Mirović Tanić: Istorijski podvig za sve “mrvice”

22.01.2021. 15:58
0
IZVOR: Glas Srpske

Osnivanje prve banke humanog mlijeka je istorijski podvig koji će svim prijevremeno rođenim djevojčicama i dječacima pružiti veću sigurnost u prvim danima života, a Srpsku od ideje do realizacije dijeli još nekoliko koraka, s obzirom na to da su humanitarci sakupili oko 1,16 miliona maraka za taj plemeniti projekat.

Inicijativu za osnivanje prve banke humanog mlijeka pokrenulo je Udruženje roditelja prijevremeno rođene djece u Republici Srpskoj “Mrvice”.

Iz Kabineta predsjednice Željke Cvijanović za “Glas Srpske” potvrđeno je da je u ovoj humanitarnoj akciji sakupljeno oko 1,16 miliona maraka za osnivanje prve banke humanog mlijeka u Srpskoj.

U Univerzitetskom kliničkom centru (UKC) Republike Srpske, koji je nosilac ovog projekta, kažu da je prostor za banku već obezbijeđen.

- Riječ je o prostoru na etaži -1 u zgradi Maternitea, odnosno zgradi gdje su smještene Klinika za dječije bolesti, Klinika za ginekologiju i akušerstvo i Klinika za dječiju hirurgiju. Završen je idejni projekat te su napravljeni preduslovi za konačni projekat i realizaciju - naveli su u UKC-u. Istakli su da su iskustva kolega iz zemalja okruženja, a posebno iz Srbije veoma značajna za realizaciju ovog projekta te da su ljekari iz UKC-a u stalnom kontaktu sa medicinskim osobljem iz Instituta za neonatologiju Beograd.

Predsjednica Udruženja roditelja prijevremeno rođene djece u Republici Srpskoj “Mrvice” Mileva Mirović Tanić istakla je za “Glas Srpske” da kroz ovaj projekat pišu istoriju i uz podršku svih nadležnih institucija ulažu u srećniju budućnost djece.

- Očekivanja su velika i vjerujemo da će sve teći po planu i da ćemo u decembru moći da kažemo da imamo prvu banku humanog mlijeka za lakše i srećnije odrastanje svih budućih “mrvica” - rekla je Mirović Tanić.

Ona je zahvalila svima, od predsjednice koja je prepoznala njihovu inicijativu, zaposlenih u UKC-u, do institucija i pojedinaca koji su pomogli da bude sakupljena velika suma novca. Podsjetila je da je majčino mlijeko i hrana i lijek za djecu rođenu prije vremena.

- Osim što je važno za ishranu, majčino mlijeko utiče i na pravilan razvoj prijevremeno rođenih beba. Svaka majka, čak i ako na početku ne bude imala mlijeka, znaće da njeno dijete ima obezbijeđenu hranu. Mnoge bebe su alergične na adaptirane formule i ne mogu ništa da jedu osim majčinog mlijeka. U tome se ogleda najveći značaj osnivanja banke - pojasnila je Mirović Tanić.

Promocija dojenja

Mileva Mirović Tanić je istakla da će “Mrvice” tokom godine raditi na promociji dojenja i podizanju svijesti o značaju banke humanog mlijeka.

- Savjetovaćemo majke da održavaju laktaciju i edukovati ih da višak mlijeka doniraju u banku i na taj način obezbijede hranu za mališane čije majke ne mogu da doje - rekla je ona.

Komentari 0
Povezane vijesti
Puštanjem ljubičastih balona obilježen dan posvećen malim divovima (FOTO) Puštanjem ljubičastih balona obilježen dan posvećen malim divovima (FOTO)
U 20 poroda bar jedna beba rođena prije vremena U 20 poroda bar jedna beba rođena prije vremena
Banka humanog mlijeka u UKC-u Republike Srpske pohranjuje prve količine Banka humanog mlijeka u UKC-u Republike Srpske pohranjuje prve količine
Najčitanije
  • Sutra obustava saobraćaja na području Policijske uprave Istočno Sarajevo
    21h 19m
    0
  • Humanitarna grupa „Vukovi“ pokrenula humanitarnu akciju za porodicu Čečar sa Pala
    19h 33m
    0
  • U toku srednjoškolski humanitarni bazar u Istočnom Sarajevu (FOTO)
    17h 23m
    0
  • Vlasnika vole više od sebe: Top 10 rasa pasa koji su ljekoviti za dušu i misli
    9h 48m
    0
  • Republika Srpska dobila novi Izborni zakon
    20h 38m
    0