Монодрама "К'о камен" 20. маја у Власеници

15.05.2024. 09:15
0
ИЗВОР: katera.news

Представа "Ко камен - Веленка Брстинова и кћер јој Драгана" биће одиграна 20. маја у Власеници у организацији власеничког Српског просвјетног и културног друштва "Просвјета" и Средњошколског центра „Милорад Влачић“.

Представу, која је премијерно играна на сцени "Петар Кочић" Народног позоришта Републике Српске 14. октобра 2023. године, изводи глумица овог позоришта Љиљане Чекић, у продукцији бањалучке "Просвјете".

Ова документарна монодрама, рађена према тексту професора српског језика и књижевности у Средњој школи „28. јуни“ у Источном Сарајеву Драгане Мандрапе, аутентична је прича о двије жене мајци и кћерки, њиховим животима и страдањима, али и о снази коју су имале и у тренуцима највећих искушења и страдања.

"Ко камен" је прича о побијеним херцеговачким Србима 1941. и 1944. године, као и о страдањима сарајевских Срба који су 1996. напуштали своја огњишта у истој колони са својим ископаним мртвим јунацима и одлазили у непознато.

Писана у исповједној форми, представа слика различите личности, мајку и кћерку Веленку и Драгану, жене различитих животних прича, али идентичне снаге коју показују у тренуцима суочавања са највећим животним трагедијама.

Храбро, како то само Херцеговке умију, њих двије су корачале животом вјерујући у себе, али и у снагу Божије воље, која их никада није остављала саме. Ни када је лутање шумом завршавано у кућној пећини човјека који је имао храбрости да ризикује властити живот спасавајући нејач прогнаног народа или када отаџбина подиже крстаче прекривене маховином на мјесту гдје ће "изнићи цвијеће за далеко неко покољење".

У маниру најплеменитијег женског рукописа глумица Љиљана Чекић и аутор Драгана Мандрапа, његујући културу сјећања на своје претке, као потомци породица које су настрадале у геноциду над Србима извршеном током Другог свјетског рата, створиле су представу која одсликава снагу живота "који вазда нађе свој пут", као и карактер жена снажних "ко камен".

Представа ће бити одиграна од 13.00 часова у холу Средњошколског центра „Милорад Влачић", а улаз је бесплатан.

Слика

 

Коментари 0
Повезане вијести
Монодрама "Ко камен" 9. августа у Мркоњић Граду Монодрама "Ко камен" 9. августа у Мркоњић Граду
„К'о камен“ пред власеничком публиком „К'о камен“ пред власеничком публиком
У Мостару изведена монодрама о страдању Срба Сарајева и Херцеговине У Мостару изведена монодрама о страдању Срба Сарајева и Херцеговине
Најчитаније
  • Наточио гориво на пумпи и побјегао
    14h 53m
    1
  • ВиК Источно Сарајево: Ванредно обавјештење
    16h 44m
    0
  • Живот га није мазио: Братић постао инжењер електротехнике са 23 године
    16h 31m
    0
  • Марина Благојевић: Циљ ПДП-а Пале је помоћи младима при куповини или изградњи прве стамбене јединице
    7h 57m
    0
  • Источна Илиџа од 2018. у буџет Српске уплатила више од 171.000.000 КМ од директних пореза
    10h 39m
    0