Милошев дио експедиције која је попела Лењинов врх од 7.134 м.н.в.

27.08.2021. 13:54
0
ИЗВОР: Катера
Члан Планинарског друштва "Требевић" из Источног Сарајева Игор Милошев био је дио планинарске експедиције, која је уз Дамира Лукшића, Јасмина Чолаковића и Бењамина Јусића приступила Лењиновом врху на Памиру, граници Киргистана и Таџикистана.
 
Организатор ове четворочлане планинарске експедиције је био Планинарски клуб "Номади" из Сарајева, а на пут према Киргистану, планинари из Сарајева и Источног Сарајева кренули су 24. јула летом преко Истанбула, Бишкека до града Ош.
 
Милошев у разговору за портал Катера каже да су из града Ош комби превозом путовање наставили до базног кампа на 3650 метара надморске висине, а само то путовање трајало је шест часова.
 
- Од базног кампа креће наша аклиматизација и припреме за успон. Прво смо пели Петровски врх на 4.825 м.н.в., а затим смо имали дан одмора у базном кампу, након чега смо кренули према "кампу 1" на 4.400 м.н.в. - каже нам Милошев.
 
Наредног дана, планинари су извршили успон на Јухин врх од 5.130 м.н.в., одморили сљедећи дан у базном кампу и спремали се за планинарење преко глечера према наредном кампу, на висини од 5.400 м.н.в.
 
- У том кампу смо провели двије ноћи и наставили успон ка "кампу 3" на 6.100 метара надморске висине, те се вратили све до базног кампа како бисмо одморили неколико дана и сачекали повољне временске услове за излазак на сами врх - истиче Милошев.
 
Након што су се створили бољи временски услови, Милошев и колеге планинари су кренули на нови успон, преко три кампа.
 
Слика
Фото: Уступљена фотографија/И.Милошев
 
- У току ноћи, око 2.30 часова иза поноћи, из "кампа 3", Дамир Лукшић и ја крећемо на завршни успон према Лењиновом врху на 7.134 метра надморске висине, којем приступамо око 14.00 часова по локалном времену, након 12 часова хода - истиче Милошев и додаје да су друга двојица планинара одустала од похода због здравствених проблема.
 
Повратак са врха био је знатно краћи, након четири сада спуштања, враћају се у камп на 6.100 метара надморске висине, у којем су преноћили и сутрадан се вратили преко глечера до базног кампа.
 
- На планини смо провели 18 дана припремајући се за излазак на врх и при том смо прешли око 150 километара, те испели преко 10.000 метара висинске разлике - истиче Милошев.
 
Он каже да Лењинов врх са својих 7.134 метра надморске висине је један од пет највиших врхова у бившем Совјетском савезу, за које се, ако се приступи на свих пет врхова, добија признање "Сњежни леопард".
 
Ово признање су још шездесетих година прошлог вијека установили совјетски алпинисти.
 
  • Слика
  • Слика
  • Слика
  • Слика
Фото: Уступљене фотографије/И.Милошев
Коментари 0
Повезане вијести
Вукадиновић: На планини сам свој на своме Вукадиновић: На планини сам свој на своме
Билећанка страствени заљубљеник у планинарење и трчање (ФОТО) Билећанка страствени заљубљеник у планинарење и трчање (ФОТО)
Петогодишњак освојио највиши врх у Африци (ВИДЕО) Петогодишњак освојио највиши врх у Африци (ВИДЕО)
Најчитаније
  • Владо Шипчић – посљедњи четник који је оружану борбу са комунистима водио до 1957. године
    11h 24m
    19
  • ИНТЕРВЈУ: Војислав Војо Чаркић – Легендарни прота Војо
    11h 4m
    0
  • Привремена обустава саобраћаја у Источном Сарајеву
    14h 27m
    0
  • На данашњи дан формирана Војска Републике Српске
    15h 24m
    11
  • Састанак о уређењу и одржавању гробља “Црквице”
    12h 21m
    0