Mitropolit Joanikije: Ako oko nečeg mi Srbi možemo da se složimo, jeste da smo svi vezani za KiM

02.01.2023. 17:06
0
IZVOR: in4s.net

Sveopšte Božićno slavlje obuhvata sve Srbe i tada su srpski badnjak i srpski običaji prisutni u domovima svih Srba širom svijeta, a posebno u domovima našeg raspetog naroda na Kosovu i Metohiji, kaže mitropolit crnogorsko-primorski Joanikije.

To što, kako ističe, trpe Srbi u južnoj srpskoj pokrajini doživljavamo kao stanje nepravde, stanje okupacije, gdje je našem narodu potrebna i vjera i snaga da izdrže.

- I čini se, ako oko nečeg mi Srbi možemo da se složimo jeste da smo svi zajedno vezani za KiM, sve naše oči uprte su prema našim svetinjama, episkopu, sveštenstvu i narodu na KiM, jer oni nose veliki krst, veliko stradanje, trpe nepravde, ali se ne žale - naveo je mitropolit u intervjuu za TV Hram.

Kad god ima priliku, ide na Kosovo i Metohiju, odakle se, ističe, vraća obogaćen njihovom vjerom i njihovim trpljenjem i optimizmom kako se oni bore i objedinjuju, kako trpe nepravde i kako su odani svetinjama i tradiciji.

- Daće Bog da se i ova iskušenja razriješe, da srpski narod dobije svoja prava na KiM, kako god išla politika i svjetski procesi. Mi smo vezani za svetinje i naš narod i vidimo da to i nama, koji smo van KiM, mnogo znači što se ta veza ostvaruje - naveo je mitropolit Joanikije.

Iz Crne Gore, kaže, svako malo idu autobusi sa narodom na poklonjenje u svetinjama na KiM i vidimo koliko to našem narodu znači.

- Želimo da naš narod u miru proslavi Božić i Vaskrs, znamo koliko to njima znači, da mogu slobodno da ispovijedaju svoju vjeru u svojim svetinjama… Ipak tamo Crkva i narod žive punim životom. Zahvaljujući Crkvi, taj narod živi tamo i ima taj optimizam neviđene snage i intenziteta - kaže mitropolit.

On ističe divljenje prema toj, kako kaže, dječici, sveštenstvu i monaštvu kako u tako teškim uslovima uspijevaju da žive i da se nikada ne žale.

- Naš narod je odan svojoj vjeri i svojoj Crkvi - rekao je mitropolit i poželio da ih predstojeći Božić, rođenje Hristovo obasja Božjom ljubavlju, da im donese obnovljenje, zajedništvo i slogu.

Mitropolit Joanikije je komentarisao nedavnu zabranu patrijarhu Porfiriju da pređe administrativnu liniju ka Kosovu i Metohiji i ukazao da je to za SPC i Srbe u pokrajini bila veoma važna posjeta i da je ta zabrana pokazala koliko je naš narod tamo raspet, koliko trpi i kolika je to nepravda.

- Najveća nepravda koju naš narod trpi je zabrana posjete duhovnog poglavara. Time se krše vjerske slobode i vjerska i ljudska prava Srba na KiM - rekao je mitropolit Joanikije.

- To je diskriminacija vrlo širokih razmjera, toliko nerazuman potez da će to i prištinske vlasti ubrzo vidjeti i tu odluku povući. To je za njih kontraproduktivan potez. Oni time ne mogu ništa da dobiju, samo su pokazali zlu volju prema Srpskoj crkvi i srpskom narodu - zaključio je mitropolit Joanikije, prenio je Tanjug.

Komentari 0
Povezane vijesti
Vaskrsi vaskrsle srpske vojske Vaskrsi vaskrsle srpske vojske
Šehovac: Zašto se ne izglasava rezolucija o genocidu nad Srbima u Sarajevu? Šehovac: Zašto se ne izglasava rezolucija o genocidu nad Srbima u Sarajevu?
Mitropolit Joanikije: Kosovo - srpsko ognjište koje ostaviti nećemo! Mitropolit Joanikije: Kosovo - srpsko ognjište koje ostaviti nećemo!
Najčitanije
  • Sahranjen naš dobri prota Vojo (FOTO)
    12h 59m
    1
  • Uhapšen Paljanin zbog sumnje da je nanio tjelesne povrede sugrađaninu
    15h 18m
    1
  • U saobraćajnoj nesreći poginulo dijete
    15h 45m
    0
  • Sahrana popa Žuće u porti Hrama Svetog velikomučenika Georgija u Miljevićima
    18h 25m
    1
  • Pronađeno tijelo majke koja se sa djecom utopila u Bojani
    11h 6m
    0