Мојсиловић: "Слога" чува српску културу у Сарајеву

22.12.2023. 10:15
0
ИЗВОР: srna.rs

Диригент Српског пјевачког друштва "Слога" из Сарајева Стефан Мојсиловић истиче да је циљ дјеловања овог друштва очување културе, идентитета и сјећања на Србе који су изградили овај град и "Слогу", напомињући да је 2023. година за њих била изазовна, али и успјешна.

- Тај континуитет да смо једини хор у Сарајеву, а и у Федерацији БиХ, који носи српско име и који је наставио традицију великог хора Српског пјевачког друштва `Слога` је, у ствари, нешто што нас вуче напријед, што нас одржава у Саборној цркви и Митрополији /дабробосанској/. Тешко је наћи мотив у оваквом друштву за рад у хору, а та дуга традиција нас обавезује да још више радимо - наводи Мојсиловић у интервјуу Срни.

Мојсиловић напомиње да је ово била напорна година са много концерата и литургија, које су оставиле велики траг и у хору и код хориста.

- Након короне и других успоравања у култури уопште, можемо рећи да смо напредовали у чланству и активностима - каже Мојсиловић и напомиње да су ове године организовали пети фестивал "Дани `Слоге`".

Он наглашава да су поносни због организације фестивала и напомиње да је наступило више хорова. Концерт је одржан у Саборној цркви Рођења Пресвете Богородице у Сарајеву, након чега је служена литургија поводом обновљења унутрашњости храма.

- Саборна црква се обнавља више од 20 година након рата, тако да смо ми уклопили и наш фестивал у ту прославу обнове. Наш хор, који се обновио и повећао, показао је озбиљност наступа, а публика и стручна јавност је изузетно задовољна. Уз већу финансијску подршку било би то много боље, али у овим околностима у којима се налазимо, задовољни смо - наводи Мојсиловић.

Он напомиње да је изазов задржати чланство, те да тренутно "Слога" броји око 40 чланова.

- Задржати чланство, квалитет и онај континуитет `Слоге`, која има већ вијек и више, представља највећи изазов како за мене као диригента, тако и за пјеваче. Њих привлачи квалитетан репертоар који изводимо и наступи, али првенствено литургија и духовност, која их веже за хор, а након тога и дружења и путовања. Литургију морамо да нагласимо јер сабира и окупља `Слогу` и одржала ју је свих ових година - истиче Мојсиловић.

Хор је већином аматерски. Његови чланови су ученици Средње музичке школе, студенти Музичке академије Универзитета у Источном Сарајеву, али и љубитељи доброг пјевања који нису ишли у музичке школе, већ су кроз хор научили много и побољшали слух и глас.

- Хор можемо да сврстамо у образовну музичку институцију, поред ових класичних музичких школа. Ми смо чланови Српске хорске асоцијације, чије је сједиште у Сомбору и која сарађује са европским и свјетским хорским асоцијацијама и са њима прави фестивале - напомиње Мојисловић.

Према његовим ријечима, аудиција за нове чланове отворена је током цијеле године.

- Ми смо задовољни чланством и репретоаром који је, углавном, црквена хорска музика коју изводимо на литургијама. Ту је и репертоар хорске родољубиве, патриотске музике и композиција које су за данашњу публику и ово вријеме пријемчиве. Са друге стране, имамо задатак да ми обликујемо укус публике. Ми, сви музичари, умјетници, постављамо оно што ће публика касније да тражи - указује Мојсиловић.

Он подсјећа да "Слога" има подршку Његовог високопреосвештенства митрополита дабробосанског Хризостома и Митрополије, која је њихов оснивач и чувар свих ових година.

Мојсиловић наводи да "Слога" има и велику помоћ институција у градовима Источно Сарајево и Сарајево, те да, зависно од конкурса и грантова за које аплицира и квалитета програма који нуди, Друштво добија средства, али нема стални буџет.

Друштво за пробе користи просторије у Дому Свете Текле у Старој цркви на Башчаршији, а због техничких разлога тренутно се састају у простору Православног центра за младе "Свети Петар Дабробосански" у Источном Сарајеву, док сталних просторија немају.

Мојсиловић додаје да су тражили рјешење, али да још нису добили конкретне и трајне одговоре.

- Наша зграда `Слоге`, која је у Сарајеву одузета након Другог свјетског рата, у процесу је реституције закона да се врати правим власницима. То је сада познати клуб `Слога`, гдје друга удружења имају своје просторије, а ми немамо, иако је то изворна зграда Српског пјевачког друштва `Слога` и одатле тај назив и популарност те зграде - подсјећа Мојсиловић.

Он каже да је прошло више од 70 година од када су сва национална друштва укинута, па је и "Слогина" имовина прешла у државне руке након Другог свјетског рата.

Мојсиловић најављује да ће у наредном периоду хор пјевати на литургијама и свечаним академијама током божићних и светосавских, те других празника у Сарајеву.

- На тај начин народ ћемо задржати кроз културне и духовне вриједности, што ће им дати наду да постоји још неко у Сарајеву ко ће уз њих одржати српско име и културу, осим Цркве, која је стуб и носилац. Желимо да заједничким снагама одржимо културу, идентитет и сјећање на Србе који су изградили Сарајево и `Слогу` и на тај начин им се одужимо и наставимо њихов пут - поручује Мојсиловић за Срну.

Пише: Весна Аврамовић

Коментари 0
Повезане вијести
Хуманитарни концерт сјећања на упокојене чланове СПД „Слога“ Хуманитарни концерт сјећања на упокојене чланове СПД „Слога“
„Дани Слоге“ у Источном Сарајеву и Сарајеву од 24. до 27. новембра „Дани Слоге“ у Источном Сарајеву и Сарајеву од 24. до 27. новембра
Аудиција за хор Српског пјевачког друштва „Слога“ Аудиција за хор Српског пјевачког друштва „Слога“
Најчитаније
  • Годишњица смрти сарајевских Ромеа и Јулије
    16h 19m
    10
  • Возач камиона погинуо у судару са аутобусом
    14h 21m
    0
  • Код Будве уловљена плава ајкула тешка скоро 200 килограма
    13h 14m
    1
  • Директору Средњошколског центра Фоча горјело возило
    13h 19m
    0
  • Божовић: Ми бранимо Републику Српску, а ви свој прљави капитал!
    12h 22m
    1