Mitropolit Hrizostom odlikovan Ordenom zaštitnika srpske zemlje

07.03.2024. 14:34
0
IZVOR: srna.rs

Njegovo visokopreosveštenstvo mitropolit dabrobosanski Hrizostom primio je danas u Sarajevu Orden zaštitnika srpske zemlje, koji mu je dodijelio Odbor za zaštitu prava Srba u Federaciji BiH /FBiH/.

Orden je mitropolitu Hrizostomu uručio predsjednik Odbora Đorđe Radanović.

Mitropolit Hrizostom rekao je novinarima da mu veoma imponuje priznanje i što su ljudi iz Odbora prepoznali njegovu borbu koja traje još od kraja 60-ih godina prošlog vijeka.

- Počastvovan sam Ordenom, ali posebno sa njegovim zvanjem. Za svaki pedalj zemlje gdje su Srbi živjeli i radili, duhovno i crkveno se borim kroz obnavljanje svetinja kako bismo povratili život srpskog naroda - naglasio je mitropolit Hrizostom.

Mitroplit je konstatovao da je istorija veliki točak koji se okreće.

- Ovi prostori potpuno su opustjeli za vrijeme ustanaka, pa su se Srbi vratili i obnovili ih. Zato nikada ne treba isključiti tu dobru stranu istorije da se crkva i narod obnove kroz jedan istorijski period. Zato je uloga crkve da obnavlja svetinje i time napravi putokaz kuda Srbi treba da idu - rekao je vladika Hrizostom.

Mitropolit je podsjetio da je još 1996. godine prošlog vijeka pozvao srpski narod, ali i sve druge narode, da se vrate na svoja ognjišta, jer nema ništa nehumanije i neravnopravnije nego da neko bude istjeran sa svog vjekovnog ognjišta.

- To je ono što je mene kao episkopa vodilo da se borim za obnovu provratka Srba na vjekovna ognjišta i da tu zemlju oplemene novim vrijednostima, kako duhovnim, tako i materijalnim - istakao je mitropolit Hrizostom.

Radanović je rekao da je mitopolit Hrizostom služeći Bogu, Crkvi i narodu obnovio 150 crkava i izgradio 30 novih.

- To je čovjek koji je od Boga dobio zadatak da obnavlja područje i crkve tamo gdje je sve bilo spaljeno. Kao episkop bihaćko-petrovački po dolasku u Petrovac zatekao je spaljene i devastirane crkve. Predvodio je narod koji mu je vjerovao i išao za njim i dao donacije da se obnove crkve - ukazao je Radanović.

Navodeći da je to bio veliki poduhvat i izazov, Radanović je naglasio da je mitropolit Hrizostom opravdao ulogu prema srpskom narodu, jer gdje je došao i obnavljao crkve, tamo se i narod vratio, a malo je srpske zemlje prodato.

- Kao narod imali smo veliku sreću da dobijemo ovakvog čovjeka za mitropolita. Nadam se da nikada nijedan budući vladika više neće biti u takvim iskušenjima i izazovima da mora obnavljati sve crkve, kao što je bio mitroplit Hrizostom - zaključio je Radanović.

Komentari 0
Povezane vijesti
Mitropolit Hrizostom: Svijet je suštinski potrebno promijeniti Mitropolit Hrizostom: Svijet je suštinski potrebno promijeniti
Mitropolit Hrizostom na Veliki četvrtak služi liturgiju na Ravnoj Romaniji Mitropolit Hrizostom na Veliki četvrtak služi liturgiju na Ravnoj Romaniji
Sutra čitanje vaskršnje poruke Sutra čitanje vaskršnje poruke
Najčitanije
  • Dan kada je otišao Sena - „Kišni čovjek“
    17h 3m
    4
  • Malobrojni izletnici na prvomajskom uranku u Istočnom Novom Sarajevu
    15h 58m
    3
  • Ženu ugrizao poskok dok je čupala mladi luk
    10h 46m
    0
  • Utopio se otac devetoro djece
    11h 52m
    0
  • Međunarodni praznik rada, 1. maj – simbol borbe za bolji i pravedniji svijet
    20h 20m
    0