Mitropolit Hrizostom: Imam iz Kozarca prosuo otrov u javni prostor

02.02.2023. 14:58
5
IZVOR: srna.rs/glassrpske.com

Njegovo visokopreosveštenstvo mitropolit dabrobosanski Hrizostom smatra da je glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Kozarac Amir Mahić svojim govorom u kojem je Svetom Savi pripisao fašizam, a Srpskoj pravoslavnoj crkvi /SPC/ sektaštvo prosuo otrov u javni prostor, te pozvao Islamsku zajednicu da se izjasni da li stoji iza tih riječi.

- Jako nas je to uvrijedilo i moraćemo reagovati. Mi smo zbog toga već i izašli iz Međureligijskog vijeća, jer sa takvim ljudima ne možemo više biti u zajednici. Moramo biti jasni da više nećemo tolerisati takve uvrede i takvo trovanje prostora, u kojem se kreću i mladi ljudi - naglasio je mitropolit Hrizostom.

Njegovo visokopreosveštenstvo očekuje izjašnjenje Islamske zajednice da li stoji iza takvih riječi, ili ih osuđuje i odbacuje.

- Smatrao sam da u crkvama i džamijama u besjedama treba uvijek govoriti dobro, te svjedočiti i preporučivati dobro, a nikada sijati otrov, koji je opasan - rekao je mitropolit Hrizostom novinarima u Banjaluci.

Njegovo visokopreosveštenstvo smatra da je zastrašujuće to što se imam u Kozarcu na dan kada se obilježava Sveti Sava drznuo da vrijeđa ovog prosvetitelja kao ličnost, te ne samo njega, nego i Srpsku crkvu i srpski narod.

Mitropolit Hrizostom je istakao da je to sramota i za svaku osudu, te napomenuo da nije prvi put da se tako nešto dešava.

- To je počelo poslije izbora da se govori protiv srpskog naroda, te su i mnogi drugi imami, pa čak i visoki predstavnici islamske zajednice, zatrovali ovaj prostor svojim nepromišljenim izjavama, kao što je to izjava imama iz Kozarca - rekao je mitropolit Hrizostom.

Glavni imam Medžlisa Islamske zajednice u prijedorskom naselju Kozarac Amir Mahić tokom vjerske službe u Kozarcu Svetom Savi pripisao je fašizam, a Srpskoj pravoslavnoj crkvi /SPC/ sektaštvo.

Mahić je rekao da je Sveti Sava bio "veoma kontroverzna ličnost", da je to "jedan od činovnika SPC" i da je "laž da je prosvetitelj", objavljeno je u videu sa te službe na lokalnom portalu "kozarac.eu".

Prema njegovim riječima, dvije osnovne ideološke postavke na kojima je utemeljeno svetosavlje su, kako je naveo, nacionalizam i fašizam, a "začetnik ideologije mržnje prema drugome je upravo Sveti Sava".

- Danas je Savindan. Starija generacija će to znati, ovi mlađi možda rjeđe i hvala Bogu da je tako. Kada je u pitanju ovaj dan i u njemu spomen na jednog od činovnika SPC, želim reći nekoliko riječi o ovom danu i tom pojedincu. Naime, tzv. Sveti Sava kako ga pravoslavni svijet zove na području užeg dijela Balkana na kojem živimo, jeste jedan Rastko Nemanjić koji je rođen u jednoj porodici i njegov rođeni brat je bio krunisan za srpskog kralja. Veoma kontraverzna ličnost, u našem jugoslovenskom području prezentovan kao prosvetitelj. Starije generacije se sjećaju da je čak i u vrijeme komunizma on predstavljan kao prosvetitelj i osoba koja je donijela svjetlo nauke na ove prostore. To ni najmanje  nikada nije bilo tačno. Uvijek je to kao jedna notorna laž poturano ovdašnjem čovjeku – rekao je Mahić.

On se tu nije zaustavio nego je Srpsku pravoslavnu crkvu nazvao sektom.

- Šta je s druge strane, iz ugla pravoslavaca iz drugih dijelova svijeta, taj čovjek? To je čovjek na čijem učenju i ideologiji je začeta jedna sekta, koju mi ovde dobro poznajemo. To je srpska pravoslavna sekta. To je u osnovi sektaško učenje pravoslavlja koje nema sa izvornim hrišćanskim i pravoslavnim učenjem osnovne poveznice koje bi trebalo da ima - rekao je Mahić.

Glavni imam Medžlisa IZ-a u Kozarcu je zatim optužio svetosavsko učenje za nacionalizam.

