Митрополит Хризостом: Кренимо у сусрет Васкрслом Христу

25.04.2021. 17:00
0
ИЗВОР: Паљанске новости

Нека нам је срећан и благословен празник Цвијети који данас славимо и кренимо у сурет Васкрслом Христу, као што је и Он кренуо ка нама, а нека буде велики и благословен сусрет нас са Господом у тајни Његовог уласка у наша срца, домове и цијело биће наше, поручио је Његово Високопреосвештенство митрополит дабробосански Хризостом, вјерницима окупљеним у храму Успења Пресвете Богородице у Мокром.

Митрополит Хризостом рекао је, након свете Архијерејске Литургије, да сви хришћани треба да се радују, веселе и да кличу Богу, те поручио вјерницима да се што чешће окупљају у храмовима Господњим.

- Ми смо се окупили данас овдје да кличемо Господу и да му се поклонимо. Господу који долази, не само у Јерусалим, него долази и свима нама да нас обрадује, посјети, избави и спаси. Данас се сјећамо историјског догађаја, уласка Христовог у Јерусалим, а сви који су чули за чудо које је Господ претходни дан учинио у Витанији, дошли су да га поздраве. Они су видјели онога који је побиједио смрт, прије него што је сам био разапет на крсту - нагласио је митрополит дабробосански.

Његово Високопреосвештенство подсјетио је да је Исус у Јерусалим дошао скромно, као слуга и јагње Божиjе, јер је, према митрополитовим ријечима, дошао да спаси човјека, а не да промовише себе.

- Васкрснуо је Лазара, а васкрснуо је прије тога многе друге и дао је утјеху њиховим родитељима. Данас кличемо ономе који благословен долази у име Господње, коме је народ јеврејски изговарао покличе, видјевши Господа који улази као скромни Јудеј јашући магаре. Сви су очекивали да он уђе као велики краљ или цар јудејски, али он није дошао као цар овоземаљски, Римски цар или као Александар Македонски - рекао је митрополит Хризостом.

Он је поручио вјерницима да предстојећу седмицу пате са Христом, те да за осам дана прославе Његово васкрсење, јер ће и сами васкрснути.

- То је тајна коју је Господ припремио нама, а коју често и не можемо да разумијемо. Стога она и јесте тајна, а ми се питамо зашто је Господ баш тако планирао да буде, јагње Божије да узима гријехе свијета на себе и да буде на крсту разапет. Господ нам је управо својим примјером објаснио зашто је то било потребно, јер се човјек кроз жртву Богочовјека искупљује - нагласио је митрополит.

Након свете Aрхијерејске Литургије, коју је у храму Успења Пресвете Богородице у Мокром служио Митрополит Хризостом, православни вјерници приступили су светој тајни причешћа.

Његово Високопреосвештенство митрополит дабробосански Хризостом служио је синоћ, на празник Лазарева субота, свету Архијерејску Литургију у Храму Успења Пресвете Богородице у Палама, након чега је улицама наше општине прошла свечана литија.

 

Коментари 0
Повезане вијести
Митрополит Хризостом: Свијет је суштински потребно промијенити Митрополит Хризостом: Свијет је суштински потребно промијенити
Митрополит Хризостом на Велики четвртак служи литургију на Равној Романији Митрополит Хризостом на Велики четвртак служи литургију на Равној Романији
Гусларско вече у Мокром 10. маја Гусларско вече у Мокром 10. маја
Најчитаније
  • Дан када је отишао Сена - „Кишни човјек“
    13h 58m
    4
  • Малобројни излетници на првомајском уранку у Источном Новом Сарајеву
    12h 53m
    3
  • Жену угризао поскок док је чупала млади лук
    7h 41m
    0
  • Утопио се отац деветоро дјеце
    8h 47m
    0
  • Међународни празник рада, 1. мај – симбол борбе за бољи и праведнији свијет
    17h 15m
    0