Митрополит Хризостом: Имам из Козарца просуо отров у јавни простор

02.02.2023. 14:58
5
ИЗВОР: srna.rs/glassrpske.com

Његово високопреосвештенство митрополит дабробосански Хризостом сматра да је главни имам Меџлиса Исламске заједнице Козарац Амир Махић својим говором у којем је Светом Сави приписао фашизам, а Српској православној цркви /СПЦ/ секташтво просуо отров у јавни простор, те позвао Исламску заједницу да се изјасни да ли стоји иза тих ријечи.

- Јако нас је то увриједило и мораћемо реаговати. Ми смо због тога већ и изашли из Међурелигијског вијећа, јер са таквим људима не можемо више бити у заједници. Морамо бити јасни да више нећемо толерисати такве увреде и такво тровање простора, у којем се крећу и млади људи - нагласио је митрополит Хризостом.

Његово високопреосвештенство очекује изјашњење Исламске заједнице да ли стоји иза таквих ријечи, или их осуђује и одбацује.

- Сматрао сам да у црквама и џамијама у бесједама треба увијек говорити добро, те свједочити и препоручивати добро, а никада сијати отров, који је опасан - рекао је митрополит Хризостом новинарима у Бањалуци.

Његово високопреосвештенство сматра да је застрашујуће то што се имам у Козарцу на дан када се обиљежава Свети Сава дрзнуо да вријеђа овог просветитеља као личност, те не само њега, него и Српску цркву и српски народ.

Митрополит Хризостом је истакао да је то срамота и за сваку осуду, те напоменуо да није први пут да се тако нешто дешава.

- То је почело послије избора да се говори против српског народа, те су и многи други имами, па чак и високи представници исламске заједнице, затровали овај простор својим непромишљеним изјавама, као што је то изјава имама из Козарца - рекао је митрополит Хризостом.

Главни имам Меџлиса Исламске заједнице у приједорском насељу Козарац Амир Махић током вјерске службе у Козарцу Светом Сави приписао је фашизам, а Српској православној цркви /СПЦ/ секташтво.

Махић је рекао да је Свети Сава био "веома контроверзна личност", да је то "један од чиновника СПЦ" и да је "лаж да је просветитељ", објављено је у видеу са те службе на локалном порталу "kozarac.eu".

Према његовим ријечима, двије основне идеолошке поставке на којима је утемељено светосавље су, како је навео, национализам и фашизам, а "зачетник идеологије мржње према другоме је управо Свети Сава".

- Данас је Савиндан. Старија генерација ће то знати, ови млађи можда рјеђе и хвала Богу да је тако. Када је у питању овај дан и у њему спомен на једног од чиновника СПЦ, желим рећи неколико ријечи о овом дану и том појединцу. Наиме, тзв. Свети Сава како га православни свијет зове на подручју ужег дијела Балкана на којем живимо, јесте један Растко Немањић који је рођен у једној породици и његов рођени брат је био крунисан за српског краља. Веома контраверзна личност, у нашем југословенском подручју презентован као просветитељ. Старије генерације се сјећају да је чак и у вријеме комунизма он представљан као просветитељ и особа која је донијела свјетло науке на ове просторе. То ни најмање  никада није било тачно. Увијек је то као једна ноторна лаж потурано овдашњем човјеку – рекао је Махић.

Он се ту није зауставио него је Српску православну цркву назвао сектом.

- Шта је с друге стране, из угла православаца из других дијелова свијета, тај човјек? То је човјек на чијем учењу и идеологији је зачета једна секта, коју ми овде добро познајемо. То је српска православна секта. То је у основи секташко учење православља које нема са изворним хришћанским и православним учењем основне повезнице које би требало да има - рекао је Махић.

Главни имам Меџлиса ИЗ-а у Козарцу је затим оптужио светосавско учење за национализам.

