Митрополит Хризостом одликован Орденом заштитника српске земље

07.03.2024. 14:34
0
ИЗВОР: srna.rs

Његово високопреосвештенство митрополит дабробосански Хризостом примио је данас у Сарајеву Орден заштитника српске земље, који му је додијелио Одбор за заштиту права Срба у Федерацији БиХ /ФБиХ/.

Орден је митрополиту Хризостому уручио предсједник Одбора Ђорђе Радановић.

Митрополит Хризостом рекао је новинарима да му веома импонује признање и што су људи из Одбора препознали његову борбу која траје још од краја 60-их година прошлог вијека.

- Почаствован сам Орденом, али посебно са његовим звањем. За сваки педаљ земље гдје су Срби живјели и радили, духовно и црквено се борим кроз обнављање светиња како бисмо повратили живот српског народа - нагласио је митрополит Хризостом.

Митроплит је констатовао да је историја велики точак који се окреће.

- Ови простори потпуно су опустјели за вријеме устанака, па су се Срби вратили и обновили их. Зато никада не треба искључити ту добру страну историје да се црква и народ обнове кроз један историјски период. Зато је улога цркве да обнавља светиње и тиме направи путоказ куда Срби треба да иду - рекао је владика Хризостом.

Митрополит је подсјетио да је још 1996. године прошлог вијека позвао српски народ, али и све друге народе, да се врате на своја огњишта, јер нема ништа нехуманије и неравноправније него да неко буде истјеран са свог вјековног огњишта.

- То је оно што је мене као епископа водило да се борим за обнову провратка Срба на вјековна огњишта и да ту земљу оплемене новим вриједностима, како духовним, тако и материјалним - истакао је митрополит Хризостом.

Радановић је рекао да је митополит Хризостом служећи Богу, Цркви и народу обновио 150 цркава и изградио 30 нових.

- То је човјек који је од Бога добио задатак да обнавља подручје и цркве тамо гдје је све било спаљено. Као епископ бихаћко-петровачки по доласку у Петровац затекао је спаљене и девастиране цркве. Предводио је народ који му је вјеровао и ишао за њим и дао донације да се обнове цркве - указао је Радановић.

Наводећи да је то био велики подухват и изазов, Радановић је нагласио да је митрополит Хризостом оправдао улогу према српском народу, јер гдје је дошао и обнављао цркве, тамо се и народ вратио, а мало је српске земље продато.

- Као народ имали смо велику срећу да добијемо оваквог човјека за митрополита. Надам се да никада ниједан будући владика више неће бити у таквим искушењима и изазовима да мора обнављати све цркве, као што је био митроплит Хризостом - закључио је Радановић.

Коментари 0
Повезане вијести
У уторак читање васкршње поруке У уторак читање васкршње поруке
Митрополит Хризостом: Вријеме поста, молитве и духовног размишљања Митрополит Хризостом: Вријеме поста, молитве и духовног размишљања
Митрополит Хризостом сутра служи у манастиру Озерковићи Митрополит Хризостом сутра служи у манастиру Озерковићи
Најчитаније
  • Сјећање на мајора Вука Чвору: Осам година од смрти
    36m
    7
  • Радник пао са стуба и погинуо
    18h 58m
    0
  • Радно вријеме за предстојеће републичке празнике у Источној Илиџи
    20h 13m
    0
  • Божовић: Источна Илиџа - свјетионик источног дијела Српске
    16h 6m
    0
  • Скупштина Џудо савеза Српске без кворума
    19h 12m
    1