Лучић са амбасадором Руске Федерације о статусу избјеглица у БиХ

28.10.2021. 17:39
0
ИЗВОР: Катера

Министар за људска права и избјеглице у Савјету министара Босне и Херцеговине Милош Лучић примио је данас у званичну посјету амбасадора Руске Федерације у БиХ Игора Калабхова.

Министар Лучић упознао је амбасадора Калабухова са реализацијом актуелних пројеката које спроводи Министарство за људска права и избјеглице БиХ, а који се тичу стамбеног збрињавања избјеглих и расељених лица у контексту имплементације Анекса 7 Дејтонског мировног споразума.

Министар Лучић истакао је пројекте РСП и ЦЕБ2 који се односе на стамбено збрињавање избјеглих  и расељених  лица и  затварање колективних  центара у БиХ. 

Лучић је овом приликом упознао амбасадора Калабухова да се из буџета БиХ годишње издваја 2 милиона конвертибилних марака за избјеглице кроз инфрастуктурне пројекте, а један дио тих средстава намијењен је и  вјерским заједницама и црквама.

Ова средства недовољна су за рјешавање овог актуелног и болног проблема са којим се БиХ сусреће, и Лучић је изразио наду да ће ова средства у будућнсоти бити знатно већа јер у Босни и Херцеговини још увијек постоји велики  број избјеглица који нису ријешили своје стамбено питање нити имају адекватне услове за  нормалан живот у 21. вијеку.

Министар  Лучић  информисао је амбасадора Калабухова да је у плану пројекат мапирања локалних заједница како бе се утврдио тачан број особа који имају статус избјеглих и  расељених лица.

По подацима којима Министарство тренутно располаже у Босни и Херцеговини још увијек има око 95 хиљада особа које имају статус избјеглих и расељених лица, а планирани пројекат мапирања, у сарадњи са локалним заједницама, пружиће увид у тачне и прецизне податке.

Коментари 0
Повезане вијести
Милица Боровчанин освојила прво мјесто на конкурсу за најбољи литерарни рад Милица Боровчанин освојила прво мјесто на конкурсу за најбољи литерарни рад
Милош Лучић враћен у притвор, усвојена жалба Тужилаштва БиХ Милош Лучић враћен у притвор, усвојена жалба Тужилаштва БиХ
Министар Лучић упутио оставку, огорчен понашањем Тужилаштва БиХ? Министар Лучић упутио оставку, огорчен понашањем Тужилаштва БиХ?
Најчитаније
  • Распоред богослужења за васкршње празнике у Источном Сарајеву и Сарајеву
    14h 23m
    0
  • Преминуо Војислав Чаркић - наш добри прота Војо
    5h 21m
    10
  • Сјећање на Миломира Јањића Зеку
    13h 47m
    0
  • Годишњица смрти предсједника СФРЈ Јосипа Броза Тита
    12h 2m
    12
  • Годишњица херојске погибије пилота Миленка Павловића
    13h 41m
    0