Мјештани траже да се заштити природни феномен и не одлаже отпад

06.09.2024. 20:37
0
ИЗВОР: nezavisne.com

Иако су мјештани Козје Луке код Фоче заједно са Центром за животну средину покренули иницијативу да се заштите пјешчане пирамиде, изузетно риједак природни феномен, ипак је у близини њих ускоро планирана градња депоније, због чега је становништво протестовало.

Како је за "Независне новине" рекао Митар Ћускић, испред Савјета МЗ Козја Лука, мјесто гдје је планирана градња депоније удаљено је, према његовом мишљењу, око 600 метара ваздушне линије од пјешчаних пирамида. С друге стране Милан Вукадиновић, начелник општине Фоча, каже да је удаљена више од километар.

Ћускић наводи да су они протестовали, а, како наводи, начелник не жели да се договара.

- Он је обећао народу да ће изградити депонију и не одустаје од тога. Већ се крчи тамо, а од привредника је откупљено неколико дунума земље. Међутим, та земља је још на држави, није општинска, али се ипак тамо ради. Ових дана сјекачи сијеку ту парцелу, крче шуму. Иако је општина Фоча донијела одлуку да праве депонију, у којој стоји да ће општина асфалтирати пут од Фоче до пирамида, ипак је урађено тек око три километра, а остало су покрпљене рупе, иако је то био услов - испричао је Ћускић.

Вукадиновић за "Независне" каже да је издата еколошка и грађевинска дозвола за градњу депоније, те да су они одрадили све што се тиче процедура, кроз савјет мјесних заједница и скупштине општине.

- Фоча, као и многе општине и градови имају проблем с одлагањем отпада. Врло брзо почиње изградња депоније, а то је привремена санитарна депонија. Велика је потреба становништва за одлагањем отпада, а постојећа депонија је од центра општине удаљена око километар - рекао је Вукадиновић.

Како каже, општина је асфалтирала гдје до сада није био асфалтни пут, урадила је расвјету, довела електричну енергију те има у плану да заштити комплетно подручје малих и великих пирамида, пећине и све природно богатство.

Из Центра за животну средину наводе да је заштита пјешчаних пирамида у посљедње вријеме постала један од фокуса Центра, а на иницијативу локалног становништва, који су препознали туристички потенцијал овог подручја. Истичу да су пјешчане пирамиде изузетно атрактиван и риједак природни феномен, који се поред Фоче може наћи на још само три локације у свијету.

- Значај ових пирамида је непроцјењив, а поред вриједности коју ово подручје има, самим тим што пирамиде постоје, и значајан за науку, потенцијал локалитета за туристичку понуду ове локације је такође огроман те засад недовољно и неадекватно искориштен. У складу с тим, Центар за животну средину је заједно са представником мјесне заједнице Козја Лука поднио иницијативу за заштиту овог подручја надлежном министарству. Међутим, у исто вријеме у непосредној близини пјешчаних пирамида општина Фоча има намјеру да гради депонију. Иако еколошка дозвола још није издата, општина Фоча је већ расписала тендер за јавну набавку, односно избор извођача радова за изградњу депоније - наводе из Центра.

Додају да су у складу с тим писмено обавијестили општину Фоча да је тендер беспредметан и преурањен, те су скренули пажњу на то да је у току поступак заштите и да према Закону о заштити природе РС који је важио у вријеме покретања иницијативе за заштиту до проглашења подручја заштићеним, стање природног подручја не смије бити погоршано.

- Очекујемо од општине Фоча да обустави поступак јавне набавке и сачека исход поступка заштите. У супротном, не само да би могла да одговара за штету која може произаћи из несавјесног закључивања уговора са одабраним извођачем, него ће се наћи и у директном кршењу одредаба Закона о заштити природе, за шта општина, као и одговорна лица у њој, по закону морају да одговарају - додају из Центра.

Коментари 0
Повезане вијести
Научно истраживање "Вучје стопе" на Алпима Научно истраживање "Вучје стопе" на Алпима
Младића из Фоче ударила струја, тешко повријеђен Младића из Фоче ударила струја, тешко повријеђен
Војислав Максимовић је човјек који је имао визију и идеју Војислав Максимовић је човјек који је имао визију и идеју
Најчитаније
  • Ратна стаза Зековића с Романије
    11h 6m
    1
  • Шкипине са Пала стечено знање у Црвеном крсту одвело путем љекара
    9h 48m
    0
  • Због алкохола два пута хапшен возач из Источног Новог Сарајева
    8h 16m
    0
  • Лице из Пала ухапшено због сумње да је починило преваре и утају
    9h 37m
    1
  • Кулина: Све више дјеце има говорно-језичке сметње
    6h 46m
    0