- Двије основне идеолошке поставке на којима је утемељено светосавље, које исповједају православци у Босни, јесте утемељено на двије тешке ствари. Прва је национализам. То вам је црква или црквено учење које заговара национализам, што нема никакве везе ни са Исусом, ни са било каквим црквеним учењем које у својој основи руши све националистичке идеологије и хришћане сматра једнаким. Православље каквим га светосавље познаје, не сматра их истим. Зато ћете имати једног православца који се нађе у овим светосавским државама да би скоро требало да промијени вјеру да би био правослвац по њиховом калупу – рекао је он.

Имаму ни то није било довољно, него је оптужио Светог Саву за, ни мање ни више, него фашизам.

- С друге стране је утемељење на фашизму. Спомињани Растко којег зову тако како га зову, по том његовом монашком имену Сава, је био зачетник идеологије мржње према другоме. Узмите његова основна дјела. Читава његова дјела се заснивају на проклињању између осталог онога што је повезница са исламом и муслиманима. Он је све настојао оцрнити православном свијету и са друге стране све је то проклињао као нешто ђаволско присутно у људима и људском роду. Када би човјек имао времена да се посвети тим будалаштинама које проповиједају, ми можемо наћи апсолутне корјене овоме фашизму који ми данас живимо од стране наших комшија и геноциду који се овдје десио. Ту су темељи и од тога преко познатог црквеног лика, који је опет потуран као просвјетитељ, и његовог Горског вијенца. Могли бисмо заиста доћи до тога да цјелокупно то учење има одређене поставке који могу нама јаснијим учинити зашто се односе тако према муслиманима – рекао је главни имам Меџлиса ИЗ-а у Козарцу.

Снимак је уклоњен са наведеног портала на којем је био доступан до јутрос.

Коментари 5
 • Generic placeholder image
  Mile 02.02.2023. 22:46
  A pita li se iko,otkud ovaj u tuđoj eparhiji i ko je on da vraća isto tako otrovnih strelicama..Budite malo razumni,kad je ovaj kontraverzni ciko sa belom bradom u pitanju..on je rekao da će nakon rušenja crkve u Bratuncu-naprviti čak dvije..On je onaj iz izreke :prvo popovi, pa topovi i na kraju lopovi..zato mislite o svojoj djeci,on bi sa apetitom i na njima uzeo paru,ako bi vaša o naša djeca stradala..Naravno,ovaj je za osudu i eto policije nek rešava a ne on da trči pred rudu..ko Bajazit..uostalom on ga i usmjerava kako će raditi za njega
 • Generic placeholder image
  Hari 02.02.2023. 19:17
  Ne treba se ništa čuditi sa izjavama imama, hodže su uvijek i prije rata mutile vodu i propovijedali mržnju prema nemuslimanima. A pred građanski rat većina džamija je služila za okupljanje budućih džihad ratnika, njihoui indoktrinaciju i za skladištenje oružja. Tako su prave pripreme za rat upravo krenule iz džamija, to su im bili centri za obuku kako povesti rat sa komšijama Srbima.
 • Generic placeholder image
  Skijaš 02.02.2023. 17:10
  Govno tursko!
 • Generic placeholder image
  Момо 02.02.2023. 15:34
  Никад нам неће опростити што су им се ђедови потурчили, а наши нису хаха
 • Generic placeholder image
  Славко 02.02.2023. 15:29
  Имам Амир мало просипа усташлук, шта је ту необично
Повезане вијести
Митрополит Хризостом: Истином ићи ка рјешењима Митрополит Хризостом: Истином ићи ка рјешењима
Одржана духовна академија у част Светог Симеона и Светог Саве Одржана духовна академија у част Светог Симеона и Светог Саве
Кавазовић дао подршку имаму који је вријеђао православне вјернике Кавазовић дао подршку имаму који је вријеђао православне вјернике
Најчитаније
 • ФТН из Новог Сада ускоро у Требињу - Град и Република подржали отварање новог факултета
  18h 32m
  11
 • Лана Лубура и Александар Вуковић најбољи спортисти општине Источна Илиџа у 2022. години (ФОТО)
  15h 43m
  0
 • Прасићи опет поскупјели
  3h 25m
  0
 • Регионални центар Института за јавно здравство 30 година у служби здравља
  14h 44m
  0
 • Хиљаде родитеља коцкају се животима дјеце
  3h 40m
  0