања, а реализован је само час, јер су због појаве вируса корона, били принуђени да је привремено прекину рад.

-Школа је замишљена тако да није посебно ограничена узрастом полазника, припремљен је програм за основце, средњошколце и одрасле. Планирамо наставити чим буде у складу са законом о јавном окупљању- истиче Поповић, који ради са полазницима школе цртања и сликања.

Према његовим ријечима, сликарство је поприлично на ниским гранама и сваке године је примјетан пад интересовања младих за упис на ликовним академијама.

-У БиХ, постоје установе културе које одлично раде посао. Посебно бих издвојио Музеј савремене умјетности Републике Српске који је у неколико протеклих година организвао изложбе умјетника који котирају на свјетском нивоу. Познајем неколико умјетника који живе искључиво од сликарства, а наравно да је пресудан квалитет и посвећеност раду- сматра Поповић.

Поповић је до сада организовао пет самосталних, а учествовао је и на неколико групних изложби.

Милош Поповић рођен је у Сарајеву 1988. године, а тренутно живи у Источном Сарајеву. Академију ликовних умјетности у Сарајеву уписао је 2013. године, а дипломирао 2017. године на Одсјеку сликарство. Више о раду овог младог умјетника, заинтересовани могу да пронађу на његовом "Јутјуб" каналу.

Коментари 0
Повезане вијести
Пољопривредни факултет обиљежио 83 године традиције и 29 рада (ФОТО) Пољопривредни факултет обиљежио 83 године традиције и 29 рада (ФОТО)
Наш град у новембру постао богатији за 46 беба Наш град у новембру постао богатији за 46 беба
Маријана Петронић објавила нову књигу "Форе и метафоре" Маријана Петронић објавила нову књигу "Форе и метафоре"
Најчитаније
 • Тестамент Максе Деспића
  11h 43m
  0
 • Отац убио сина, па извршио самоубиство
  10h 17m
  0
 • Дјечак Драгољуб Јеличић, јунак битке за Београд
  11h 46m
  0
 • У БиХ ухапшено 36 лица
  10h 0m
  0
 • Доктор Бабић пребачен на лијечење у Мостар
  8h 34m
  0