Mitropolit Hrizostom: Na naučnom skupu urađeno mnogo za crkvu, kulturu i pismenost

08.10.2023. 13:45
0
IZVOR: srna.rs

Na naučnom skupu "Srpski srednjovjekovni spomenici iz Bosne i Huma - proučavanje Čajničkog jevanđelja" u protekla tri dana mnogo toga je urađeno za Crkvu, kulturu i pismenost, rekao je Njegovo visokopreosveštenstvo mitropolit dabrobosanski Hrizostom nakon Svete arhijerejske liturgije koju je služio u Sabornoj crkvi u Sarajevu, a čime je zvanično i završen ovaj skup.

- Bacali smo mreže kao apostoli i Gospod je blagoslovio da naučni skup koji smo organizovali donese mnogostruki rod i mnogo ljubavi. Okupivši se u Istočnom Sarajevu i Sarajevu rekli smo koju riječ o onome što je naše, što je srpski rod stvorio, sačuvao - naglasio je mitropolit Hrizostom.

Mitropolit dabrobosanski je rekao da Srpska pravoslavna crkva /SPC/, kao čuvar svega što je srpski narod stvarao kroz vijekove, mora da se bori da sačuva i odbrani ono što je njeno.

Mitropolit Hrizostom zahvalio je svim naučnicima na učešću i organizatorima koji su pomogli organizovanje naučnog skupa u Istočnom Sarajevu.

On je podsjetio da je u toku obnova Saborne crkve, kojoj ne žele samo da vrate raniji izgled, već da zasija još sjajnije i da bude izraz svega što SPC ima u Sarajevu.

- Sarajevski pravoslavni Srbi nisu samo bili bogati u novcima i dukatima, već i u ljubavi i u činjenju dobra. Sve što imamo u Sarajevu je podigao srpski čovjek i srpska ljubav. Sve što budete vidjeli i što imamo u ovom gradu zadužbina je velikih i uglednih Srba koji su s ljubavlju prema svom rodu i gradu gradili, što nikada ne smije biti zaboravljeno - istakao je mitropolit Hrizostom.

Nakon Svete arhijerejske liturgije, u zgradi Mitropolije organizovan je prijem za učesnike simpozijuma.

Treći naučni skup, koji je počeo u petek, 6. oktobra, organizovali su Mitropolija dabrobosanska i Akademija nauka i umjetnosti Republike Srpske /ANURS/.

U Naučnom odboru bili su akademici Branko Letić, Anatolij Arkadjevič Turilov, Jasmina Grković Mejdžor, profesori Janis Tarnanidis, Vladislav Topalović, Jelica Stojanović, Viktor Savić i Zorica Nikitović.

U Organizacionom odboru bili su mitropolit dabrobosanski Hrizostom, predsjednik ANURS-a Rajko Kuzmanović, generalni sekretar ANURS-a Drago Branković, direktor Republičkog sekretarijata za vjere Dragan Davidović, protojerej-stavrofor Vladimir Stupar, dopisni član ANURS-a Ranko Popović, starješina Hrama Uspenja Presvete Bogorodice u Čajniču Dragiša Simić i starješina Hrama Svetih arhangela Mihaila i Gavrila u Sarajevu Velimir Divljanović.

Komentari 0
Povezane vijesti
Lana Bjelica na BRIKS igrama u Rusiji Lana Bjelica na BRIKS igrama u Rusiji
Mitropolit Hrizostom obavio obred lomljenja slavskog kolača, zbog kiše nije održana Spasovdanska litija Mitropolit Hrizostom obavio obred lomljenja slavskog kolača, zbog kiše nije održana Spasovda...
Udruženje amputiraca iz Istočnog Sarajeva dvanaesti put kreće na hodočašću do Ostroga Udruženje amputiraca iz Istočnog Sarajeva dvanaesti put kreće na hodočašću do Ostroga
Najčitanije
 • Kosovski novomučenik otac Hariton
  22h 7m
  1
 • Održan Sabor izvornog pjevanja
  11h 53m
  0
 • Preminuo mladi golman reprezentacije Crne Gore
  18h 14m
  0
 • Služen parastos za poginule borce iz Kasindola (FOTO)
  19h 57m
  2
 • Šehovac: Helez svojim izjavama želi dobiti više glasova na lokalnim izborima
  18h 2m
  16