Митрополит Јоаникије: Михољска Превлака - мјесто обнове

16.09.2023. 13:38
0
ИЗВОР: srna.rs

Михољска Превлака је мјесто обнове које је дуго било запустошено, али никада заборављено и потиснуто из памћења, поручио је данас Његово високопреосвештенство митрополит Јоаникије пред почетак округлог стола о историји, значају и обнови манастира Превлака.

Митрополит Јоаникије је, након литургије у свештеној царској лаври - Манастиру Светих архангела Михаила и Гаврила, у бесједи истакао да је Зетска епископија у вријеме Светог Јоаникија - првог патријарха српског, који је живио у доба цара Душана, уздигнута на степен Митрополије.

- У вријеме цара Душана и у вријеме патријарха Јоаникија наш народ је достигао свој врхунац, ту се испунио златни период наше историје. Та свијест је остала у нашем народу и кроз тешка времена турског ропства. У вријеме када смо се ослобађали - она се обнављала - рекао је владика Јоаникије након литургије у помен Светог свештеномученика Антима и Светог Јоаникија.

Говорећи о славној Превлаци, гдје је древни манастир Светих арханђела Михаила и Гаврила и гдје је Свети Сава поставио првог епископа зетског, митрополит Јоаникије је рекао да је она мјесто обнове, које је дуго времена било запустошено, али никада заборављено, никада остављено и никада потиснуто из памћења, објављено је на сајту Митрополије црногорско-приморске.

- Сабрали смо се на овим рушевинама носећи дух обнове. Обновљен је монашки живот, редовно се служе свете службе и сабира народ Божији. Ми ћемо овај манастир обновити да заблиста - рекао је митрополит Јоаникије.

Његово високопреосвештенство је подсјетио да је остало много тога што свједочи о првобитном изгледу Превлаке, нађени су остаци фресака, много украса камене пластике, те указао да се њоме не може бавити било ко, јер је ријеч о дубокој историји.

Митрополит Јоаникије је истакао да је данас овдје научни скуп, а да ће догодине у октобру, ако Бог да, бити најугледнији људи из српског народа и са међународне научне сцене да ту кажу своју ријеч и знањем помогну с циљем обнове овог манастира.

Након литургије почела је прва сесија округлог стола "Манастир Превлака - историја - значај - обнова", који организују Митрополија црногорско-приморска, манастир Превлака и Општина Тиват.

Округли сто је синоћ свечано отворен у Тивту.

Коментари 0
Повезане вијести
Митрополит Јоаникије: Пут спасења је уски пут Митрополит Јоаникије: Пут спасења је уски пут
Ухапшен бизнисмен и још пет лица Ухапшен бизнисмен и још пет лица
На платном списку десет година, а није долазио на посао, нико не зна ко је На платном списку десет година, а није долазио на посао, нико не зна ко је
Најчитаније
  • Сјећање на мајора Вука Чвору: Осам година од смрти
    8h 28m
    8
  • Божовић: Источна Илиџа - свјетионик источног дијела Српске
    23h 58m
    0
  • На Васкршњем базару прикупљено 2.820 КМ
    23h 29m
    0
  • Џудо савез Републике Српске: Редовна Скупштина 4. јуна на Јахорини
    23h 12m
    0
  • Данас Лазарева субота и Врбица
    10h 59m
    0