Митрополит Јоаникије служио литургију у манастиру Пећка патријаршија

07.02.2022. 18:50
0
ИЗВОР: СРНА

Његово високопреосвештенство митрополит црногорско-приморски Јоаникије посјетио је Косово и Метохију и данас, на спомен Григорија Богослова и Григорија Пећког, служио литургију у манастиру Пећка патријаршија.

Митрополит Јоаникије рекао је да је Свети Григорије нови свештеномученик пећки, који је пострадао крајем 17. и почетком 18. вијека.

Владика је навео да се Григорије Богослов заједно са Светим Василијем и Светим Јованом Златоустом прославља као један од највећих учитеља вјере послије светих апостола.

- Његове бесједе о Светој Тројици до данас су непревазиђене и у сваком погледу био је велики. Велики у молитви, у посту, подвигу, а његова мисао је дубока вода православља. Био је пјесник, учитељ и велики борац за свету вјеру православну - напоменуо је митрополит Јоаникије.

- Владика је додао да је Свети Григорије Пећки као млади монах пострадао за Христа веома одлучно. "Било му је понуђено све од иновјераца - и положај и богатство, и све друге повластице овог свијета, само да промијени вјеру - рекао је митрополит у бесједи, објаснивши да је Свети Григорије Пећки био толико угледан да су иновјерци рачунали да, ако се он потурчи, да ће и многи други православни Срби из Метохије и шире да промијене своју вјеру.

Митрополит Јоаникије подсјетио је да је Свети Григорије Пећки све понуђено одбио, и то са великом одлучношћу и презиром према тим ласкавим понудама.

- Међутим, он се није дао саблазнити, него је тада још храбрије почео да исповиједа вјеру у Христа и да сваку другу вјеру одбацује. И, наравно, то је разбјесњело тадашње иновјерце који су овдје имали власт и био је на свиреп начин погубљен- рекао је владика.

Митрополит црногорско-приморски додао је да се Свети Григорије Пећки показао живим у Христу Господу и послије своје смрти, преко многих чудеса која је чинио.

- На његов гроб, који је био у близини Пећке патријаршије, народ је долазио, прво православни, а послије су долазили и муслимани, налазили исцјељење од разних немоћи и болести - рекао је владика.

Митрополит Јоаникије истакао је да су многи родитељи добили потомство молећи се Светом Григорију Пећком.

Након литургијског сабрања у Пећкој патријаршији, владика је посјетио Високе Дечане, гдје га је дочекао игуман овог манастира Сава Јањић, саопштено је из Митрополије црногорско-приморске.

Коментари 0
Повезане вијести
Обиљежен Ђурђевдан у Призрену Обиљежен Ђурђевдан у Призрену
Више од 600 вјерника у манастиру Високи Дечани на празник Цвијети (ФОТО) Више од 600 вјерника у манастиру Високи Дечани на празник Цвијети (ФОТО)
Митрополит Јоаникије: Косово - српско огњиште које оставити нећемо! Митрополит Јоаникије: Косово - српско огњиште које оставити нећемо!
Најчитаније
  • Одржане "Васкршње радости", један од најљепших догађаја у Источној Илиџи (ФОТО)
    11h 13m
    0
  • Породилишту у Источном Сарајеву уручени пакети поводом Недјеље Црвеног крста
    10h 29m
    0
  • Родбина прислужила свијеће на "Новом Зејтинлику"
    7h 45m
    4
  • Човјек из БиХ налетио на змију дугу више од метар и пo (FOTO)
    6h 7m
    0
  • Данас Марковдан
    14h 55m
    0