- Dvije osnovne ideološke postavke na kojima je utemeljeno svetosavlje, koje ispovjedaju pravoslavci u Bosni, jeste utemeljeno na dvije teške stvari. Prva je nacionalizam. To vam je crkva ili crkveno učenje koje zagovara nacionalizam, što nema nikakve veze ni sa Isusom, ni sa bilo kakvim crkvenim učenjem koje u svojoj osnovi ruši sve nacionalističke ideologije i hrišćane smatra jednakim. Pravoslavlje kakvim ga svetosavlje poznaje, ne smatra ih istim. Zato ćete imati jednog pravoslavca koji se nađe u ovim svetosavskim državama da bi skoro trebalo da promijeni vjeru da bi bio pravoslvac po njihovom kalupu – rekao je on.

Imamu ni to nije bilo dovoljno, nego je optužio Svetog Savu za, ni manje ni više, nego fašizam.

- S druge strane je utemeljenje na fašizmu. Spominjani Rastko kojeg zovu tako kako ga zovu, po tom njegovom monaškom imenu Sava, je bio začetnik ideologije mržnje prema drugome. Uzmite njegova osnovna djela. Čitava njegova djela se zasnivaju na proklinjanju između ostalog onoga što je poveznica sa islamom i muslimanima. On je sve nastojao ocrniti pravoslavnom svijetu i sa druge strane sve je to proklinjao kao nešto đavolsko prisutno u ljudima i ljudskom rodu. Kada bi čovjek imao vremena da se posveti tim budalaštinama koje propovijedaju, mi možemo naći apsolutne korjene ovome fašizmu koji mi danas živimo od strane naših komšija i genocidu koji se ovdje desio. Tu su temelji i od toga preko poznatog crkvenog lika, koji je opet poturan kao prosvjetitelj, i njegovog Gorskog vijenca. Mogli bismo zaista doći do toga da cjelokupno to učenje ima određene postavke koji mogu nama jasnijim učiniti zašto se odnose tako prema muslimanima – rekao je glavni imam Medžlisa IZ-a u Kozarcu.

Snimak je uklonjen sa navedenog portala na kojem je bio dostupan do jutros.

Komentari 5
 • Generic placeholder image
  Mile 02.02.2023. 22:46
  A pita li se iko,otkud ovaj u tuđoj eparhiji i ko je on da vraća isto tako otrovnih strelicama..Budite malo razumni,kad je ovaj kontraverzni ciko sa belom bradom u pitanju..on je rekao da će nakon rušenja crkve u Bratuncu-naprviti čak dvije..On je onaj iz izreke :prvo popovi, pa topovi i na kraju lopovi..zato mislite o svojoj djeci,on bi sa apetitom i na njima uzeo paru,ako bi vaša o naša djeca stradala..Naravno,ovaj je za osudu i eto policije nek rešava a ne on da trči pred rudu..ko Bajazit..uostalom on ga i usmjerava kako će raditi za njega
 • Generic placeholder image
  Hari 02.02.2023. 19:17
  Ne treba se ništa čuditi sa izjavama imama, hodže su uvijek i prije rata mutile vodu i propovijedali mržnju prema nemuslimanima. A pred građanski rat većina džamija je služila za okupljanje budućih džihad ratnika, njihoui indoktrinaciju i za skladištenje oružja. Tako su prave pripreme za rat upravo krenule iz džamija, to su im bili centri za obuku kako povesti rat sa komšijama Srbima.
 • Generic placeholder image
  Skijaš 02.02.2023. 17:10
  Govno tursko!
 • Generic placeholder image
  Momo 02.02.2023. 15:34
  Nikad nam neće oprostiti što su im se đedovi poturčili, a naši nisu haha
 • Generic placeholder image
  Slavko 02.02.2023. 15:29
  Imam Amir malo prosipa ustašluk, šta je tu neobično
Povezane vijesti
Mitropolit Hrizostom: Istinom ići ka rješenjima Mitropolit Hrizostom: Istinom ići ka rješenjima
Održana duhovna akademija u čast Svetog Simeona i Svetog Save Održana duhovna akademija u čast Svetog Simeona i Svetog Save
Kavazović dao podršku imamu koji je vrijeđao pravoslavne vjernike Kavazović dao podršku imamu koji je vrijeđao pravoslavne vjernike
Najčitanije
 • Sokočanin uhapšen zbog ubistva u pokušaju
  22h 18m
  0
 • Posni medenjaci
  23h 10m
  0
 • Koliko mladence u Srpskoj danas košta prosječna svadba
  21h 25m
  5
 • Dječak na vječnoj straži: Priča o Spomenku Gostiću i besmislu rata
  18h 4m
  3
 • Tri lica ušla u obilježeno minsko polje, jedno poginulo
  13h 31m
  1