Mitropolit Joanikije služio liturgiju u manastiru Pećka patrijaršija

07.02.2022. 18:50
0
IZVOR: SRNA

Njegovo visokopreosveštenstvo mitropolit crnogorsko-primorski Joanikije posjetio je Kosovo i Metohiju i danas, na spomen Grigorija Bogoslova i Grigorija Pećkog, služio liturgiju u manastiru Pećka patrijaršija.

Mitropolit Joanikije rekao je da je Sveti Grigorije novi sveštenomučenik pećki, koji je postradao krajem 17. i početkom 18. vijeka.

Vladika je naveo da se Grigorije Bogoslov zajedno sa Svetim Vasilijem i Svetim Jovanom Zlatoustom proslavlja kao jedan od najvećih učitelja vjere poslije svetih apostola.

- Njegove besjede o Svetoj Trojici do danas su neprevaziđene i u svakom pogledu bio je veliki. Veliki u molitvi, u postu, podvigu, a njegova misao je duboka voda pravoslavlja. Bio je pjesnik, učitelj i veliki borac za svetu vjeru pravoslavnu - napomenuo je mitropolit Joanikije.

- Vladika je dodao da je Sveti Grigorije Pećki kao mladi monah postradao za Hrista veoma odlučno. "Bilo mu je ponuđeno sve od inovjeraca - i položaj i bogatstvo, i sve druge povlastice ovog svijeta, samo da promijeni vjeru - rekao je mitropolit u besjedi, objasnivši da je Sveti Grigorije Pećki bio toliko ugledan da su inovjerci računali da, ako se on poturči, da će i mnogi drugi pravoslavni Srbi iz Metohije i šire da promijene svoju vjeru.

Mitropolit Joanikije podsjetio je da je Sveti Grigorije Pećki sve ponuđeno odbio, i to sa velikom odlučnošću i prezirom prema tim laskavim ponudama.

- Međutim, on se nije dao sablazniti, nego je tada još hrabrije počeo da ispovijeda vjeru u Hrista i da svaku drugu vjeru odbacuje. I, naravno, to je razbjesnjelo tadašnje inovjerce koji su ovdje imali vlast i bio je na svirep način pogubljen- rekao je vladika.

Mitropolit crnogorsko-primorski dodao je da se Sveti Grigorije Pećki pokazao živim u Hristu Gospodu i poslije svoje smrti, preko mnogih čudesa koja je činio.

- Na njegov grob, koji je bio u blizini Pećke patrijaršije, narod je dolazio, prvo pravoslavni, a poslije su dolazili i muslimani, nalazili iscjeljenje od raznih nemoći i bolesti - rekao je vladika.

Mitropolit Joanikije istakao je da su mnogi roditelji dobili potomstvo moleći se Svetom Grigoriju Pećkom.

Nakon liturgijskog sabranja u Pećkoj patrijaršiji, vladika je posjetio Visoke Dečane, gdje ga je dočekao iguman ovog manastira Sava Janjić, saopšteno je iz Mitropolije crnogorsko-primorske.

Komentari 0
Povezane vijesti
Patrijarh Porfirije: Ne daju mi da uđem u moj dom Patrijarh Porfirije: Ne daju mi da uđem u moj dom
Sve vezano za Svetog Savu je svijetlo, uzvišeno i veličanstveno Sve vezano za Svetog Savu je svijetlo, uzvišeno i veličanstveno
Obilježen Đurđevdan u Prizrenu Obilježen Đurđevdan u Prizrenu
Najčitanije
  • Tuga u Bileći, poginuo mladić iz Gacka
    7h 28m
    0
  • Episkop Nikolaj Velimirović na današnji dan proglašen svetim
    17h 46m
    0
  • Na današnji dan proglašen Zakon o Vojsci Srpske
    17h 52m
    0
  • Skupština ozvaničila odbijanje Vens-Ovenovog plana
    17h 50m
    0
  • Za nju ne postoje prepreke: Djevojka sa krilima položila vožnju (VIDEO)
    16h 41m
    0