Мишић: Први пут без протестне шетње, али у страху за посао, здравље

01.05.2020. 09:44
0
ИЗВОР: Srna

Предсједник Савеза синдиката Републике Српске Ранка Мишић истакла је да Савез синдиката први пут у историји на Међународни празник рада - 1. мај неће организовати протестну шетњу јер су на снази мјере против ширења вируса корона, те позвала на солидарност послодавце који су прошле године остварили 1,8 милијарди КМ нето добити.

-Радници ће 1. мај дочекати у својим кућама оптерећени бригом како да сачувају своје и здравље своје породице и егзистенцију. Још нема одговора како ће се ово завршити јер у свијету нема лијека ни за вирус, ни за економију. Постоји оправдан страх шта ће бити дан послије- каже Мишићева.

Мишићева је изјавила да су радници и у вријеме епидемије вируса корона показали колико су важни и да је потврђено да су они најважнији за очување и развој економије.

-За Српску су у овом тренутку најважнији радници. Епидемија је показала неколико ствари на које смо и раније указивали, али нас саговорници нису разумјели. Надам се да ће у овој ситуацији разумјети да је највредније што Српска има човјек, односно радник и да економију не могу сачувати они који имају велике банковне рачуне, машине и хале ако у њима нема здравих радника који знају и хоће да раде- рекла је Мишићева Срни.

Према њеним ријечима, радници раде у отежаним условима и дају максимум да својим радом очувају економију и зараде плате, али и спасавају људске животе.

Савез синдиката је усвојио првомајски проглас који шаље као поруку послодавцима, Влади и радницима.

-По први пут ћемо за 1. мај послати јавности видео запис радника и њихових представника са радних мјеста у свим секторима. Они шаљу важне поруке. Прва и основна је да је радник најважнији, а затим да треба сачувати здравље, радна мјеста и плате и да рад мора бити цијењен- рекла је Мишићева.

Радници су, додала је она, позвали на солидарност послодавце који су прошле године остварили 1,8 милијарди КМ нето добити.

-Њихов позив је да дио добити дају за плате својих радника како би могли да преживе епидемију и да им сутра зараде нову добит, али да им из ње буду и повећане плате. Солидарност је оно што мора да се види код оних који имају много и који су зарадили захваљујући радницима", нагласила је Мишићева.

Према њеним ријечима, било је послодаваца који су наградили раднике и дали им посебан бонус зато што су савјесни, одговорни и раде у врло тешким условима.

-Велико признање смо одали здравственим и просвјетним радницима, полицајцима, трговцима, возачима... Радницима капа доле, то морају знати сви у Српској- поручила је Мишићева.

Она је оцијенила да су као већински репрезентативни синдикат који представља раднике успјели да у 2020. годину уђу са добрим резултатима јер је повећана најнижа плата, као и зараде свих који се финансирају из буџета и радника у знатном дијелу реалног сектора у којима је организован синдикат.

Говорећи о мјерама које је Влада креирала како би помогла привредним субјектима и радницима, Мишићева је истакла да су добре мјере које се односе на помоћ радницима у дјелатностима којима је усљед вируса корона забрањен рад.

-То је почетак јер много мјера требати донијети за период када ово прође како бисмо се што прије извукли из ове ситуације. Те мјере ће зависити и од дешавања у другим земљама из којих долазе пословни партнери наших привредних субјеката- оцијенила је Мишићева.

Она је подсјетила да је Савез синдиката упутио Влади приједлог мјера и да је задовољна што је значајан број приједлога прихваћен.

-Једна од тих мјера била је да радници који су одлуком власти престали са радом не буду ускраћени за бруто плату. Како је вријеме одмицало послодавци су схватили да се мјере примјењују и било је тек мањег отпуштања радника у Српској. То је позитивно када је ријеч о овим мјерама- навела је Мишићева.

Коментари 0
Повезане вијести
Зељковић и остали крајем маја опет у судници Зељковић и остали крајем маја опет у судници
Међународни празник рада, 1. мај – симбол борбе за бољи и праведнији свијет Међународни празник рада, 1. мај – симбол борбе за бољи и праведнији свијет
Корона вирус потврђен код још девет особа у Српској Корона вирус потврђен код још девет особа у Српској
Најчитаније
  • У храму у Војковићима служено празнично вечерње богослужење (ФОТО)
    16h 11m
    0
  • Млади гуслар Лазар чува традицију и народнe обичајe
    15h 0m
    0
  • Несрећа код Градишке са трагичним епилогом: Погинуо мушкарац!
    17h 37m
    0
  • Драма у Мадриду: Надал изгубио живце, свађао се са судијом (ВИДЕО)
    17h 42m
    0
  • Сара Ћирковић шампионка Европе: Пресрећна сам и препоносна
    17h 10m
    0