Мировић Танић: Историјски подвиг за све “мрвице”

22.01.2021. 15:58
0
ИЗВОР: Глас Српске

Оснивање прве банке хуманог млијека је историјски подвиг који ће свим пријевремено рођеним дјевојчицама и дјечацима пружити већу сигурност у првим данима живота, а Српску од идеје до реализације дијели још неколико корака, с обзиром на то да су хуманитарци сакупили око 1,16 милиона марака за тај племенити пројекат.

Иницијативу за оснивање прве банке хуманог млијека покренуло је Удружење родитеља пријевремено рођене дјеце у Републици Српској “Мрвице”.

Из Кабинета предсједнице Жељке Цвијановић за “Глас Српске” потврђено је да је у овој хуманитарној акцији сакупљено око 1,16 милиона марака за оснивање прве банке хуманог млијека у Српској.

У Универзитетском клиничком центру (УКЦ) Републике Српске, који је носилац овог пројекта, кажу да је простор за банку већ обезбијеђен.

- Ријеч је о простору на етажи -1 у згради Матернитеа, односно згради гдје су смјештене Клиника за дјечије болести, Клиника за гинекологију и акушерство и Клиника за дјечију хирургију. Завршен је идејни пројекат те су направљени предуслови за коначни пројекат и реализацију - навели су у УКЦ-у. Истакли су да су искуства колега из земаља окружења, а посебно из Србије веома значајна за реализацију овог пројекта те да су љекари из УКЦ-а у сталном контакту са медицинским особљем из Института за неонатологију Београд.

Предсједница Удружења родитеља пријевремено рођене дјеце у Републици Српској “Мрвице” Милева Мировић Танић истакла је за “Глас Српске” да кроз овај пројекат пишу историју и уз подршку свих надлежних институција улажу у срећнију будућност дјеце.

- Очекивања су велика и вјерујемо да ће све тећи по плану и да ћемо у децембру моћи да кажемо да имамо прву банку хуманог млијека за лакше и срећније одрастање свих будућих “мрвица” - рекла је Мировић Танић.

Она је захвалила свима, од предсједнице која је препознала њихову иницијативу, запослених у УКЦ-у, до институција и појединаца који су помогли да буде сакупљена велика сума новца. Подсјетила је да је мајчино млијеко и храна и лијек за дјецу рођену прије времена.

- Осим што је важно за исхрану, мајчино млијеко утиче и на правилан развој пријевремено рођених беба. Свака мајка, чак и ако на почетку не буде имала млијека, знаће да њено дијете има обезбијеђену храну. Многе бебе су алергичне на адаптиране формуле и не могу ништа да једу осим мајчиног млијека. У томе се огледа највећи значај оснивања банке - појаснила је Мировић Танић.

Промоција дојења

Милева Мировић Танић је истакла да ће “Мрвице” током године радити на промоцији дојења и подизању свијести о значају банке хуманог млијека.

- Савјетоваћемо мајке да одржавају лактацију и едуковати их да вишак млијека донирају у банку и на тај начин обезбиједе храну за малишане чије мајке не могу да доје - рекла је она.

Коментари 0
Повезане вијести
Од мрвица до хероина (ФОТО) Од мрвица до хероина (ФОТО)
"Мрвице" прикупиле више од 29.000 КМ за отварање Центра "Мој мрвичасти кутак" "Мрвице" прикупиле више од 29.000 КМ за отварање Центра "Мој мрвичасти кутак"
На Тргу Србија обиљежен Међународни дан пријевремено рођене дјеце На Тргу Србија обиљежен Међународни дан пријевремено рођене дјеце
Најчитаније
 • Почела исплата годишњег борачког додатка
  9h 37m
  3
 • Дан кад је Војска СР Југославије оборила "невидљивог" (ВИДЕО)
  11h 5m
  0
 • Положен камен темељац за изградњу зграде Полицијске управе Источно Сарајево
  8h 32m
  5
 • Бесмртни херој – Потпуковник Живота Ђурић
  12h 5m
  0
 • Милан Савић предсједник Студентског парламента
  5h 50m
  2