Млади Билећанин чувар народне традиције (ФОТО)

21.05.2023. 13:20
0
ИЗВОР: srna.rs

Тринаестогодишњи гуслар из Билеће Огњен Стојановић, који је на Савезном фестивалу младих гуслара свих српских земаља заузео шесто мјесто, каже да се труди да пјевањем уз гусле сачува темеље српског идентитета.

Стојановић рекао је Срни да воли и поштује српску историју, традицију и обичаје јер без њих не би било ни српског народа.

Он каже да је увијек волио да слуша гусле и да је уз овај традиционални инструмент почео да пјева прије двије године.

Стојановић је навео да је до сада забиљежио наступе на многим гусларским свечаностима и на два фестивала.

Слика

Фото: srna.rs

- Учествовао сам, између осталог, на хуманитарном концерту за Косово и Метохију у организацији Фондације `Делије` у српском селу Липар. На фестивалу младих гуслара Републике Српске у Невесињу у августу прошле године заузео сам треће мјесто, док сам на Савезном фестивалу био шести - испричао је Стојановић.

Он је додао да је научио да гусла уз помоћ два добра гуслара, Бранка Милићевића и Марка Бутулије, као и да је уложио много труда у савладавање те вјештине.

- Највише волим да изводим гусларски десетерац, а омиљена пјесма ми је `Сан Вука Мандушића`, одломак из `Горског вијенца` - рекао је Стојановић.

За овог младог Билећанина, српска народна традиција је врло значајна јер, како је истакао, да није културе, традиције и гусала, које су увијек имале значајну улогу у очувању српског идентитета и епске поезије, не би било ни српског народа.

Стојановић је најавио да ће у августу наступити на фестивалу младих гуслара до 18 година и да се нада првом мјесту, које обезбјеђује наступ на Савезном фестивалу младих гуслара свих српских земаља.

Коментари 0
Повезане вијести
Банке у Српској прошле године оствариле профит од 189 милиона КМ Банке у Српској прошле године оствариле профит од 189 милиона КМ
У Српској код десеторо лица потврђена зараза морбилама У Српској код десеторо лица потврђена зараза морбилама
Килограм пшенице јефтинији од кифле у пекари Килограм пшенице јефтинији од кифле у пекари
Најчитаније
 • Четнички војвода Бранислав Гавриловић Брне
  17h 41m
  6
 • Како су Срби оставили велики траг у историји Русије
  3h 13m
  1
 • Преминуо српски ММА репрезентативац Стефан Савић
  23h 55m
  0
 • Тужна судбина „фрушкогорске виле“
  18h 6m
  2
 • Здравствено стање генерала Младића веома тешко
  15h 18m
  2