Lučić sa ambasadorom Ruske Federacije o statusu izbjeglica u BiH

28.10.2021. 17:39
0
IZVOR: Katera

Ministar za ljudska prava i izbjeglice u Savjetu ministara Bosne i Hercegovine Miloš Lučić primio je danas u zvaničnu posjetu ambasadora Ruske Federacije u BiH Igora Kalabhova.

Ministar Lučić upoznao je ambasadora Kalabuhova sa realizacijom aktuelnih projekata koje sprovodi Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH, a koji se tiču stambenog zbrinjavanja izbjeglih i raseljenih lica u kontekstu implementacije Aneksa 7 Dejtonskog mirovnog sporazuma.

Ministar Lučić istakao je projekte RSP i CEB2 koji se odnose na stambeno zbrinjavanje izbjeglih  i raseljenih  lica i  zatvaranje kolektivnih  centara u BiH. 

Lučić je ovom prilikom upoznao ambasadora Kalabuhova da se iz budžeta BiH godišnje izdvaja 2 miliona konvertibilnih maraka za izbjeglice kroz infrastukturne projekte, a jedan dio tih sredstava namijenjen je i  vjerskim zajednicama i crkvama.

Ova sredstva nedovoljna su za rješavanje ovog aktuelnog i bolnog problema sa kojim se BiH susreće, i Lučić je izrazio nadu da će ova sredstva u budućnsoti biti znatno veća jer u Bosni i Hercegovini još uvijek postoji veliki  broj izbjeglica koji nisu riješili svoje stambeno pitanje niti imaju adekvatne uslove za  normalan život u 21. vijeku.

Ministar  Lučić  informisao je ambasadora Kalabuhova da je u planu projekat mapiranja lokalnih zajednica kako be se utvrdio tačan broj osoba koji imaju status izbjeglih i  raseljenih lica.

Po podacima kojima Ministarstvo trenutno raspolaže u Bosni i Hercegovini još uvijek ima oko 95 hiljada osoba koje imaju status izbjeglih i raseljenih lica, a planirani projekat mapiranja, u saradnji sa lokalnim zajednicama, pružiće uvid u tačne i precizne podatke.

Komentari 0
Povezane vijesti
Milica Borovčanin osvojila prvo mjesto na konkursu za najbolji literarni rad Milica Borovčanin osvojila prvo mjesto na konkursu za najbolji literarni rad
Miloš Lučić vraćen u pritvor, usvojena žalba Tužilaštva BiH Miloš Lučić vraćen u pritvor, usvojena žalba Tužilaštva BiH
Ministar Lučić uputio ostavku, ogorčen ponašanjem Tužilaštva BiH? Ministar Lučić uputio ostavku, ogorčen ponašanjem Tužilaštva BiH?
Najčitanije
  • Godišnjica smrti sarajevskih Romea i Julije
    3h 3m
    5
  • Vlasnik firme iz Novog Sada doveo zaposlene u rodno Nevesinje
    21h 35m
    1
  • Studenti sa Elektrotehničkog fakulteta pokazali su da znaju dobro i sa loptom
    16h 13m
    0
  • Kandidat za gradonačelnika ubijen na predizbornom skupu!
    16h 45m
    0
  • Promovisana 134 diplomca Filozofskog fakulteta na Palama
    22h 18m
    0