Митрополит Хризостом: На научном скупу урађено много за цркву, културу и писменост

08.10.2023. 13:45
0
ИЗВОР: srna.rs

На научном скупу "Српски средњовјековни споменици из Босне и Хума - проучавање Чајничког јеванђеља" у протекла три дана много тога је урађено за Цркву, културу и писменост, рекао је Његово високопреосвештенство митрополит дабробосански Хризостом након Свете архијерејске литургије коју је служио у Саборној цркви у Сарајеву, а чиме је званично и завршен овај скуп.

- Бацали смо мреже као апостоли и Господ је благословио да научни скуп који смо организовали донесе многоструки род и много љубави. Окупивши се у Источном Сарајеву и Сарајеву рекли смо коју ријеч о ономе што је наше, што је српски род створио, сачувао - нагласио је митрополит Хризостом.

Митрополит дабробосански је рекао да Српска православна црква /СПЦ/, као чувар свега што је српски народ стварао кроз вијекове, мора да се бори да сачува и одбрани оно што је њено.

Митрополит Хризостом захвалио је свим научницима на учешћу и организаторима који су помогли организовање научног скупа у Источном Сарајеву.

Он је подсјетио да је у току обнова Саборне цркве, којој не желе само да врате ранији изглед, већ да засија још сјајније и да буде израз свега што СПЦ има у Сарајеву.

- Сарајевски православни Срби нису само били богати у новцима и дукатима, већ и у љубави и у чињењу добра. Све што имамо у Сарајеву је подигао српски човјек и српска љубав. Све што будете видјели и што имамо у овом граду задужбина је великих и угледних Срба који су с љубављу према свом роду и граду градили, што никада не смије бити заборављено - истакао је митрополит Хризостом.

Након Свете архијерејске литургије, у згради Митрополије организован је пријем за учеснике симпозијума.

Трећи научни скуп, који је почео у петек, 6. октобра, организовали су Митрополија дабробосанска и Академија наука и умјетности Републике Српске /АНУРС/.

У Научном одбору били су академици Бранко Летић, Анатолиј Аркадјевич Турилов, Јасмина Грковић Мејџор, професори Јанис Тарнанидис, Владислав Топаловић, Јелица Стојановић, Виктор Савић и Зорица Никитовић.

У Организационом одбору били су митрополит дабробосански Хризостом, предсједник АНУРС-а Рајко Кузмановић, генерални секретар АНУРС-а Драго Бранковић, директор Републичког секретаријата за вјере Драган Давидовић, протојереј-ставрофор Владимир Ступар, дописни члан АНУРС-а Ранко Поповић, старјешина Храма Успења Пресвете Богородице у Чајничу Драгиша Симић и старјешина Храма Светих архангела Михаила и Гаврила у Сарајеву Велимир Дивљановић.

Коментари 0
Повезане вијести
Митрополит Хризостом: Припрема за радосни тренутак побједе Митрополит Хризостом: Припрема за радосни тренутак побједе
Митрополит Хризостом сутра служи вечерње у Саборном храму Митрополит Хризостом сутра служи вечерње у Саборном храму
Распоред богослужења за васкршње празнике у Источном Сарајеву и Сарајеву Распоред богослужења за васкршње празнике у Источном Сарајеву и Сарајеву
Најчитаније
  • У паклу Скендерије
    19h 34m
    13
  • Распоред богослужења за васкршње празнике у Источном Сарајеву и Сарајеву
    18h 18m
    0
  • Саобраћај у прекиду због удеса на путу Фоча-Гацко, седам лица повријеђено
    13h 3m
    0
  • НАТО авиони на Свјетски дан медија, прије 25 година, срушили зграду ТВ Нови Сад
    10h 2m
    0
  • Момчило Гаврић, дјечак храброг срца у војничком одијелу
    10h 8m
    0