Мишић: Повећати плате просвјетним радницима

12.10.2019. 10:09
0
ИЗВОР: Srna

Предсједник Савеза синдиката Републике Српске Ранка Мишић оцијенила је да би повећање плата у просвјети, којег није било читаву деценију, мотивисало запослене у образовању да унаприједе свој статус и да не напуштају Српску.

Она је навела да је за државу најтежи одлазак радника из сектора образовања и здравства, јер је, како каже, без здраве и образоване нације тешко размишљати о будућности.

Мишићева каже да је потребно да се номинално повећају плате просвјетних радника, али и да се утврди повећање плата сваке године, јер таква одлука има и психолошки ефекат да људи схвате да о њима неко размишља.

Она је додала да је сектор образовања највише пута носио и трпио процесе реформи које су требале да створе бољи амбијент на тржишту рада.

-Савез синдиката у посљедња четири мјесеца води је озбиљну кампању да је потребно повећати плате у Републици Српској свим запосленима, а радници у просвјети као важан дио друштва су, наравно, дио те кампање-, рекла је Мишићева Срни.

Захваљујући тој кампањи, каже Мишићева, носиоци власти у Српској пристали су, између осталог, и на захтјев о повећању плата и сада је на представницима синдиката образовања да се то и спроведе кроз измјене закона о раду, не занемарујући притом колективни уговор, те водећи рачуна да расподјела и повећање плата буде што правичнија.

Мишићева, која је синоћ у Добоју присуствовала свечаности "Просвјетно синдикално вече", одржано поводом Свјетског дана учитеља, рекла је да је добојска регија најактивнија у синдикалном раду.

Члан Републичког одбора Синдиката образовања, науке и културе регије Добој Божица Глигорић каже да је захваљујући преговорима са Министарством просвјете и културе Српске постигнуто изједначавање платних коефицијената са другим буџетски корисницима.

Манифестацији "Просвјетно синдикално вече", присуствовао је предсједник Синдиката образовања, науке и културе Српске Драган Гњатић, директор Фонда за заштиту животне средине и енергетску ефикасност Српске Срђан Тодоровић, градоначелник Добоја Борис Јеринић и друге званице.

Синдикат образовања, науке и културе Републике Српске регије Добој организује већ трећу годину заредом "Просвјетно синдикално вече", које је одржано у хотелу "Парк" у Добоју.

Коментари 0
Повезане вијести
Прије деценију грађани БиХ су за 1.000 КМ могли да купе и до 50 одсто више хране Прије деценију грађани БиХ су за 1.000 КМ могли да купе и до 50 одсто више хране
Како живи просјечна млада породица у Српској Како живи просјечна млада породица у Српској
Трећина радника у Српској ради за 900 до 1.000 КМ: Савез синдиката тражи нови систем плата Трећина радника у Српској ради за 900 до 1.000 КМ: Савез синдиката тражи нови систем плата
Најчитаније
 • Битка за Рогатицу - Једна од највећих битки четника против Нијемаца и усташа (ВИДЕО)
  17h 4m
  13
 • Пуњене тиквице
  16h 37m
  0
 • Преминула једногодишња беба након што је отац заборавио у аутомобилу
  16h 57m
  0
 • Пад система и у БиХ
  15h 18m
  1
 • Лукић: Нема већег севапа него нахранити гладног (ВИДЕО)
  7h 45m
  12