Младен Јеврић побједник 25. Сабора гуслара на Романији

02.03.2020. 08:49
0
ИЗВОР: Srna

Члан Гусларског друштва "Филип Вишњић" из Бијељине Младен Јеврић побједник је 25. Сабора гуслара "Романијо горо од јунака", одржаног синоћ на Сокоцу, на којем је учествовало 25 гуслара.

Предсједник Гусларског друштва "Романија" са Сокоца Милован Радовић уручио је пехар побједнику у присуству више од 300 посјетилаца у Парохијском дому Цркве Светог пророка Илије на Сокоцу.

Јеврић је рекао новинарима да му је ово први пехар који је освојио на једном престижном гусларском такмичењу.

-Уз гусле пјевам од десете године и показало се да се то свиђа и другим људима, а пехар са ове ревије значи нешто посебно- навео је Јеврић.

Он је додао да му је наступ на Сабору гуслара на Романији 2007. године био први јавни наступ, а ове године се изборио да буде најбољи међу најбољима.

Специјални гост на Сабору и ове године је био народни гуслар Вељко Ђурановић, двоструки првак српских земаља.

Долазак на Романију за Ђурановића много значи јер ту, како је истакао, има много љубитеља гусала.

-Оно што нам гусле кажу треба да чувамо и његујемо, да поштујемо своју традицију. Никога не угрожавамо. Оно чиме се поносимо као Срби и памтимо као народ од Косова и прије Косова до данашњих дана мислим да су најбоље гусле забиљежиле-рекао је Ђурановић.

Велику пажњу публике привукла је шеснаестогодишња Виолета Крајишник, члан Друштва "Филип Вишљић" из Бијељине, која је наступала у ревијалном дијелу.

Она је, каже, ученица другог разреда Средње музичке школе у Бијељини, а љубав и таленат према гуслама наслиједила је кроз породичну традицију од дједа и ујака.

На Сабору су учествовали чланови гусларских друштава "Филип Вишњић" из Бијељине и Источног Новог Сарајева, "Гаврило Принцип" из Источног Старог Града, "Раде Јамина" из Вишеграда, "Старина Новак" са Пала и домаћин "Романија" са Сокоца.

Сабор је протекао под слоганом "Не дамо светиње, са вама је Романија".

Сабор гуслара на Сокоцу одржан је уз подршку града Источно Сарајево, општине Соколац и соколачких привредника.

Организатори су Савез гуслара Републике Српске и Гусларско друштво "Романија" из овог мјеста, а манифестацију је отворио начелник општине Милован Бјелица.

Коментари 0
Повезане вијести
Руска делегација донијела на Нови Зејтинлик честицу "Пламена сјећања" из Москве Руска делегација донијела на Нови Зејтинлик честицу "Пламена сјећања" из Москве
Средњошколски центар „Василије Острошки“ у понедјељак обиљежава Дан школе Средњошколски центар „Василије Острошки“ у понедјељак обиљежава Дан школе
Родбина прислужила свијеће на "Новом Зејтинлику" Родбина прислужила свијеће на "Новом Зејтинлику"
Најчитаније
  • На данашњи дан Турци спалили мошти Светог Саве
    20h 32m
    0
  • Одржана „Ђурђевданска улична трка“ у Источној Илиџи (ФОТО)
    23h 53m
    0
  • Одличним ученицима 50 одсто јефтиније полагање возачког испита
    22h 51m
    0
  • Мотоциклиста слетио са пута, преминуо на путу до болнице
    17h 11m
    0
  • Карлинг репрезентација БиХ заузела 7. мјесто на Европском првенству у Шкотској
    13h 29m
    7