Митрополит Јоаникије изразио наду да ће Амфилохијев завјет бити испуњен

30.10.2021. 13:24
0
ИЗВОР: СРНА

Блаженопочивши митрополит Амфилохије завјетовао нас је да се одрекнемо сваке себичности, да не будемо ограничени својим малим ситним, земаљским интересима, него да се жртвујемо за своју отаџбину и будућност нашег народа, истакао је данас Његово високопреосвештенство митрополит црногорско-приморски Јоаникије.

Владика Јоаникије је након заупокојене литургије у Саборном храму Христовог Васкрсења у Подгорици и помена на гробу, изразио наду да ће бити испуњен овај завјет блаженопочившег митрополита Амфилохија који је носио Христа и дух његов у срцу.

- Имали смо архијереја који је био и остао сасут благодети Духа Светог. Човјека такве љубави и ревности да је себе принио Богу као жртву, а тако и нашем народу и сваком од нас појединачно - додао је митрополит Јоаникије.

Слика

Фото: Острог ТВ

Митрополит Јоаникије је подсјетио да је владики Амфилохију требало храбрости да у вријеме када је дошао у Црну Гору учини нешто од "испепељене земље безбожништва".

- Али је он вјеровао и дошао је да разгори огањ вјере - рекао је митрополит Јоаникије и додао да је владика Амфилохије вратио Црну Гору Христу.

Владика Јоаникије је рекао да је протеклих дана организовано више догађаја у част блаженопочившег митрополита Амфилохија, те да је Његова светост патријарх српски Порфирије пренио благослов, поздраве и љубав.

- Говорио је често - "Васиона ми је мала", а како је отишао са овога свијета још му се више дивимо. Често се успињао на Голготу Христову, али тада је био најјачи јер је био са Христом. Са њим се није одвајао ни у најтежим временима кад је трпио тешкоће и увреде - рекао је мирополит Јоаникије.

Заупокојеној литургији присуствовали су црногорски премијер Здравко Кривокапић, предсједник Скупштине Црне Горе Алекса Бечић, министри Александар Стијовић и Весна Братић.

На литургији су били и лидер СНП-а Владимир Јоковић, лидер Праве Марко Милачић, предсједник општине Херцег Нови Стеван Катић, предсједник општине Будва Марко Царевић, као и функционер Демократа Борис Богдановић.

Коментари 0
Повезане вијести
Скандал у Црној Гори: Прекинут дерби за титулу због дивљања навијача (ВИДЕО) Скандал у Црној Гори: Прекинут дерби за титулу због дивљања навијача (ВИДЕО)
Земљотрес у Црној Гори, осјетио се и у БиХ Земљотрес у Црној Гори, осјетио се и у БиХ
НАТО је убио цијело мјесто и онда смо ушли у – НАТО НАТО је убио цијело мјесто и онда смо ушли у – НАТО
Најчитаније
  • Крађа у Палама
    22h 42m
    0
  • На данашњи дан рођен Филип Вишњић
    1h 4m
    0
  • Радник пао са зграде, тешко повријеђен
    19h 9m
    0
  • Са тржишта повучена женска торба из "Пепка"
    21h 57m
    0
  • Аутобус слетио у провалију код Макарске (ВИДЕО)
    15h 18m
    0