Млади Билећанин чувар народне традиције (ФОТО)

21.05.2023. 13:20
0
ИЗВОР: srna.rs

Тринаестогодишњи гуслар из Билеће Огњен Стојановић, који је на Савезном фестивалу младих гуслара свих српских земаља заузео шесто мјесто, каже да се труди да пјевањем уз гусле сачува темеље српског идентитета.

Стојановић рекао је Срни да воли и поштује српску историју, традицију и обичаје јер без њих не би било ни српског народа.

Он каже да је увијек волио да слуша гусле и да је уз овај традиционални инструмент почео да пјева прије двије године.

Стојановић је навео да је до сада забиљежио наступе на многим гусларским свечаностима и на два фестивала.

Слика

Фото: srna.rs

- Учествовао сам, између осталог, на хуманитарном концерту за Косово и Метохију у организацији Фондације `Делије` у српском селу Липар. На фестивалу младих гуслара Републике Српске у Невесињу у августу прошле године заузео сам треће мјесто, док сам на Савезном фестивалу био шести - испричао је Стојановић.

Он је додао да је научио да гусла уз помоћ два добра гуслара, Бранка Милићевића и Марка Бутулије, као и да је уложио много труда у савладавање те вјештине.

- Највише волим да изводим гусларски десетерац, а омиљена пјесма ми је `Сан Вука Мандушића`, одломак из `Горског вијенца` - рекао је Стојановић.

За овог младог Билећанина, српска народна традиција је врло значајна јер, како је истакао, да није културе, традиције и гусала, које су увијек имале значајну улогу у очувању српског идентитета и епске поезије, не би било ни српског народа.

Стојановић је најавио да ће у августу наступити на фестивалу младих гуслара до 18 година и да се нада првом мјесту, које обезбјеђује наступ на Савезном фестивалу младих гуслара свих српских земаља.

Коментари 0
Повезане вијести
Траже веће плате за просвjeтаре, културњаке и раднике у правосуђу Траже веће плате за просвjeтаре, културњаке и раднике у правосуђу
Фонд здравственог осигурања Српске тражи кредит од 100 милиона КМ Фонд здравственог осигурања Српске тражи кредит од 100 милиона КМ
Српска за годину дана "изгубила" више мањих општина Српска за годину дана "изгубила" више мањих општина
Најчитаније
  • Радник пао са стуба и погинуо
    3h 12m
    0
  • Годишњица нуклеарне катастрофе у Чернобиљу
    10h 18m
    0
  • Деветоро жртава бомбардовања у Сурдулици у кући Милићевих
    8h 45m
    0
  • Радно вријеме за предстојеће републичке празнике у Источној Илиџи
    4h 27m
    0
  • Прије 26 годинa срушен Жежељев мост преко Дунава
    10h 37m
    0