Милуновић: За убијање 54 војника ЈНА још нема осуђених

13.05.2020. 14:06
1
ИЗВОР: СРНА

Министар рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске Душко Милуновић изјавио је да, нажалост, још нико није правоснажно осуђен за злочин у Тузли, када су 15. маја 1992. године паравојне муслиманске формације убиле 54 војника ЈНА, који су се мирно повлачили из касарне.

Милуновић је истакао да је одговорност за овај унапријед добро планиран и припреман злочин на тадашњим властима општине Тузла које су гарантовале безбједан излазак припадницима ЈНА из града.

- За командну одговорност процесуирају се само српски официри, док се други ослобађају или им се изричу непримјерено ниске казне за почињене злочине. Један од најочитијих примјера је пресуда потпуно невином генералу Новаку Ђукићу. Експерти из више земаља неспорно су утврдили да то страдање у Тузли није било изазвано топовском гранатом, али и поред свих чињеница и доказа, правосудне институције одбијају да обнове поступак - указао је Милуновић.

Он је поручио да је трајна обавеза српског народа да тражи истину и правду док не буду процесуирани сви који су починили злочине над српским војницима и народом у Одбрамбено-отаџбинском рату.

Милуновић је најавио да ће у петак, 15. маја, бити обиљежено страдање припадника ЈНА у Тузли, познато под називом "Тузланска колона", саопштено је из ресорног министарства.

- У овом тешком злочину, директно емитованом на локалној ТВ станици, убијена су 54 војника, а 78 је рањено. Заробљена су 44, након чега је пет убијено. Срамно је да 15. мај Тузла обиљежава као "Дан одбране града""истакао је Милуновић.

Милуновић је нагласио да су мучким убијањем војника у Тузли, које се десило само десет дана након сличног злочина у Добровољачкој улици у Сарајеву, прекршене одредбе Међународног ратног права и Женевске конвенције. 

Коментари 1
  • Generic placeholder image
    Bošnjakk 13.05.2020. 16:44
    JNA je bula legitimna meta!
    Tako je i zvanicno-nenaourzana mlada jna je bila legitimna meta. Eto tako je i poceo rat da se i zna!

    A vi samo skidajte kajmak-necete ga imati gdje* jos malo. Rodjenu majku bi vi prodali za stolicu**
Повезане вијести
Помен, воштанице и бијеле руже за невино страдале у Тузли Помен, воштанице и бијеле руже за невино страдале у Тузли
Обиљежавање 31 године од напада на колону ЈНА у Тузли Обиљежавање 31 године од напада на колону ЈНА у Тузли
"Тузланска колона" - увод у етничко чишћење Срба "Тузланска колона" - увод у етничко чишћење Срба
Најчитаније
  • Програм прославе славе Храма Светог Василија Острошког
    15h 8m
    0
  • Мошти четири српска светитеља стигле у Храм Светог Саве
    5h 4m
    0
  • Нерадни дан у Српској
    16h 55m
    0
  • Велики успјех нашег тенисера Николе Голијанина
    12h 35m
    0
  • Дан побједе над фашизмом и Дан Европе
    15h 55m
    0