Mitropolit Joanikije: Njegoš nam osvjetljava put borbe i uvodi smisao života

12.11.2022. 12:09
0
IZVOR: srna.rs

Petar Drugi Petrović Njegoš otkrio je smisao zemaljske, istorijske borbe, a time i smisao života na zemlji, jer se bez te borbe i tog podviga, ne može postići ni smisao života, rekao je mitropolit crnogorsko-primorski Joanikije na otvaranju Književno-duhovne manifestacije "Dani Njegoševi" u Cetinjskom manastiru.

Vladika Joanikije naglasio je da je to ujedno i borba za slobodu, prije svega za slobodu ličnosti, slobodu savjesti, za slobodu svakog pojedinca, da se oslobodi od grijeha, od tame i mraka, a onda borba poprima i kolektivni smisao i u njoj se razrješavaju istorijske dileme i istorijske protivrečnosti.

Pozdravljajuću učesnike dvodnevne manifestacije, nakon večernje službe, mitropolit Joanikija sinoć je rekao da mu je čast da kaže svoje slovo na otvaranju 12 "Dana Njegoševih", koji uglavnom započinju u Cetinjskom manastiru pjesničkim bdenijem, a onda se nastavljaju u Nikšiću, ove godine prvi put pod pokroviteljestvom opštine Nikšić.

Podsjetivši da je tema ovogodišnjih "Dana Njegoševih" smisao borbe u Njegoševom djelu, vladika Joanikije je naglasio da Njegoš ne govori samo o istorijskoj borbi i borbi koja se odvija u duši svakoga čovjeka, nego prevashodno govori o metaistorijskoj, metafizičkoj borbi, predistorijskoj borbi koja je započeta na nebu.

On je dodao da Njegoš istorijsku borbu za vjeru, za čast, za obraz, stavlja u kontekst Jevanđelja, u kontekst spasenja roda ljudskog, jer oni koji su na putu Hristovom, na putu krsta, oni su i na putu vaskrsenja, voskresenja ne biva bez smrti, oni zaslužuju da se pominju kroz sva vremena.

- Njegoš je bio i ostao učitelj. Njegov "Gorski vijenac" je, kako su stari govorili, prava narodna Biblija. Ono što je u "Luči" ostalo nekako dosta za mnoge od nas nerastumačeno, on je to sve utkao u "Gorski vijenac". Vječne istine neba i zemlje i smisla života, on je utkao u Gorski vijenac i sve to saopštio prostim narodnim jezikom - naglasio je mitropolit Joanikije.

On je poželio da "Dani Njegoševi", pomognu svima da slušajući naše mislioce, pjesnike, mudrace, profesore još bolje shvate Njegoševo djelo i na takav način otkriju da je Njegoš njihov savremenik.

- Da je on sa nama, jer onaj ko je prevazišao svoje vrijeme, koji je dotakao božansku vječnost, on je postao svevremen, jer nije ostao negdje u istoriji iza nas, u prošlosti pa da se zaboravlja. On je, pošto je dotakao Božju vječnost, ispred nas i mi treba da idemo za njime. On nam osvetljava put borbe i uvodi nas u smisao života - dodao je vladika Joanikije.

Stihove u slavu Njegoša govorili su pjesnici Višnja Kosović, Zoran Kostić, Ljubica Rajkić, Radomir Uljarević, Marina Kusovac, Dragan Bojović, Bećir Vuković, Sava Radulović i Katarina Kapičić.

Njegoševe stihove govorili su učenici Cetinjske bogoslovije Milutin Erceg i Veljko Simović.

"Dani Njegoševi" nastavljaju se danas u Zahumlju u Nikšiću, okruglim stolom o temi "Smisao borbe u Njegoševom djelu", koji je, kako su najavili organizatori, okosnica ovogodišnje manifestacije.

Učestvovaće akademici Miro Vuksanović i Siniša Jelušić, Radoje Femić, Višnja Kosović, Budimir Dubak, Radomir Uljarević, Veselin Matović i Milutin Mićović.

Dvanaeste "Dane Njegoševe" organizuju Književno društvo "Njegoš", Srpski pokret "Njegoš" i JU Zahumlje, a pokrovitelj je opština Nikšić.

Komentari 0
Povezane vijesti
Oslobođajuća presuda mitropolitu Joanikiju i nikšićkim sveštenicima Oslobođajuća presuda mitropolitu Joanikiju i nikšićkim sveštenicima
Jedini kojima se sudi zbog „kršenja zdravstvenih mjera“: Završna riječ zakazana za sutra ujutro Jedini kojima se sudi zbog „kršenja zdravstvenih mjera“: Završna riječ zakazana za sutra uj...
Herceg Novi: Pronađeno tijelo dječaka kod rta Oštro Herceg Novi: Pronađeno tijelo dječaka kod rta Oštro
Najčitanije
 • Na današnji dan preminula Slađana Kobas - trinaesta zvjezdica
  3h 55m
  1
 • Lica uhapšena u Istočnoj Ilidži, pronađeno preko dva kilograma opojne droge (FOTO)
  22h 28m
  1
 • Da li je država zaboravila Peru i Dubravku Krstović?
  18h 28m
  6
 • Besplatni sistematski pregledi u Bolnici „Srbija“ za boračku populaciju iz Istočnog Novog Sarajeva
  19h 31m
  0
 • Narodna skupština Republike Srpske usvojila Porodični zakon
  15h 16m
  0