Mitropolit Hrizostom: Na naučnom skupu urađeno mnogo za crkvu, kulturu i pismenost

08.10.2023. 13:45
0
IZVOR: srna.rs

Na naučnom skupu "Srpski srednjovjekovni spomenici iz Bosne i Huma - proučavanje Čajničkog jevanđelja" u protekla tri dana mnogo toga je urađeno za Crkvu, kulturu i pismenost, rekao je Njegovo visokopreosveštenstvo mitropolit dabrobosanski Hrizostom nakon Svete arhijerejske liturgije koju je služio u Sabornoj crkvi u Sarajevu, a čime je zvanično i završen ovaj skup.

- Bacali smo mreže kao apostoli i Gospod je blagoslovio da naučni skup koji smo organizovali donese mnogostruki rod i mnogo ljubavi. Okupivši se u Istočnom Sarajevu i Sarajevu rekli smo koju riječ o onome što je naše, što je srpski rod stvorio, sačuvao - naglasio je mitropolit Hrizostom.

Mitropolit dabrobosanski je rekao da Srpska pravoslavna crkva /SPC/, kao čuvar svega što je srpski narod stvarao kroz vijekove, mora da se bori da sačuva i odbrani ono što je njeno.

Mitropolit Hrizostom zahvalio je svim naučnicima na učešću i organizatorima koji su pomogli organizovanje naučnog skupa u Istočnom Sarajevu.

On je podsjetio da je u toku obnova Saborne crkve, kojoj ne žele samo da vrate raniji izgled, već da zasija još sjajnije i da bude izraz svega što SPC ima u Sarajevu.

- Sarajevski pravoslavni Srbi nisu samo bili bogati u novcima i dukatima, već i u ljubavi i u činjenju dobra. Sve što imamo u Sarajevu je podigao srpski čovjek i srpska ljubav. Sve što budete vidjeli i što imamo u ovom gradu zadužbina je velikih i uglednih Srba koji su s ljubavlju prema svom rodu i gradu gradili, što nikada ne smije biti zaboravljeno - istakao je mitropolit Hrizostom.

Nakon Svete arhijerejske liturgije, u zgradi Mitropolije organizovan je prijem za učesnike simpozijuma.

Treći naučni skup, koji je počeo u petek, 6. oktobra, organizovali su Mitropolija dabrobosanska i Akademija nauka i umjetnosti Republike Srpske /ANURS/.

U Naučnom odboru bili su akademici Branko Letić, Anatolij Arkadjevič Turilov, Jasmina Grković Mejdžor, profesori Janis Tarnanidis, Vladislav Topalović, Jelica Stojanović, Viktor Savić i Zorica Nikitović.

U Organizacionom odboru bili su mitropolit dabrobosanski Hrizostom, predsjednik ANURS-a Rajko Kuzmanović, generalni sekretar ANURS-a Drago Branković, direktor Republičkog sekretarijata za vjere Dragan Davidović, protojerej-stavrofor Vladimir Stupar, dopisni član ANURS-a Ranko Popović, starješina Hrama Uspenja Presvete Bogorodice u Čajniču Dragiša Simić i starješina Hrama Svetih arhangela Mihaila i Gavrila u Sarajevu Velimir Divljanović.

Komentari 0
Povezane vijesti
Preminuo Vojislav Čarkić - naš dobri prota Vojo Preminuo Vojislav Čarkić - naš dobri prota Vojo
Raspored bogosluženja za vaskršnje praznike u Istočnom Sarajevu i Sarajevu Raspored bogosluženja za vaskršnje praznike u Istočnom Sarajevu i Sarajevu
Mitropolit Hrizostom služio večernje u Sabornom hramu u Sarajevu Mitropolit Hrizostom služio večernje u Sabornom hramu u Sarajevu
Najčitanije
  • Raspored bogosluženja za vaskršnje praznike u Istočnom Sarajevu i Sarajevu
    23h 3m
    0
  • Preminuo Vojislav Čarkić - naš dobri prota Vojo
    14h 1m
    10
  • Sjećanje na Milomira Janjića Zeku
    22h 27m
    0
  • Godišnjica smrti predsjednika SFRJ Josipa Broza Tita
    20h 42m
    12
  • Srećno i Bogom blagoslovljeno Hristovo vaskrsenje – Hristos vaskrse!
    1h 5m
    1