Министарство одбране упутило захтјев Савјету министара

11.11.2019. 10:37
0
ИЗВОР: Srpska.info

Министарство одбране тражи од Савјета министара у техничком мандату пола милиона КМ из буџетске резерве како би успјело да исплати плате запосленим.

Из Министарства одбране у Савјету министара у техничком мандату у образложењу наводе да им средства недостају због ефекта привременог финансирања и немогућности да откажу дио планираних набавки.

У образложењу се напомиње да је у текућој години дошло до измјена начина обрачуна основног личног одбитка на основу измјене закона Републике Српске, што је узроковало повећање које није планирано. Из Министарства наводе да је на бази постојећег бројног стања, укупан ефекат на платама и накнадама процијењен на 1,2 милиона КМ у 2019. години.

– То ће у коначном износу зависити од динамике кретања персонала, с обзиром на то да је евидентан одлив војника по личном захтјеву, а узроци су везани за материјално стање припадника и спољне социјалне и економске ефекте на које немамо утицаја – додају из овог министарства.

Ресор одбране сваке године на располагању има 250 милиона КМ, а скоро цјелокупан износ одлази на покривање личних примања. У Министарству одбране и Оружаним снагама БиХ запослено је укупно 10.000 лица, од којих 90 одсто војника и других војних особа.

У Министарству финансија и трезора рекли су Гласу Српске да у току трајања привременог финансирања Савјет министара може донијети одлуку о расходима који нису предвиђени буџетом из претходне године на основу Закона о финансирању институција БиХ.

Коментари 0
Повезане вијести
Савјет министара ће прогласити Дан жалости у цијелој БиХ Савјет министара ће прогласити Дан жалости у цијелој БиХ
Карић нови директор ДКПТ-а, Тодоровић Института за стандардизацију БиХ Карић нови директор ДКПТ-а, Тодоровић Института за стандардизацију БиХ
О политици плата запослених у институцијама БиХ О политици плата запослених у институцијама БиХ
Најчитаније
  • „Ако изађеш, бићеш заклан“: Исповијест Данила Берибаке који је преживио пакао Доборовољачке улице
    43m
    3
  • Распоред богослужења за васкршње празнике у Источном Сарајеву и Сарајеву
    23h 39m
    0
  • Саобраћај у прекиду због удеса на путу Фоча-Гацко, седам лица повријеђено
    18h 24m
    0
  • НАТО авиони на Свјетски дан медија, прије 25 година, срушили зграду ТВ Нови Сад
    15h 23m
    0
  • Нормализован саобраћај на магистралном путу Фоча-Гацко
    16h 35m
    0