Митрополит Јоаникије: Његош нам освјетљава пут борбе и уводи смисао живота

12.11.2022. 12:09
0
ИЗВОР: srna.rs

Петар Други Петровић Његош открио је смисао земаљске, историјске борбе, а тиме и смисао живота на земљи, јер се без те борбе и тог подвига, не може постићи ни смисао живота, рекао је митрополит црногорско-приморски Јоаникије на отварању Књижевно-духовне манифестације "Дани Његошеви" у Цетињском манастиру.

Владика Јоаникије нагласио је да је то уједно и борба за слободу, прије свега за слободу личности, слободу савјести, за слободу сваког појединца, да се ослободи од гријеха, од таме и мрака, а онда борба поприма и колективни смисао и у њој се разрјешавају историјске дилеме и историјске противречности.

Поздрављајућу учеснике дводневне манифестације, након вечерње службе, митрополит Јоаникија синоћ је рекао да му је част да каже своје слово на отварању 12 "Дана Његошевих", који углавном започињу у Цетињском манастиру пјесничким бденијем, а онда се настављају у Никшићу, ове године први пут под покровитељеством општине Никшић.

Подсјетивши да је тема овогодишњих "Дана Његошевих" смисао борбе у Његошевом дјелу, владика Јоаникије је нагласио да Његош не говори само о историјској борби и борби која се одвија у души свакога човјека, него превасходно говори о метаисторијској, метафизичкој борби, предисторијској борби која је започета на небу.

Он је додао да Његош историјску борбу за вјеру, за част, за образ, ставља у контекст Јеванђеља, у контекст спасења рода људског, јер они који су на путу Христовом, на путу крста, они су и на путу васкрсења, воскресења не бива без смрти, они заслужују да се помињу кроз сва времена.

- Његош је био и остао учитељ. Његов "Горски вијенац" је, како су стари говорили, права народна Библија. Оно што је у "Лучи" остало некако доста за многе од нас нерастумачено, он је то све уткао у "Горски вијенац". Вјечне истине неба и земље и смисла живота, он је уткао у Горски вијенац и све то саопштио простим народним језиком - нагласио је митрополит Јоаникије.

Он је пожелио да "Дани Његошеви", помогну свима да слушајући наше мислиоце, пјеснике, мудраце, професоре још боље схвате Његошево дјело и на такав начин открију да је Његош њихов савременик.

- Да је он са нама, јер онај ко је превазишао своје вријеме, који је дотакао божанску вјечност, он је постао свевремен, јер није остао негдје у историји иза нас, у прошлости па да се заборавља. Он је, пошто је дотакао Божју вјечност, испред нас и ми треба да идемо за њиме. Он нам осветљава пут борбе и уводи нас у смисао живота - додао је владика Јоаникије.

Стихове у славу Његоша говорили су пјесници Вишња Косовић, Зоран Костић, Љубица Рајкић, Радомир Уљаревић, Марина Кусовац, Драган Бојовић, Бећир Вуковић, Сава Радуловић и Катарина Капичић.

Његошеве стихове говорили су ученици Цетињске богословије Милутин Ерцег и Вељко Симовић.

"Дани Његошеви" настављају се данас у Захумљу у Никшићу, округлим столом о теми "Смисао борбе у Његошевом дјелу", који је, како су најавили организатори, окосница овогодишње манифестације.

Учествоваће академици Миро Вуксановић и Синиша Јелушић, Радоје Фемић, Вишња Косовић, Будимир Дубак, Радомир Уљаревић, Веселин Матовић и Милутин Мићовић.

Дванаесте "Дане Његошеве" организују Књижевно друштво "Његош", Српски покрет "Његош" и ЈУ Захумље, а покровитељ је општина Никшић.

Коментари 0
Повезане вијести
Ослобођајућа пресуда митрополиту Јоаникију и никшићким свештеницима Ослобођајућа пресуда митрополиту Јоаникију и никшићким свештеницима
Једини којима се суди због „кршења здравствених мјера“: Завршна ријеч заказана за сутра ујутро Једини којима се суди због „кршења здравствених мјера“: Завршна ријеч заказана за сутра уј...
Херцег Нови: Пронађено тијело дјечака код рта Оштро Херцег Нови: Пронађено тијело дјечака код рта Оштро
Најчитаније
 • На данашњи дан преминула Слађана Кобас - тринаеста звјездица
  3h 47m
  1
 • Лица ухапшена у Источној Илиџи, пронађено преко два килограма опојне дроге (ФОТО)
  22h 20m
  1
 • Да ли је држава заборавила Перу и Дубравку Крстовић?
  18h 20m
  6
 • Бесплатни систематски прегледи у Болници „Србија“ за борачку популацију из Источног Новог Сарајева
  19h 23m
  0
 • Народна скупштина Републике Српске усвојила Породични закон
  15h 8m
  0