Министарству одбране БиХ треба милијарду КМ за наоружавање

29.05.2021. 14:09
0
ИЗВОР: nezavisne.com

За модернизацију и занављање наоружања и војне опреме Министарство одбране (МО) БиХ у наредне три године планира потрошити око милијарду КМ.

Наведено је то у Акционом плану Средњорочног плана рада МО БиХ 2022-2024. године.

Конкретно, планирана средства за трошење у ову сврху у 2022. години износе 383.728.000 марака, годину касније 441.431.500 КМ, а у 2024. ријеч је о цифри од 197.591.500 марака. 

У плану је такође и рјешавање вишкова наоружања, муниције те минско-експлозивних средства, а предвиђени трошак у наредне три године тежак је 37.522.000 КМ.

Циљ овог министарства је такође и противминско дјеловање у БиХ, за шта се планира утрошити 161.568.500 КМ. Осим ових бројки, ту је још неколико ставки за које су такође наведене огромне цифре.

Душанка Мајкић, друга замјеница предсједавајућег Заједничке комисије за одбрану и безбједност БиХ, истиче да Министарство одбране БиХ стално тражи ова средства, а да је, са друге стране, познато колико је ефикасно испуњавање те врсте жеља.

- То значи да би толиког новца требало да се одрекну ентитети, што није реално ни могуће. Тако да нико не брани никоме да машта -  рекла је Мајкићева за "Независне новине".

Према њеним ријечима, Оружане снаге БиХ имају своју динамику и раде у складу са својим плановима.

- Е, сад, шта ће од тога они купити, зависи од могућности. Међутим, има једно смисленије питање, а то је, рецимо, зашто је у многим касарнама стање веома лоше, па на примјер, не ради гријање, пропадају стропови, а истовремено им пропада онај редовни новац који добијају по буџету -  нагласила је Мајкићева.

"Независне новине" су у петак покушале добити став и од Министарства одбране БиХ, али одговоре на наша питања нисмо добили.

Ипак, у њиховом Нацрту средњорочног план рада за период 2022-2024. године наводи се да је визија Министарства одбране ефикасан систем одбране, као дио безбједносног система БиХ, интегрисан у систем међународне безбједности.

- Ова визија укључује сталну изградњу одбрамбених способности, тежишно развој модерних Оружаних снага БиХ, као најважнијег оперативног дијела одбрамбеног система БиХ, које ће бити способне и спремне да у пуном капацитету извршавају законом дефиниране задатке и испуне државне задатке из области вањске политике, сигурности и одбране -  истиче се у овом документу.

Како се додаје, успјешно функционисање институција одбране и успјешне војне операције захтијевају адекватно финансирање, обучене, спремне и мотивисане снаге, ефикасну организацију, правовремено и оптимално планирање те додјелу потребних ресурса. 

- С тим циљем, неопходно је побољшати опремање, снабдијевање и одржавање средстава и инфраструктуре ОС БиХ, наставити са интензивним активностима обуке итд -  наводи се у Нацрту средњорочног плана рада Министарства одбране БиХ за период 2022-2024. године.

Како наглашавају, "пружање војне одбране БиХ и њеним држављанима у случају напада је законски задатак ОС БиХ". 

- Активности усмјерене на постизање способности и спремности за реализацију овог циља су приоритетне -  наглашава се у овом документу.

Истиче се да је финансирање Средњорочног плана, између осталог, предвиђено из буџета одбране и евентуално донираних материјално-техничких средстава.

Коментари 0
Повезане вијести
Министарство одбране БиХ жели додатних 45,8 милиона, а војници ходају голи и боси Министарство одбране БиХ жели додатних 45,8 милиона, а војници ходају голи и боси
Британци послали наоружање самопроглашеном Косову Британци послали наоружање самопроглашеном Косову
Кулеба: Ви нама оружје, ми ћемо да жртвујемо животе Кулеба: Ви нама оружје, ми ћемо да жртвујемо животе
Најчитаније
  • Источна Илиџа: Радник фирме проневјерио већу количину новца
    19h 47m
    0
  • Пале: Узео мотоцикл, није доставио резану грађу у замјену
    19h 54m
    3
  • Власник фирме из Новог Сада довео запослене у родно Невесиње
    16h 36m
    0
  • Студенти са Електротехничког факултета показали су да знају добро и са лоптом
    11h 14m
    0
  • Кандидат за градоначелника убијен на предизборном скупу!
    11h 46m
    0