Митрополит Јоаникије: Ако око нечег ми Срби можемо да се сложимо, јесте да смо сви везани за КиМ

02.01.2023. 17:06
0
ИЗВОР: in4s.net

Свеопште Божићно славље обухвата све Србе и тада су српски бадњак и српски обичаји присутни у домовима свих Срба широм свијета, а посебно у домовима нашег распетог народа на Косову и Метохији, каже митрополит црногорско-приморски Јоаникије.

То што, како истиче, трпе Срби у јужној српској покрајини доживљавамо као стање неправде, стање окупације, гдје је нашем народу потребна и вјера и снага да издрже.

- И чини се, ако око нечег ми Срби можемо да се сложимо јесте да смо сви заједно везани за КиМ, све наше очи упрте су према нашим светињама, епископу, свештенству и народу на КиМ, јер они носе велики крст, велико страдање, трпе неправде, али се не жале - навео је митрополит у интервјуу за ТВ Храм.

Кад год има прилику, иде на Косово и Метохију, одакле се, истиче, враћа обогаћен њиховом вјером и њиховим трпљењем и оптимизмом како се они боре и обједињују, како трпе неправде и како су одани светињама и традицији.

- Даће Бог да се и ова искушења разријеше, да српски народ добије своја права на КиМ, како год ишла политика и свјетски процеси. Ми смо везани за светиње и наш народ и видимо да то и нама, који смо ван КиМ, много значи што се та веза остварује - навео је митрополит Јоаникије.

Из Црне Горе, каже, свако мало иду аутобуси са народом на поклоњење у светињама на КиМ и видимо колико то нашем народу значи.

- Желимо да наш народ у миру прослави Божић и Васкрс, знамо колико то њима значи, да могу слободно да исповиједају своју вјеру у својим светињама… Ипак тамо Црква и народ живе пуним животом. Захваљујући Цркви, тај народ живи тамо и има тај оптимизам невиђене снаге и интензитета - каже митрополит.

Он истиче дивљење према тој, како каже, дјечици, свештенству и монаштву како у тако тешким условима успијевају да живе и да се никада не жале.

- Наш народ је одан својој вјери и својој Цркви - рекао је митрополит и пожелио да их предстојећи Божић, рођење Христово обасја Божјом љубављу, да им донесе обновљење, заједништво и слогу.

Митрополит Јоаникије је коментарисао недавну забрану патријарху Порфирију да пређе административну линију ка Косову и Метохији и указао да је то за СПЦ и Србе у покрајини била веома важна посјета и да је та забрана показала колико је наш народ тамо распет, колико трпи и колика је то неправда.

- Највећа неправда коју наш народ трпи је забрана посјете духовног поглавара. Тиме се крше вјерске слободе и вјерска и људска права Срба на КиМ - рекао је митрополит Јоаникије.

- То је дискриминација врло широких размјера, толико неразуман потез да ће то и приштинске власти убрзо видјети и ту одлуку повући. То је за њих контрапродуктиван потез. Они тиме не могу ништа да добију, само су показали злу вољу према Српској цркви и српском народу - закључио је митрополит Јоаникије, пренио је Танјуг.

Коментари 0
Повезане вијести
Дан када је за одбрану Српске Илиџе и српског народа животе дало 12 Илиџанаца Дан када је за одбрану Српске Илиџе и српског народа животе дало 12 Илиџанаца
Ухапшен још један Србин са Космета Ухапшен још један Србин са Космета
На данашњи дан почињен највећи покољ над Србима На данашњи дан почињен највећи покољ над Србима
Најчитаније
  • На данашњи дан рођен Филип Вишњић
    3h 30m
    0
  • Радник пао са зграде, тешко повријеђен
    21h 35m
    0
  • Аутобус слетио у провалију код Макарске (ВИДЕО)
    17h 44m
    0
  • Требињски гениje Вук Јанковић ријешио математички проблем стар 58 година
    21h 23m
    4
  • Снијег поново забијелио БиХ
    15h 51m
    0